Ben jij verslaafd aan je smartphone?

Je kent het misschien wel. Je zit in de les en je doet je best het verhaal van de leerkracht te volgen. Vreemd genoeg heb je steeds het gevoel dat de telefoon in je broekzak aan het trillen is. Omdat je stiekem heel benieuwd bent pak je, zonder dat de leerkracht het ziet, stiekem je telefoon om het bericht te bekijken.   Op dat moment kom je erachter dat je helemaal geen bericht ontvangen hebt.

Of dat je vergeten bent om de wekker te zetten, met grote schrik wakker wordt en door alle haast je telefoon vergeet. Hier kom je natuurlijk pas op de fiets achter. Ondanks het gevaar dat je te laat zal komen en daardoor potentieel de hele week moet nablijven, maak je rechtsomkeert. Immers,  een dag zonder telefoon, is een dag niet geleefd!

Nomofobie?

Als het bovenstaande herkent, zal het wel eens kunnen zijn dat je verslaafd bent aan je telefoon. Maak de onderstaande test om hier achter te komen. Wij zijn benieuwd naar de uitkomst!

Als je verslaafd bent aan je telefoon, ben je in ieder geval niet de enige. Beter nog, er is zelfs een wetenschappelijke term voor: nomofobie. De overmatige angst voor niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon.

Geef de onderstaande stellingen een cijfer tussen de 1 en 7. Bij 1 ben je het er echt helemaal mee oneens (wat een onzin, hier herken ik me totaal niet in!), bij 7 helemaal mee eens (oeps, ben ik echt zo erg?).

Zonder smartphone ben ik…

 1. Geïrriteerd.
 2. Voel ik me ongemakkelijk omdat ik geen toegang heb tot informatie.
 3. Erger ik me steeds opnieuw als ik iets wil opzoeken, maar dat niet kan.
 4. Word ik zenuwachtig omdat ik geen nieuws kan volgen.
 5. Ben ik bang dat ik nooit meer thuiskom.
 6. Voel ik de drang om continue de telefoon te checken.
 7. Voel ik me angstig omdat ik niet op ieder moment contact met familie kan opnemen.
 8. Ben ik ongerust omdat vrienden en familie mij ook niet kunnen bellen.
 9. Schrik ik telkens wanneer ik merk dat er geen telefoon in mijn broekzak zit.
 10. Voel ik me nerveus omdat ik helemaal geen berichtjes en telefoontjes krijg.
 11. Ben ik ook nerveus omdat ik niet weet of iemand mij probeert te bereiken.
 12. Vind ik het heel vervelend dat ik niets meer iets op social media kan doen.
 13. Voel ik me ongemakkelijk omdat ik niet weet wat mijn vrienden aan het doen zijn.
 14. Vind ik het onwijs irritant dat ik mijn e-mails niet meer kan lezen.
 15. Verveel ik me omdat ik niet meer weet wat ik moet doen.
 16. Voel ik me ongemakkelijk in een groep omdat ik niet even op me telefoon kan kijken en me zo even kan afzonderen wanneer er stiltes vallen.

Ik raak in paniek als…

 1. De batterij van mijn smartphone bijna leeg is. Help, wie heeft er een oplader!
 2. Mijn datalimiet is bereikt en ik zonder internet zit. Toch stiekem maar bijkopen?
 3. Ik sowieso geen verbinding kan maken met het internet. Wie heeft er een hotspot!
 4. Ik een berichtje krijg, maar niet gelijk kan zien wat of wie het is.

Oké, heb je alles beantwoord? Dan is het nu tijd om alle cijfers op te tellen.

En, ben jij nomofoob?

Score tussen de 20 en 40 punten: Je hoeft je helemaal geen zorgen te maken. Als jij je telefoon vergeet, geen verbinding kan maken of nog erger, je telefoon is gecrasht waardoor jij tijdelijk zonder zit, blijf jij nog bijzonder rustig. Dan maar even zonder telefoon toch?

Score tussen de 41 en 80 punten: Je vindt het toch wel vervelend zo zonder telefoon. Gelukkig wen je er redelijk snel aan en maak je er geen groot probleem van. Stiekem is het toch ook wel weer prettig om een keer een face-to-face gesprek te voeren!

Score tussen de 81 en 120 punten: Oké, een dag zonder telefoon is toch best wel zwaar. Je herkent je in de meeste bovenstaande punten. Je maakt direct rechtsomkeert wanneer jij je telefoon thuis vergeten bent. Dan maar een week nablijven, maar wel met de telefoon in de hand!

Score tussen de 121 en 140 punten: Oké, een dag zonder telefoon, is een dag niet geleefd! Je haalt de gekste capriolen uit om online te kunnen zijn.

Wij zijn benieuwd naar je score!

Volg ons ook op Facebook , Twitter en LinkedIn en blijf op de hoogte!