havist of vwo'er? Niveau kiezen in het voortgezet onderwijs

havist of vwo'er? Niveau kiezen in het voortgezet onderwijs

De zomervakantie komt eraan in Nederland. Vooral voor groep 8 is dat een bijzondere tijd. Zij sluiten het hoofdstuk van de basisschool af en gaan bijna starten aan een nieuw avontuur. En misschien beleeft je kind dat nieuwe avontuur wel in het buitenland en stapt je kind over op afstandsonderwijs. De meeste kinderen weten al welk vervolgonderwijs ze gaan volgen en met name op welk niveau. Tegenwoordig betekent dit niet gelijk dat je kind voor bijvoorbeeld alleen havo of vwo kiest, maar grote kans dat hij in een dakpanklas of opstroomklas start. Op die manier kan je één of twee jaar kijken welk niveau het beste past. Maar waar zit dat verschil tussen havo en vwo dan precies in? Wanneer is je kind meer geschikt voor de havo en wanneer sluit vwo beter aan?
Ik ben het voor je uit gaan zoeken en vertel je er in deze blog meer over.

De feitjes

Havo staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs. Een havo leerling kan zijn voortgezet onderwijs carrière in 5 jaar afronden en besteedt zo’n 4700 uren op school. Een leerling van het vwo, wat staat voor voorbereiding wetenschappelijk onderwijs, kan met 6 jaar zijn diploma behalen. Deze leerling moet 5700 uren les krijgen op school.
Het meest bekende verschil tussen havo en vwo is dan ook het aantal jaren onderwijs dat je volgt.

De lesstof

Dat jaar extra bij het vwo geeft eigenlijk al aan dat een leerling van het vwo sowieso een jaar extra de tijd heeft om meer lesstof tot zich te nemen. Dat klopt, maar zo simpel zit het dan ook weer niet helemaal. Vwo-leerlingen moeten namelijk ook meer lesstof in één jaar tot zich nemen en van hen wordt verwacht dat ze het zich meer eigen maken. Dan bedoel ik dat ze ook daadwerkelijk inzicht hebben in de lesstof, meer verbanden kunnen leggen en een kritische houding kunnen aannemen tegenover hetgeen ze leren. Een mening vormen over de lesstof speelt daar bijvoorbeeld een belangrijke rol bij. Dat wil niet zeggen dat dat van een havist totaal niet verwacht wordt. Echter is er bij het vwo wel meer sprake van diepgang.

Werkhouding

Daarnaast wordt er van een vwo-er nog meer een zelfstandige houding verwacht. Ze moeten goed kunnen plannen en openstaan voor huiswerk. De uren tijd die een havist en vwo-er moeten doorbrengen op school, zoals genoemd in alinea 2, is exclusief huiswerktijd. Zowel een havoleerling als vwo-leerling moet na schooltijd huiswerk maken, maar voor een vwo’er is dit meer werk. Er wordt dus nog meer betrokkenheid verwacht van een vwo-leerling.

Welk niveau is dan passend?

In het basisonderwijs krijgen docenten goed zicht op het niveau van een leerling, maar juist ook die werkhouding speelt een belangrijke rol. Is het een leerling die net dat extra tandje bij wil zetten om zich de lesstof meer eigen te maken. Kan de leerling goed plannen en zich inzetten voor huiswerk? Stelt de leerling zich vaak al op met een kritische houding? Is het iemand die graag de theorie induikt of juist ook graag nog wel praktisch bezig is? Het zijn vragen die voor docenten meespelen om een leerling wel of geen havo of vwo advies te geven.

Bespreek dit dus ook met je kind wanneer jullie een keuze moeten maken. Of dat nu is voor klas 1 of later in zijn middelbare schoolcarrière.

 

Ter info over de Wereldschool:

Bij de Wereldschool bieden we alle vakken in klas 1 en 2 op afstand aan op vmbo-tl niveau of op havo/vwo niveau. Bij havo en vwo is er dus nog geen onderscheid. In die twee jaar maken leerlingen ook de RouteVO toets, zodat we met methode-onafhankelijke toetsen ook zicht houden op de voortgang. Dit ook met als doel om voor klas 3 samen goed te kunnen kijken of havo/vwo-leerlingen verder gaat op havo of vwo niveau.