Zelf bitterballen maken

Maak zelf de typisch Nederlandse snack: bitterballen

Misschien wel een van de bekendste Nederlandse snacks. Ideaal voor op een verjaardag, eigenlijk wel voor iedere gelegenheid. In principe zijn de meeste ingrediënten in het buitenland verkrijgbaar. Met dit recept trakteer je de gasten op de lekkerste zelfgemaakte bitterballen.

Wat heb je nodig?

  • 125 gram gaar kippenvlees, rund kan ook
  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 2dl (zelfgemaakte) kippenbouillon
  • 1 theelepel zout
  • Mespunt chilivlokken
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • Paneermeel
  • Ei

Aan de slag!

Wanneer je soep maakt met eigengemaakte kippenbouillon blijft er vaak bouillon over. Waarom zou je deze bouillon weggooien terwijl je dit perfect kan gebruiken voor bitterballen? Wanneer je niet weet hoe je zelf kippenbouillon maakt, kan je ook een tablet gebruiken. Gebruik dan wel iets minder zout! Bitterballen maken is niet heel veel werk, wel heb je redelijk veel wachttijd omdat de raout goed moet opstijven.

Oké, aan de slag:

  1. Smelt de boter en roer de bloem er in een keer doorheen totdat er een romige massa ontstaat.
  2. Doe de koude bouillon erbij (of de tablet) en blijf roeren tot er een mooi gebonden roux ontstaat.
  3. Voeg de chili, de zout (minder zout wanneer je een kippenbouillon tablet gebruikt), het vlees en de peterselie toe.
  4. Haal de pan van het vuur, laat de roux iets afkoelen, doe het in een platte schaal en strijk het mooi vlak uit. Laat dit minimaal enkele uren drogen. Het is handig de roux een dag van te voren te maken.
  5. Strooi een flinke laag paneermeel op een dienblad.
  6. Klop het ei los met 1 eetlepel water of koffieroom.
  7. Gebruik twee lepels om ongeveer 12 rolletjes te maken die je door het paneermeel rolt.
  8. Vorm met je handen mooie ballen en pas op dat er geen scheuren in zitten.
  9. Haal de ballen door het ei en nogmaals door de paneermeel.
  10. Laat de ballen nog even rusten in de koelkast.
  11. Frituur ze op 180 graden voor ongeveer 4 minuten, laat de ballen daarna uitlekken op een stuk keukenpapier.

 

Wees niet te gretig want de ballen zijn super heet!

Misschien heb jij een lekker recept voor de andere snacks die bij een bittergarnituur horen? Deel het dan met ons!

Dit kan op Facebook of Twitter.