Zomertips! Maak je eigen stoepkrijt

Vervelen in de zomervakantie? De Wereldschool zorgt ervoor dat dit niet nodig is. Deze zomer krijg je van de Wereldschool leuke tips die jullie in de vakantie kunnen doen om de zomer door te komen!

Stoepkrijt, welk kind vindt het nu niet leuk om hier mooie tekeningen mee te maken? Maar nog leuker is het om je eigen stoepkrijt te maken! Nu kun je ook zelf bepalen welke kleur en vorm je stoepkrijt wordt. Hoe je zelf stoepkrijt maakt? Dat lees je hieronder.

Wat heb je nodig?

 • Gips
 • Verf (plakkaatverf, vingerverf maar in ieder geval non-toxic)
 • Plastic bekers (groot)
 • Plastic lepels
 • Siliconen vormpjes
 • Maatbeker (eventueel)
 • Ijsstokjes (eventueel)

In dit geval hebben wij gekozen voor de uilen vormpjes en voor ijsvormpjes.

Hoe maak je het?

Het is aan te raden het stoepkrijt buiten te maken.  Pak het aantal plastic bekers dat je nodig hebt, dit ligt aan de hoeveelheid kleuren die je wilt maken. Wij hebben zelf 6 bekers gebruikt. De zwarte verf hebben wij niet gebruikt hiervoor in de plaats hebben wij blauw en groen gemengd. Je kunt natuurlijk zelf ook andere kleurtjes met elkaar mengen!

Vul de bekers met een laagje water, dit kun je doen met de maatbeker maar je kunt ze natuurlijk ook onder de kraan vullen. Zorg ervoor dat er ongeveer 1/3 water in zit, maar niet meer dan dat. Doe dan de verf bij het water en meng dit goed. In elke beker een ander kleurtje.

Daarna ga je het gips toevoegen aan de bekers. Het is het handigste om per beker gips toe te voegen en dan eerst het gipsmengsel in je vormpjes te gieten voordat je de volgende kleur met gips gaat mengen. Lees van te voren even op het pak gips hoeveel delen gips je op hoeveel delen water dient toe te voegen. Blijf goed roeren totdat het mengsel goed genoeg is om in de vormpjes te gieten. Wij wilden heel graag de neon kleur van de verf behouden, maar helaas is dat niet gelukt omdat onze verf al op was. Wil je dus mooie felle kleuren houden zorg dan voor grote(re) potten of tubes verf. Vul zo alle bekers met gips en giet elke kleur in een ander vormpje

Klaar? Uitharden maar!

Nu moet het gips uitharden, bij ons duurde dit zo’n 24 uur. Na ongeveer 19 uur konden wij het stoepkrijt al wel uit de vormpjes halen maar daarna hebben we het nog wel laten uitharden in de zon. Je moet even wat geduld hebben maar daarna kun je hele mooie tekeningen maken! Nodig je vriendjes, vriendinnetjes en buurkinderen uit en krijten maar!

Tips

 • De lagere siliconen vormen zijn makkelijker in gebruik. Het beste kun je dus cupcake vormpjes gebruiken.
 • Spoel geen resten gips door de gootsteen, als dit uithardt dan zitten je leidingen verstopt!
 • Voor fellere kleuren gebruik meer verf.
 • Weet je welke leuke dingen je allemaal kunt doen met stoepkrijt? In de blog de zomer komt eraan vind je leuke ideeën.

Wij zijn erg benieuwd naar jullie zelf gemaakte stoepkrijt, foto’s hiervan zien wij natuurlijk super graag! Heel veel plezier met het maken van je eigen stoepkrijt. Wij hebben dit met veel plezier gedaan!

Dagen

Inschrijfactie: gratis jaarabonnement online tijdschriften voor het hele gezin!