Yes! Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat emigreren! Maar waar moet je precies beginnen? De komende tijd ben je bezig met heel veel praktische zaken: verzekeringen, de verhuizing zelf, belastingzaken, je pensioen, het opzeggen van abonnementen, het verkoop van jouw huis en… het onderwijs voor je kinderen.
Wij kunnen je natuurlijk niet over ieder onderwerp adviseren. Gelukkig heeft de Wereldschool veel partners (nuttige links en websites) die je bij bovenstaande vraagstukken kunnen adviseren.
De Wereldschool heeft veel ervaring op het gebied van onderwijs en daarover informeren en adviseren wij je graag. Wil je eens sparren met een van onze adviseurs? Vul dan het contactformulier in. Wij helpen je graag verder.
De onderstaande tips komen vooral van ouders die de stap al hebben gezet. Wij hebben de tips van ouders verzameld en op deze manier is deze top 10 ontstaan. Aanvullingen? Wij horen het graag!
Dit klinkt misschien als een open deur, maar door alle drukte en hectiek staan ouders er soms niet bij stil dat een emigratie een enorme impact heeft op de kinderen. Ook voor de kinderen is het een periode vol emoties. Het is daarom belangrijk kinderen vooral op sociaal- emotioneel vlak voor te bereiden. De Anderland boeken kunnen jou en jouw kinderen hier goed bij ondersteunen. Deze praktische lees- en doeboeken richten zich op kinderen die naar het buitenland gaan. Onderwerpen als heimwee, afscheid nemen en opnieuw in een ander land beginnen komen uitgebreid aan bod.
Zorg ervoor dat jouw kinderen in ieder geval de basis van de taal onder de knie krijgen. Zo zullen jouw kinderen sneller contacten kunnen leggen en dit zal de integratie versoepelen. De Wereldschool biedt diverse pakketten aan.
Een potentiële school gevonden? Ga voor de aanmelding eerst persoonlijk op bezoek. Op de school brengen kinderen een groot deel van de tijd door. De school moet daarom goed aanvoelen. Kijk of je in contact kunt komen met een aantal ouders en bezoek de school bijvoorbeeld een keer tijdens de pauze.
Geef jouw kinderen de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. De kinderen gaan een spannende tijd tegemoet en vooral ook een emotionele periode. Ieder kind gaat daar natuurlijk op zijn/haar eigen manier mee om. Heeft jouw kind de behoefte om zich even terug te trekken? Laat dit dan ook toe. Maak dingen bespreekbaar maar forceer niets!
Probeer zo snel mogelijk in een bepaald ritme te komen. Een planning kan daar bij helpen. De kinderen weten op deze manier waar ze aan toe zijn. Plan ook de Nederlandse lessen op vaste tijden in. Besteed hier wekelijks aandacht aan.
Je kunt natuurlijk op verschillende manier aandacht besteden aan de Nederlandse taal. Plan bijvoorbeeld een keer per week een Nederlandse filmavond in. Lekker op de bank met een bak popcorn en Nederlands gesproken (teken)films. Lees de kinderen voor het slapen gaan voor uit een Nederlands boek. Spelenderwijs wordt zo de Nederlandse taal verder ontwikkeld.
Je zult waarschijnlijk merken dat je kinderen de nieuwe taal zeer snel overnemen. Op een gegeven moment komt je zelfs op het punt dat de nieuwe taal als standaardtaal wordt gesproken door je kinderen. Logisch, op school en overal op straat horen je kinderen deze taal. Blijf daarom zelf (thuis) Nederlands praten en maak hier afspraken over. Maar vergeet niet: alleen Nederlands blijven praten is niet voldoende! Praten en schrijven verschillen wezenlijk van elkaar.
Heb je de beslissing gemaakt om het onderwijs volledig thuis aan te bieden en gaan jouw kinderen niet naar een andere school? Zorg er dan voor dat jouw kinderen met andere leeftijdsgenoten in contact komen. Bezoek eens een buurthuis of de plaatselijke voetbalclub en kijk of je op deze manier in contact kunt komen met andere gezinnen.
Je hoeft het wiel natuurlijk niet zelf uit te vinden. Genoeg Nederlandse gezinnen zijn je voor gegaan en ieder jaar vertrekken duizenden gezinnen naar het buitenland. Probeer in contact te komen met deze gezinnen en wissel ervaringen met elkaar uit. Wij helpen je hier graag bij. Ontmoet andere gezinnen tijdens de maandelijkse voorlichtingsbijeenkomst of meld je aan voor de Facebookgroep het online schoolplein.
En we eindigen misschien wel met de belangrijkste tip: maak altijd een plan B! In de praktijk keren 40% van de gezinnen binnen 5 jaar terug. Dit is ook de reden dat het vak Nederlands zo belangrijk is. Op deze manier kunnen de kinderen bij terugkomst zonder (taal)achterstand instromen in het Nederlandse onderwijs.
De Wereldschool biedt kwalitatief Nederlands onderwijs aan, waar dan ook ter wereld.
IVIO-Wereldschool
Pascallaan 71
8218 NJ Lelystad
Nederland
De Wereldschool biedt kwalitatief Nederlands onderwijs aan, waar dan ook ter wereld.
IVIO-Wereldschool
Pascallaan 71
8218 NJ Lelystad
Nederland