Zo richting het einde van het jaar gaat menig hart sneller kloppen. Kerstbomen worden opgetuigd, lampjes worden opgehangen en dat samen met een hoop glitter en al dan niet neppe sneeuw resulteert in een heerlijk kerst gevoel! Precies de tijd die in Nederland vaak wordt doorgebracht met familie en vrienden, en waar een verblijf in het buitenland alles weer net even anders maakt! Wonen in het buitenland saai? No way! Lees snel verder om mijn dilemma’s te lezen!
Dit jaar even anders
Zo vanaf september worden er in veel huishoudens gesprekken gevoerd over kerst, en over oud en nieuw. Want, hoe en met wie vier je dat dit jaar?! Wie gaat wanneer waarheen? En wie komen er eigenlijk bij elkaar?! Met de huidige coronacrisis krijgen deze gesprekken al een nieuwe dimensie, maar ook wonen in het buitenland kan er voor zorgen dat er nog een extra dimensie wordt toegevoegd aan de gesprekken. Want, ga je naar Nederland om familie en vrienden te zien? Heb je daar een eventuele quarantaineperiode bij aankomst en/of terugkomst voor over? En hoe lang is het geleden dat je in Nederland bent geweest?
Ook de tradities die je in Nederland had, worden wellicht anders. Deze kunnen betrekking hebben op de bezoeken die je aflegt, maar ook op het maken van boswandelingen, uitpakken van kadootjes of het bezoek aan een meubelboulevard. Als je in het buitenland woont, zijn deze tradities niet meer vanzelfsprekend, en moet je opnieuw op zoek naar hoe je de feestdagen wilt doorbrengen.
Wil je bijvoorbeeld toch naar Nederland om de koude winterlucht op te snuiven en familie en vrienden te zien? Of blijf je liever thuis in je eigen huis? En komt familie dan misschien bij jullie op bezoek?
De feestdagen doorbrengen in een ander land
Dat wij in het buitenland wonen heeft, samen met de coronacrisis, nogal impact op onze eigen tradities rondom de feestdagen. Het is een gek idee dat de dingen waar je zo aan gewend bent, nu niet kunnen. Het maakt dat je soms verlangt naar hele simpele dingen: het even naar de HEMA kunnen om een klein kadootje te kopen, het inademen van koude lucht als je wakker wordt, of het simpel familie kunnen bellen om af te spreken, en er dan een half uur later op de stoep staan. Toch brengt het opnieuw uitzoeken van tradities ook een hoop kansen met zich mee: hier op Saba is de temperatuur rond de feestdagen bijvoorbeeld ongeveer 25⁰C. Wat geen hippe kersttruien of dikke winterjassen betekent. Nee, dit betekent kerst in een korte broek en slippers, onze dochter die lekker in een hemd rondkuiert over het terras en natuurlijk buiten op het terras een kerstdiner organiseren.
Op Saba betekent nieuwe tradities ontwikkelen ook dat je verder van te voren nadenkt over wat je wilt eten en welke kadootjes je wilt bestellen, die niet op het eiland verkrijgbaar zijn. De boodschappenboot is twee tot drie weken uit de running rondom de feestdagen. En cadeaus kun je in de Verenigde Staten bestellen, maar dan moet je rekenen op een verzendtijd van 2,5 week.
Onze eigen tradities
Wij hebben onze eigen tradities rondom de feestdagen flink onder de loep genomen. Al eerder waren we vaak het ene jaar bij familie en vrienden. En het volgende jaar met elkaar, meestal in het buitenland. Nu op Saba en met een dochter zorgen dat we dat we tijdens de feestdagen veel tijd met elkaar doorbrengen. We genieten van de kerstlampjes in onze woonplaats als we op ons balkon zitten en van het vuurwerk aan de andere kant van het dorp, houden een kerstdiner buiten en barbecueën op tweede kerstdag. En natuurlijk videobellen we met de familie, sturen we kaartjes – al dan niet met foto – via websites in Nederland en zijn er ook nog wel een aantal andere manieren om kleine kerstcadeautjes op het eiland te krijgen of weg te sturen! En als we zin hebben, gaan we ‘hiken’ of zwemmen. Gewoon, omdat het kan! Het belangrijkste is: bekijk wat je zelf belangrijk vindt en waar jij het meeste waarde aan hecht! Er is geen goed of fout, behalve in het licht van je eigen behoeften.
En jullie?
Wat zijn jullie ervaringen met de feestdagen en het verblijven in het buitenland? Herken je de keuzes die wij maakten, of was dat voor jullie anders? Laat vooral weten hoe jullie daarmee om gaan via quirine.hakkaart@wereldschool.nl. Ben je enthousiast geworden over de feestdagen vieren in het buitenland en ben je daarbij geïnteresseerd in onze lespakketten? Bekijk deze dan online op onze website of vraag een vrijblijvend een adviesgesprek aan met de Wereldschool via ons contactformulier.