fbpx

Alleen met je kind op vakantie?

Toestemming wanneer je alleen met je kind op vakantie gaat?

Even lekker met z’n tweeën eropuit. Soms omdat je gescheiden bent, maar misschien ook omdat je een keer een vader-zoon of moeder-dochter break hebt (of een andere variatie). Even de volledige aandacht voor je kind, de 1-op-1-aandacht is onbetaalbaar. De vreugde begint natuurlijk al van te voren, op het moment dat je samen met je kind de uitstapjes aan het plannen bent. Daarna met het inpakken van jullie spullen. De vakantie begint natuurlijk al op het moment dat je samen de auto of trein instapt op weg naar het vliegveld. Eenmaal aangekomen heb je natuurlijk geen zin in onnodige stres bij de douane. Bereid je daarom goed voor en zorg ervoor dat je partner/ex het toestemmingsformulier heeft ingevuld! Schijnbaar zijn ze namelijk een stuk strenger geworden!

Toestemmingsformulier voor reizen met een minderjarig kind naar het buitenland

Wanneer je met de auto een roadtrip maakt, is de kans natuurlijk klein dat je bij de grens aangehouden zal worden. Toch kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en de benodigde documenten meenemen. Op Schiphol is de kans natuurlijk een stuk groter.

In je paspoort staat natuurlijk niet of je de ouder bent met het gezag. Reis je zonder toestemming, dan kan dat zelfs worden aangemerkt als onttrekking aan het gezag en internationale kinderontvoering. Om een hoop gedoe of vragen te voorkomen, kan je beter even de kleine moeite nemen om het toestemmingsformulier mee te nemen.

Situaties alleen reizende ouder

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin een ouder alleen met een minderjarig kind reist. Bijvoorbeeld:

1.Ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag

In deze situatie heb je dus toestemming nodig. Dit kan je partner maar ook ex-partner zijn. In dit geval zijn de volgende documenten noodzakelijk:

  • Verklaring toestemming voor vakantie;
  • Kopie paspoort of identiteitskaart van de ouder met gezag die toestemming geeft;
  • Internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP).

2.Ouder met alleen het ouderlijk gezag

In deze situatie heb je geen toestemming nodig. Wel moet je dit kunnen aantonen bij de douane. Je kan dit met de volgende documenten aantonen:

  • Internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP);
  • Een uittreksel van het gezagsregister;
  • Uittreksel van de gerechtelijke uitspraak.

3.Ouder/andere volwassene zonder gezag

Bij een ouder zonder gezag heb je een toestemming van de gezaghebbende ouder nodig. Het is aan te raden om de volgende documenten mee te nemen:

  • Verklaring toestemming voor vakantie;
  • Kopie paspoort of identiteitskaart van de ouder met gezag die toestemming geeft;
  • Internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP);
  • Een uittreksel van het gezagsregister.

Kan je bovenstaande documenten niet overhandigen wanneer je gecontroleerd wordt? Dan is de kans groot dat alle vakantieplannen niet meer door kunnen gaan. Neem dus gewoon deze documenten mee en voorkom een grote teleurstelling achteraf!

Volg ons ook op Facebook , Twitter en LinkedIn, abonneer je op ons Youtube-kanaal en blijf op de hoogte!

Pre-order actie: Schrijf je kind vóór 1 juni in en profiteer!