fbpx

Organiseer het nieuwe jaar: negen tips om je Wereldschoolwerk te plannen

schoolwerk plannen afstandsonderwijs

Gelukkig nieuwjaar! 2019, een prachtig jaar vol met nieuwe kansen. Hebben jullie al veel goede voornemens gemaakt? Misschien wil je dit jaar wel kampioen worden met voetbal, of ben je van plan om eindelijk je nieuwe vlam mee uit te vragen. Of is je goede voornemen om eerder op te staan, vroeger naar bed te gaan of meer te sporten? Ik hoop dat je niet al te veel goede voornemens hebt gemaakt. Als je een aanpassing wilt doen aan je leven of je dagelijkse routines, is het slim om dit in kleine stapjes te doen, dan is de kans op succes veel groter. Zorg dat wat je wilt gaan doen, aansluit bij de manier waarop je dingen nú doet.

Dit geldt ook voor het maken van een planning voor je huiswerk. Is je goede voornemen om eindelijk dat lastige essay te gaan schrijven? Om meer te lezen en je achterstand in te halen? Dan is deze blog voor jou!

Hoe maak je een goede planning?

Een goede planning maken is erg belangrijk. Bij de Wereldschool kunnen leerlingen werken in hun eigen ritme. Je mag twee jaar in drie jaar doen, of juist twee jaar in één jaar. Je kunt reguliere schoolvakanties gebruiken om juist extra door te werken en in te halen of je kunt ze vrijhouden om te gaan skiën of van de zon te genieten. Je planning is jóuw planning, maar het is wel belangrijk om er een te maken. Het leven van een puber is druk en op vrije momenten wil je waarschijnlijk liever gamen, voetballen of een ijsje gaan eten dan aan je huiswerk gaan zitten. Als je je werk inplant, is de kans vele malen groter dat je het ook gaat doen. Bijkomend voordeel is dat je ook weet je wanneer je vrij bent om al die leuke dingen zónder schuldgevoel te kunnen doen!

Hoe doe je dat dan, een goede planning maken? In deze blog geef ik negen belangrijke tips:

  • Neem een vast moment in de week
  • Houd rekening met afwijkingen
  • Blijf realistisch
  • Houd rekening met andere planningen
  • Overleg met je ouders
  • Gebruik hulpmiddelen
  • Hou de juiste volgorde aan
  • Vink af wat je hebt voltooid
  • Blijf in contact met je docent

1. Neem een vast moment in de week

Dit eerste punt spreekt enigszins voor zich: prik een vast moment in de week waarop je aan je Wereldschoolwerk gaat werken. Zorg dat je genoeg tijd inplant. Voor het vak Nederlands in het VO heb je gemiddeld drie uur nodig in de onderbouw en vier uur in de bovenbouw. Plan deze tijd dan ook in, liever meer dan minder! Je kunt deze tijd in één keer inplannen in het weekend, over verdelen over drie of vier losse uren. Volg je meer vakken bij ons, dan moet je natuurlijk meer tijd inplannen. Heb je deze tijd in een normale week niet? Plan dan de tijd in die je wel hebt en zorg dat je in je planning extra tijd opneemt in vakanties om werk in te halen.

2. Houd rekening met afwijkingen

Routines helpen om gefocust te blijven, maar het leven bestaat natuurlijk uit veel meer. Er zijn verjaardagen, feestdagen, vakanties en bijzondere gelegenheden. Als je opa en oma uit Nederland op bezoek komen, zal je die week wat minder tijd aan je huiswerk besteden. Geen probleem, maar zorg dat je je planning hierop aanpast. Plan die week vrij en plan in een andere week meer tijd in voor je huiswerk. Denk niet: dat komt vanzelf wel goed.

3. Blijf realistisch

Zorg ervoor dat je planning realistisch is. Als je ’s ochtends om zeven uur van huis vertrekt om naar school te gaan en pas om zeven uur ’s avonds weer thuis bent omdat je na school ook aan hockey en polsstokhoogspringen doet, heb je waarschijnlijk niet meer zoveel energie over voor je huiswerk. Zorg dat je momenten inplant waarop je ook echt aan de slag kunt. Momenten waarop je genoeg energie hebt, niet teveel afgeleid bent en echt aan het werk kunt gaan. Zoals ik in de inleiding schreef: zorg dat wat je wilt gaan doen, past bij wat je nu al doet.

4. Houd rekening met andere planningen

Houd bij het maken van een goede planning ook rekening met alle andere planningen die je eerder hebt gemaakt. Denk hierbij ook aan planningen die voor je zijn gemaakt, zoals de planning van je dagschool of je sportclub. Plan bijvoorbeeld geen huiswerk van de Wereldschool in de toetsweek van je reguliere school. En als je op zaterdagmiddag een belangrijke voetbalwedstrijd hebt, kun je natuurlijk ook niet aan je Nederlands of geschiedenis werken.

5. Overleg met je ouders

Je ouders hebben misschien ook al activiteiten gepland, zoals vakanties, uitstapjes en familiebezoekjes. Overleg daarom ook met je ouders. Vraag ze daarnaast om te controleren of je planning realistisch is. Ze kunnen samen met jou kijken naar alle eerdergenoemde punten: of je rekening hebt gehouden met school, met afwijkingen en of je genoeg tijd hebt ingepland. Ook kennen ze jou goed en weten ze misschien wel wanneer je productief bent en wanneer niet. Maak gebruik van hun kennis, het is soms lastig om zelf kritisch genoeg te zijn.

6. Gebruik hulpmiddelen

Je kunt je planning op papier maken als je dat fijn vindt, maar er zijn tegenwoordig ook veel apps beschikbaar om te plannen. De een is wat complexer dan de ander, kies een app die bij je past. Een aantal opties:

Er bestaan nog veel meer apps en het kan zeker lonen om even te zoeken naar een app die precies bij jouw wensen en manier van werken past.

7. Vink af wat je hebt voltooid

Of je nu een digitale planner gebruikt of een papieren, het is fijn als je kunt afvinken wat je al hebt afgerond. Op deze manier hou je overzicht. Je kunt dan gelijk zien of je inderdaad bij bent en of je je planning eventueel moet aanpassen. Daarnaast werkt het motiverend: het is fijn om een moment van bevestiging te hebben bij elke taak die je succesvol hebt voltooid!

8. Hou de juiste volgorde aan

Het gebeurt regelmatig dat leerlingen eerst alle leuke of makkelijke onderdelen van een vak afronden en de lastigere onderdelen laten liggen. Dit heeft twee grote nadelen. Het eerste nadeel is dat het erg moeilijk is om motivatie op te brengen als je alleen nog maar lastige of minder leuke onderdelen over hebt. Het tweede nadeel is nog veel belangrijker en de hoofdreden waarom je de juiste volgorde aan moet houden: de lessen van de Wereldschool zijn met opzet in een bepaalde volgorde geschreven. Onderdelen gaan op elkaar door en je zult een later onderdeel minder goed begrijpen als je een eerdere les hebt overgeslagen. Dit geldt natuurlijk voor lessen over hetzelfde onderwerp, maar kan ook gelden voor lessen die minder met elkaar te maken lijken te hebben. Bij lees- en schrijfvaardigheid gaat het over dezelfde tekstopbouw. De begrippen van literatuuranalyse worden ook gebruikt bij tekstanalyse. Om een goed essay over je leesboek te schrijven moet je begrijpen hoe je een argumentatiestructuur op moet bouwen. En dat zijn slechts een paar voorbeelden. Wijk niet zomaar van de volgorde van de planning af!

9. Blijf in contact met je docent

En dat brengt me dan gelijk bij het laatste punt. Moet je toch afwijken van je planning, om welke reden dan ook, stel je docent hier dan van op de hoogte. Je docent heeft in het leerlingvolgsysteem ook een planning en houdt elke maand in de gaten of je nog bij bent. Als jouw planning anders is dan de standaardplanning, moet de planning in het systeem ook worden bijgewerkt. Dan weet je docent dat je bij bent en hoef je geen vervelende mailtjes te beantwoorden waarin je docent vraagt waarom je een opdracht nog niet hebt ingeleverd. Daarnaast is je docent altijd beschikbaar om je te helpen. Dus ook als je wél achterloopt, je je motivatie hebt verloren en je je schaamt omdat je al weken niets van je hebt laten horen. Je docent kan je helpen om alles weer op de rit te krijgen. Blijf dus in contact!

Je bent nu op de hoogte van de negen belangrijkste tips voor een goede planning. Mocht je inmiddels een achterstand hebben, dan kan het slim zijn om een nieuwe planning te maken. En als je netjes op schema loopt, kun je deze tips gebruiken om bij te blijven. Op naar een goed en georganiseerd 2019!

Pre-order actie: Schrijf je kind vóór 1 juni in en profiteer!