Als biologiedocent is er niets leukers dan leerlingen enthousiasmeren voor de wereld om hen heen. In een klaslokaal in Nederland is die leefwereld vaak (relatief) hetzelfde. Bij mijn leerlingen van de Wereldschool verschilt het land waar zij in leven, per leerling. Ook voor practica kunnen we niet samen iets ontleden of een proefje doen. Toch zijn er een hoop andere manieren om de leerlingen te enthousiasmeren voor de wereld om hen heen als je online lesgeeft. Ben je benieuwd hoe? Lees dan snel verder!
Biologie uit een boek
Het traditionele lesgeven bestaat vooral uit opdrachten maken uit een boek en lezen over voorbeelden die met name in Nederland te vinden zijn. Er zijn bijna geen lesmethodes voor biologie die laten zien dat de wereld een snoepwinkel is als het om biologie gaat. Dat is voor leerlingen die in Nederland op school zit misschien ook minder belangrijk dan voor leerlingen die buiten Nederland wonen of op reis zijn. Maar voor mijn leerlingen betekent dat soms dat ze meer weten van de Nederlandse natuur, dan van de natuur in de omgeving waar ze wonen. Dat is precies waar je als biologiedocent het verschil kunt maken: jij kunt de leerling inspireren om zijn of haar omgeving te gaan verkennen buiten het boek om!
Sowieso heeft de Wereldschool sinds kort een fijne aanvulling: alle practica zijn verfilmd! Dat houdt in dat als thuis niet de juiste materialen te krijgen zijn, de leerlingen terug kunnen vallen op een filmpje om alsnog de opdracht te kunnen maken. Hoe fijn is dat?!
Lees ook: interview met Wereldschool- en biologie leerling Stan.
Biologie in je omgeving
Het grote voordeel van biologie is, dat waar je ook woont, het overal is! Door kennis te maken met je leerlingen aan het begin van ieder schooljaar, weet je een beetje hoe het leven van je leerlingen eruit ziet. Je kunt dan vervolgens inspelen op wat de leerlingen thuis meemaken!
Ben je bijvoorbeeld op reis en snorkel je veel? Dan kun je enorm veel leren van de verschillende soorten die in het water leven en hoe de ecologie van bijvoorbeeld een koraalrif in elkaar zit. Ook milieuvervuiling en verlies van biodiversiteit zijn onderwerpen die sterk gerelateerd kunnen zijn aan het leven met de zee. Of, als je weet dat leerlingen thuis eigen groenten verbouwen, dan is het interessant om te praten over ecologie, gewasbestrijding en veredeling en te vragen hoe zij dat terug zien in het verbouwen van de groenten. En nog een laatste voorbeeld: zitten er altijd kikkers in je zwembad en wil je die er niet in hebben? Dan is het superleuk om samen na te denken over hoe je dit probleem kunt oplossen. Ben je benieuwd hoe dit kikkerverhaal afliep? Lees het vervolg onderaan dit artikel*.
Biologie op Saba
Op Saba hebben leerlingen een tijdlang Nederlandse eindexamens moeten maken. Hierdoor wisten ze soms meer van de natuur in Nederland dan van de natuur op hun eigen eiland of in de gehele Caraïben. Dat was natuurlijk een beetje gek, dus tegenwoordig doen de leerlingen examens van de Britse Caribische eilanden, die hen veel beter passen. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden om projecten op te zetten. Zo heb ik laatst een project over haaien gedaan met twee van mijn klassen, waarbij we zelf een haai hebben mogen onderzoeken en vrij mogen laten in de zee. Ook hebben we zeewater bekeken onder een microscoop om te kijken wat we daarin aan zouden treffen. Aan het einde van het blok hebben de leerlingen hun ervaringen gedeeld met de leerlingen op de basisschool. Ook zijn er hier regelmatig ‘beach clean-ups’, waardoor de leerlingen kennismaken met wetenschappelijk onderzoek en problematiek rondom milieuvervuiling.
Buiten dat is Saba natuurlijk een snoepwinkel wat betreft biologie. Er zijn prachtige en uitdagende wandelpaden en er zijn bepaalde invasieve dier- en plantensoorten die een perfecte context bieden om bepaalde ecologische concepten verder door te denken. Omdat het eiland klein is en de gevolgen groot, weet iedereen waarover ik het heb als ik bepaalde plantensoorten of diersoorten in mijn les gebruik. En als het even wat ingewikkelder wordt, pakken we de schoolbus om te processen in het echt te gaan bekijken!
Wat kun je zelf doen?
Als ouder ben je natuurlijk in alles een voorbeeld voor je kinderen, en dit geldt ook voor biologie en een onderzoekende houding. Als jij enthousiast bent over biologie en leuke dingen verzint om te bekijken of te gaan doen, zullen leerlingen (soms – het blijven toch ook pubers) ook enthousiaster worden en willen gaan onderzoeken wat er in hun omgeving te vinden is. Een boswandeling maken en naar de soorten die aanwezig zijn kijken. Of misschien zelfs een microscoop op de kop tikken en alles wat los en vast zit onder een microscoop bekijken zijn voorbeelden van dingen die je relatief simpel kunt doen. Natuurlijk is dat voor mij als biologiedocent makkelijk praten!
Wij helpen je graag!
Vind je het lastig om te bedenken wat je zou kunnen doen? Neem dan vooral contact met mij op via quirine.hakkaart@wereldschool.nl. Wil je meer weten over biologie of andere vakken bij de Wereldschool? Neem dan ook gerust contact met mij op, of vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan bij de Wereldschool via ons contactformulier.
* De leerling bouwde een nog beter kikkerhabitat op een afstandje van het zwembad waar de kikkers naar hartenlust in konden dobberen! Door goed na te denken wat de kikkers eigenlijk nodig hebben, werd dit nieuwe kikkerwalhalla hun ideale wereld en kwamen ze niet meer naar het zwembad. Probleem opgelost!