fbpx

Koningsdag: een georganiseerde chaos

Een Nederlandse traditie: Koningsdag

Nog even en dan kleurt Nederland weer oranje: Koningsdag. Een groot volksfeest waarbij we ons massaal optutten en de gekste kleding uit de kast halen. Alles kan, alles mag, zolang het maar met oranje en Nederland te maken heeft. Wie kent het beeld niet van de overvolle Amsterdamse grachten, vol met bootjes en dansende mensen. Een georganiseerde chaos…

Vergeet je niet dat Koningsdag niet op 30 april maar op 27 april gevierd wordt? Anders sta je net als de toeristen op de onderstaande foto in je oranje outfit op Schiphol terwijl men in Nederland alweer reeds aan het werk is!

 

Een georganiseerde chaos

Wanneer je wel eens in Amsterdam bent geweest met Koningsdag weet je wel hoe druk is het is. Ruim 800.000 mensen vieren deze dag in de hoofdstad. Ruim 250.000 komen met de trein aan. Wanneer je in Amsterdam rondloopt, in de menselijke file staat en schoorvoetend maar enkele centimeters vooruit komt, de overvolle grachten ziet vol met boten, zo vol dat je het water niet eens meer kan zien, vraag je jezelf misschien wel af of er enige vorm van organisatie achter zit. Niets is minder waar. Alles is van te voren uitgedacht: de looproutes, vluchtroutes, alles wordt in de gaten gehouden en gestuurd. De looproutes zijn zo uitgezet dat je niet eens doorhebt dat je gestuurd wordt. Hoe ze dit doen? Dat kan je zien in het onderstaande filmpje van Nederland van Boven.

 

Hoe is Koningsdag begonnen?

Tot voor kort was Koningsdag natuurlijk Koninginnedag en vierden we deze dag op 30 april. Dit is niet de dag dat prinses Beatrix jarig is, maar haar moeder Juliana. Beatrix koos ervoor deze dag niet te verplaatsen naar haar eigen verjaardag (31 januari). Sinds 2014 vieren we Koningsdag op de verjaardag van koning Willem-Alexander, 27 april.

Koningsdag is ontstaan in 1885 als “Prinessedag”, op de vijfde verjaardag van de toen jonge prinses Wilhelmina. Het doel was om de nationale eenheid te benadrukken. Na de dood van koning Willem III in november 1890 werd Prinsessedag omgedoopt tot Koninginnedag. Tot en met 1948 werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd. Bij de opvolg door koningin Juliana werd deze dag verplaats naar haar verjaardag: 30 april.

Vlooienmarkten

Op Koningsdag hebben burgers geen vergunning nodig om op straat goederen te verkopen. Daarom zijn er op deze dag veel vlooienmarkten (vrijmarkten) te vinden waar burgers hun spulletjes verkopen. Het verkopen van drink- en voedselwaren is verboden en hier wordt dan ook op gecontroleerd. In verschillende steden beginnen de vrijmarkten al in de avond van 26 april. Daarnaast vieren veel Nederlands deze dag al op deze avond. In steden zijn er vaak diverse podia te vinden met muziekoptredens.

Koningsspelen

Sinds 2013 worden de Koningsspelen georganiseerd. Ruim 5.400 scholen doen hier aan mee. Zelf kan je ook heel makkelijk hier op in spelen met bijvoorbeeld oud Hollandse spellen (ook leuk bij een verjaardagspartijtje). Lees hier meer over de Koningsspelen en oud Hollandse spelletjes.

Heb jij ook Koningsdag gevierd? Wij zijn benieuwd naar de foto’s! Deel het met ons op social media.

 

Dit kan op Facebook , Twitter en LinkedIn