verhuizen naar het buitenland gezin onderwijs

Verhuizen naar het buitenland met kinderen

Yes! Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat emigreren! Maar waar moet je precies beginnen? Wat moet je opnemen in je checklist? Of, welke tips moeten jullie zeker meenemen voor het emigreren met kinderen naar het buitenland? De komende tijd ben je bezig met heel veel praktische zaken: verzekeringen, de verhuizing zelf, belastingzaken, je pensioen, het opzeggen van abonnementen, het verkoop van jouw huis en het onderwijs voor je kinderen.

Wij kunnen je natuurlijk niet over ieder onderwerp adviseren. Gelukkig heeft de Wereldschool veel partners die je bij bovenstaande vraagstukken kunnen adviseren. De Wereldschool heeft veel ervaring op het gebied van onderwijs en daarover informeren en adviseren wij je graag. 

Met ons in gesprek komen?

Wil je eens sparren met één van onze onderwijsadviseurs? Vraag dan een adviesgesprek aan, we helpen je graag verder!

Tips voor gezinnen die emigreren

Ben je op zoek naar een checklist voor het emigreren met kinderen? De onderstaande tips komen vooral van ouders die de stap al hebben gezet. Wij hebben deze voor jou op een rij gezet.

Me and My Big move Nederlandse versie

1. Bereid je kinderen voor op het vertrek: maak verhuizen leuk!

Dit klinkt misschien als een open deur, maar door alle drukte en hectiek staan ouders er soms niet bij stil dat een emigratie een enorme impact heeft op de kinderen. Ook voor de kinderen is het een periode vol emoties. Het is daarom belangrijk kinderen vooral op sociaal- emotioneel vlak voor te bereiden. Het Me and My Big Move – boek (Nederlandse editie) ondersteunen jou en je kinderen hier goed bij.
Dit leuke en interactieve werkboek staat vol met kindvriendelijke activiteiten. Het is daarnaast een kleurrijke dagboek voor kinderen (5-12 jaar) om zich voor te bereiden op hun grote avontuur!

De praktische lees- en doe-boeken richten zich op kinderen die naar het buitenland gaan. Onderwerpen als afscheid nemen, aarden in het nieuwe land en nieuwe vrienden maken komen uitgebreid aan bod.

2. Investeer in een voorbereidende taalcursus

Zorg ervoor dat je kinderen in ieder geval de basis van de taal onder de knie krijgen. Zo zullen je kinderen sneller contacten leggen en dit zal de integratie versoepelen. De Wereldschool biedt diverse taalcursussen aan (vanaf €1500 per kind). 

Geen klassikaal onderwijs

3. Ga langs bij de nieuwe school

Een potentiële school gevonden? Ga voor de aanmelding eerst persoonlijk op bezoek. Op de school brengen kinderen een groot deel van de tijd door. De school moet daarom goed aanvoelen. Kijk of je in contact kunt komen met een aantal ouders en bezoek de school bijvoorbeeld een keer tijdens de pauze. Ben je niet in staat om de school te bezoeken? Misschien is het ook mogelijk om een online rondleiding aan te vragen via de website van de nieuwe potentiële school.

4. Geef je kinderen de tijd om te acclimatiseren

Geef je kinderen de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. De kinderen gaan een spannende tijd tegemoet en vooral ook een emotionele periode. Ieder kind gaat daar natuurlijk op zijn of haar eigen manier mee om. Heeft je kind de behoefte om zich even terug te trekken? Laat dit dan ook toe. Maak dingen bespreekbaar maar forceer niets!

5. Ritme en regelmaat!

Probeer zo snel mogelijk in een bepaald ritme te komen. Een planning kan daarbij helpen. De kinderen weten op deze manier waar ze aan toe zijn. Volg  je kinderen aanvullende Nederlandse lessen? Plan ook de Nederlandse lessen op vaste tijden in. Besteed hier wekelijks aandacht aan!

6. Wissel af met boekjes, films e.d.

Je kunt natuurlijk op verschillende manier aandacht besteden aan de Nederlandse taal. Plan bijvoorbeeld één keer per week een Nederlandse filmavond in. Lekker op de bank met een bak popcorn en Nederlands gesproken (teken)films. Lees de kinderen voor het slapen gaan voor uit een Nederlands boek of speel een luisterboek af. Spelenderwijs wordt zo de Nederlandse taal verder ontwikkeld.

7. Blijf zelf ook Nederlands praten

Je zult waarschijnlijk merken dat je kinderen de nieuwe taal zeer snel overnemen. Op een gegeven moment komt je zelfs op het punt dat de nieuwe taal als standaardtaal wordt gesproken door je kinderen. Logisch, op school en overal op straat horen je kinderen deze taal. Blijf daarom zelf (thuis) Nederlands praten en maak hier afspraken over. Maar vergeet niet: alleen Nederlands blijven praten is niet voldoende! Praten en schrijven verschillen wezenlijk van elkaar. Meer weten over erkende Nederlandse lessen? Bekijk hier alle informatie over de Nederlandse lespakketten.

Voortgezet onderwijs op afstand Nederlands

8. Volledig afstandsonderwijs? Meld je kinderen aan voor een sportclub!

Heb je de beslissing gemaakt om het onderwijs volledig thuis aan te bieden en gaan je kinderen niet naar een andere school? Zorg er dan voor dat je kinderen met andere leeftijdsgenoten in contact komen. Bezoek eens een buurthuis of de plaatselijke sportclub en kijk of je op deze manier in contact kunt komen met andere gezinnen.

9. Wissel ervaringen uit

Je hoeft het wiel natuurlijk niet zelf uit te vinden. Genoeg Nederlandse gezinnen zijn je voor gegaan en ieder jaar vertrekken duizenden gezinnen naar het buitenland. Probeer in contact te komen met deze gezinnen en wissel ervaringen met elkaar uit. Wij helpen je hier graag bij. Ontmoet andere gezinnen tijdens onze maandelijkse online informatiebijeenkomst of meld je aan voor de Facebookgroep ‘Nederlands onderwijs over de grens’. 

voorlichting afstandsonderwijs
Beeldbellen online Wereldschool

10. Maak altijd een plan B!

En we eindigen misschien wel met de belangrijkste tip: maak altijd een plan B! In de praktijk keren 40% van de gezinnen binnen 5 jaar terug. Dit is ook de reden dat het vak Nederlands zo belangrijk is. Op deze manier kunnen de kinderen bij terugkomst zonder (taal)achterstand instromen in het Nederlandse onderwijs.

Heb je nog een belangrijke tip die wij er niet bij hebben gezet? Laat het gerust aan ons weten!

Wil je meer onderwijstips? Stel dan nu je vraag!

Tips verhuizen naar het buitenland

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Familie Mak
Familie Mak
Lees verder
Drie van onze dochters hebben een groot deel van hun onderwijs via de Wereldschool ontvangen. Door de jaren heen is het materiaal toegankelijker geworden en via de Chat kan met elke vakdocent contact worden gemaakt. De uitdaging blijft het tijdsverschil in het maken van contact met medeleerlingen.
Familie Meuwsen
Familie Meuwsen
Lees verder
De Wereldschool biedt een zeer praktische mogelijkheid voor Nederlands onderwijs in het buitenland. Heel fijn contact, efficiënte opvolging en onze dochter (15) is volg aan de slag gegaan met het lessenpakket.
Familie van den Brink
Familie van den Brink
Lees verder
We zijn net begonnen met Nederlandse les voor onze oudste zoon. Zowel hij, als wij, zijn zeer blij met de vooruitgang die hij boekt met zijn Nederlands.
Vorige
Volgende