Naar Nederland terugkeren

Wanneer je lang in het buitenland hebt gewoond en gewerkt, kan de overgang naar Nederland voor kinderen best ingrijpend zijn. In deze handreiking vind je enkele adviezen hoe je deze overgang zo soepel mogelijk kunt laten verlopen en jouw kinderen kan begeleiden bij terugkeer naar Nederland.

Randvoorwaarden voor een soepele instroom

De belangrijkste voorwaarde voor een soepele instroom is dat het Nederlands van uw kinderen op het goede niveau is. Besteed dus voor vertrek nog eens extra aandacht aan de Nederlandse taal van jouw kinderen. Het is niet voldoende om thuis alleen Nederlands te spreken, investeer in een erkend lesprogramma met aandacht voor spelling en grammatica. De Wereldschool heeft hier diverse pakketten voor. Klik hier voor het aanbod.  Hebben uw kinderen inmiddels een achterstand? Vul dan vrijblijvend het contactformulier in. Wij zullen dan z.s.m. contact met je opnemen om te kijken hoe de Wereldschool je hierin kan ondersteunen.

Voorbereiding remigratie

Maak, zodra u weet wanneer u ongeveer terugkeert Nederland, een planning voor het onderwijs van uw kinderen. Het liefst minimaal een half jaar van te voren, maar bij voorkeur nog langer. Belangrijke vragen die u zichzelf daarbij moet stellen zijn:

• Blijf ik in Nederland of is er ook een mogelijkheid dat ik weer wordt uitgezonden?
  • Waar ga ik wonen in Nederland en welke scholen zijn er in de buurt?
  • Welk onderwijs hebben mijn kinderen tot nu toe gevolgd?
  • Wat is hun vakkenpakket?
  • Welke vakken gaan goed en met welke vakken hebben ze moeite?
  • Wat zijn hun doelen en wensen?
  • Welk onderwijssysteem past bij hen?
  • Voldoen ze aan de voorwaarden om te kunnen instromen (niveau, taal, vakkenpakket?)

Dit zijn geen gemakkelijke vragen, waar geen standaard antwoorden op zijn. Elk kind en elke situatie is uniek. De Wereldschool wil je graag ondersteunen om uit te zoeken welke onderwijsoplossing bij jouw situatie past.

Hoe kan de Wereldschool je ondersteunen?

De Wereldschool kan je op de volgende punten ondersteunen:

• Wij kunnen u helpen de voortgang van jouw kinderen tot nu toe in kaart te brengen. Hiervoor kunnen wij niveautoetsen of een citotoets op afstand uitvoeren.
  • Op basis van deze testen en uw persoonlijke situatie kunnen wij adviseren over de aansluiting met het Nederlandse onderwijs.
  • Wij kunnen bemiddelen in de transitie naar een Nederlandse school.
  • Wij kunnen psychologische ondersteuning voor u regelen.

Gratis adviesgesprek

Iedere situatie is uniek en daarom geven wij graag een passend advies. Vul de onderstaande gegevens in. Een adviseur neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op!
  • Dit móeten we mededelen:
    Wanneer je op verzenden drukt ga je akkoord met ons privacy policy.

Verhalen van leerlingen en ouders

Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk het overzicht!