Dat er veel verschillen zijn voor leerlingen tussen het naar een middelbare school in Nederland gaan en onderwijs volgen via de Wereldschool, zal je niet verbazen. In deze blog deelde ik de verschillen tussen deze twee vormen van onderwijs volgen met jullie. Wat ik in die blog niet vergeleken heb, zijn de verschillen voor docenten. Als ervaringsdeskundige kan ik vertellen dat beide vormen van onderwijs voor- en nadelen hebben. Ben je benieuwd wat de verschillen voor docenten zijn? Lees dan snel verder!
Het leven van een docent op een fysieke school in Nederland
Het werken op een middelbare school is naast heel erg leuk, ook uitdagend en druk. Per week zie je tot een klas of 10, en als je een beetje “pech” hebt, zitten er per klas rond de 30 leerlingen. Dat betekent dat je 300 koppies per week voor je hebt, en al het bijbehorende werk in nakijken, opdrachten uitwerken en lessen voorbereiden. Sommige leerlingen zul je ook iedere dag zien als mentor, in de gang of in de pauze. Als biologiedocent is het daarnaast een belangrijk en heel leuk onderdeel van het vak om proefjes te doen met de leerlingen. Het meenemen van leerlingen in de verwondering van een practicum is echt één van de leukste dingen van het lesgeven! Ook het dagelijkse contact is genieten. Die momenten dat je bij een leerling het kwartje ziet vallen of een glinstering van enthousiasme in de ogen ziet, geeft je energie. Ondanks dat je hersenen de hele dag alleen aan het schakelen zijn om snel en adequaat op de dingen die in een klas gebeuren te reageren. Als laatste zijn daar de onmisbare collega’s, binnen de sectie of daarbuiten, die altijd bereid zijn om je euforische momenten of de iets minder euforische momenten aan te horen en met je mee te denken.
Het leven van een docent bij de Wereldschool
Die andere wereld die ik mag ervaren, is de wereld van werken bij de Wereldschool. Ik ben de enige biologiedocente van de Wereldschool, wat betekent dat iedereen die biologie volgt bij de Wereldschool, mij als docent heeft. Voor mij geen volle klassen en tonnen aan lesvoorbereiding: leerlingen werken over het algemeen individueel aan hun planning en sturen dus ook los van elkaar werk in. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik 10 toetsen en 14 leertaken of practica van individuele leerlingen na te kijken heb.
Het voordeel van individueel onderwijs
Omdat mijn leerlingen individueel werken, heb ik dus ook nooit een stapel toetsen van een bepaalde klas, maar kijk ik iedere toets los van alle andere toetsen na. Mijn leerlingen leveren hun werk allemaal online in, dus nakijken doe ik op de computer. Ook geef ik specifiek feedback in toetsen waarom bepaalde antwoorden goed of fout zijn, zodat de leerlingen begrijpen waarom zij een vraag fout hebben beantwoord. Lesvoorbereidingen zijn allemaal door mijn collega’s gedaan: alle lessen staan online klaar voor mijn leerlingen, met daarbij uitleg, links naar uitlegfilmpjes en de opdrachten die ze moeten maken. Nakijkmodellen kunnen de leerlingen ook in de online leeromgeving vinden.
Contact met leerlingen
Een laatste aspect wat totaal anders is dan op een middelbare school in Nederland, is het contact met leerlingen en collega’s. Voor biologie zijn er weinig Skypegesprekken met de leerlingen, maar er is wel altijd een kennismakingsgesprek via Skype. Zo kan het voorkomen dat ik op een dag skype met China, Turkije en Tahiti, maar ik heb leerlingen over de hele wereld! En op het moment dat hier de stroom uitvalt middenin een skype, begrijpen de meeste leerlingen dat dat kan gebeuren, omdat ze dat zelf thuis ook meemaken.
Een lesdag bij de Wereldschool
Hoe ziet een dag met Wereldschoolwerk er dan uit voor mij? Het is sowieso geen fulltime baan om biologiedocente te zijn bij de Wereldschool. Voor mij is dat prima, want zo kan ik mijn werk voor de Wereldschool combineren met werk op Saba. Iedere dag check ik of er leerlingen zijn die mij een chatberichtje hebben gestuurd in ons online programma. Daarnaast zijn er een paar momenten per week dat ik de ingezonden opdrachten van de leerlingen nakijk. Stuk voor stuk bekijk ik de opdrachten, kijk ik ze na, voorzie ik ze van feedback en verwerk ik dit in ons online programma.
Skypen
Als laatste zijn er ook nog de Skypegesprekken met leerlingen. Op vrijdag plan ik zo veel mogelijk online gesprekken in. Dit zijn vaak kennismakingsgesprekken via Skype, maar ook gesprekken waarin ik de lesstof nog een keertje (op een andere manier dan in het boek of filmpjes) uitleg, bespreek hoe hij of zij het leren voor een toets kan aanpakken of de leerling help met het maken van een opdracht die onduidelijk blijkt. Het fijne van dit werk is dat ik zelf kan indelen wanneer ik het werk doe (binnen de gestelde termijnen) en dat ik het kan combineren met werkzaamheden op Saba. En, het is echt heel erg leuk om de verhalen van al mijn leerlingen te horen over hoe hun leven eruit ziet!
Tot slot
Wat zijn de dingen die je herkent in je eigen werk? Of de dingen die jij heel erg leuk vindt aan je werk, of juist mist? Laat me vooral weten hoe jij daarover denkt, of als je nog vragen hebt over werken bij de Wereldschool via quirine.hakkaart@wereldschool.nl. Ben je enthousiast geworden over werken bij de Wereldschool? Kijk dan op https://www.wereldschool.nl/werken-bij-de-wereldschool/ naar de huidige vacatures!