Een gebakje met veel namen: tompoes, tompouce, napoleonbakelse, boekske, glaceke en ga zo maar door. De Nederlandse versie onderscheidt zich in ieder geval door de zoete roze(soms oranje)glazuur op de bovenkant.

Naar verluidt is de eerste tompoes in Amsterdam gemaakt. Waar de tompoes ook vandaan komt, het is een super lekker gebakje! Met onderstaande gerecht trakteer jij je collega’s, vrienden of familie op een typisch Nederlandse lekkernij.

Wat heb je nodig

  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje (of 1 eetlepel vanillearoma)
  • 2 eierdooiers
  • 4 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels bloem
  • snufje zout
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 opgeklopt ei
  • 3 eetlepels poeder- of glazuursuiker
  • 2 theelepels melk
  • 1 druppel rode kleurstof voor etenswaren of rode bessensap

Aan de slag

  • Verwarm de melk en laat het vanillestokje 15 minuten in de melk trekken.
  • Meng de eiderdooiers met de suiker, zout en een eetlepel bloem. Roer het geheel tot er een crème ontstaat.
  • Haal het vanillestokje uit de melk en snijd hem in de lengte doormidden. Schraap het zaad eruit en roer het door de melk.
  • Roer twee eetlepels warme melk door het eierdooiermengsel en roer de rest van de bloem erdoor.
  • Schep dit voorzichtig door de warme melk in de pan en zet het op een laag vuur. Blijven roeren totdat er een dikke massa ontstaat.
  • Haal de pan van het vuur en dek het af met plasticfolie.
  • Verwarm de over voor op 200 graden. Spray de bakplaat in met bakspray.
  • Snijd het bladerdeeg in vier gelijke rechthoeken en leg ze op de bakplaat.
  • Smeer de bovenkant in met het opgeklopte ei, prik gaatjes in het deeg met een vork en bak 15 minuten of tot het deeg goudbruin is.
  •  Haal de bakplaat uit de oven en trek snel het bovenvel los van de onderkant. Wees voorzichtig, het deeg is nog heel warm. Leg de acht rechthoeken op een rooster om af te koelen.
  • Roer de poedersuiker met de melk en rode kleurstof tot een dik roze glazuur. Smeer een dikke laag vanillecrème op de onderste helft van het bladerdeeg. Leg de bovenste rechthoek op de vanillecrème en bestrijk de bovenkant voorzichtig met het roze glazuur. 

De tompoezen nog even laten drogen… en genieten maar!

Dan de laatste kunst… een tompoes eten ZONDER dat je vies wordt. Gelukt? Misschien heb je wat aan het onderstaande filmpje!

 

Laat een reactie achter