IB-programma op de internationale school
Deze week stond er een stukje over oud- leerling Coen leon Haken in het magazine van Stichting NOB.
Coen werkt op dit moment in Litouwen. Bij de Wereldschool heeft hij het IB-programma gevolgd. Een programma waar hij veel aan heeft gehad. Hij heeft niet alleen zijn internationaal baccalaureaat (IB) gehaald maar ook heel veel doorzettingsvermogen en zelfdiscipline gekregen.
“Ik ben geboren in Nederland. Mijn vader werkte voor Unilever en reisde zoveel dat we besloten hem als gezin te volgen. Samen met mijn moeder en twee broers vetrok ik naar Engeland, waar ik van mijn zevende tot dertiende jaar woonde. Daarna gingen we weer terug naar Nederland. Op mijn zestiende verhuisden we naar Polen. Op mijn achttiende kwam ik voor vijf jaar terug naar Nederland om te studeren en sinds een paar maanden woon en werk ik als Product Group Specialist bij Sanitex, een internationaal bedrijf in Litouwen. Elke verhuizing, elke nieuwe taal en cultuur was een leerproces op meerdere vakken. Ook van de verschillende vormen onderwijs heb ik veel geleerd en niet alleen op het gebied van lesstof. In Engeland ging ik naar een privé school en moest ik opeens elke dag in uniform met een stropdas naar school, dat was een behoorlijke verandering. In Nederland ging ik naar de internationale school in Rotterdam en Den Haag, wat weer een hele andere vorm van onderwijs was. In Polen deed ik naast mijn opleiding op de Britisch School Warsaw ook mijn internationaal baccalaureaat (IB) via de Wereldschool. Deze studie vergde enorm veel discipline. Daar heb ik niet alleen mijn Bilingual IB Diploma en dus een goed Nederlands taalniveau aan overgehouden, maar ook het doorzettingvermogen en zelfdiscipline waar ik bij mijn studie in Tilburg en Maastricht heel veel aan heb gehad. Inmiddels wonen mijn ouders weer in Nederland. Mijn jongste broertje studeert aan de Hogere Hotelschool in Maastricht. Mijn oudste broer is achter gebleven in Engeland, die was 18 jaar toen wij terug naar Nederland verhuisde. Hij woont en werkt nu nog steeds in Londen. Thuis hebben wij eigenlijk altijd Nederlands gesproken en met mijn ouders doe ik dat nu nog steeds. Met mijn jongste broer spreek ik de helft van de tijd Engels en de andere helft Nederlands. Mijn oudste broer woont nu zo lang in Engeland dat ik hem wel een Brit kan noemen, dus ik spreek eigenlijk alleen Engels met hem. Opmerkingen als “pass me the afstandsbediening” hoorde je regelmatig bij ons thuis.”
IB-programma?
Het IB Diploma Proggramme (IBDP) is ontwikkeld door de International Baccealaureate Organisation (IBO). Het hele programma loopt van grade 1 (groep 3) tot en met grade 12 (vwo 6). Na afronding van dit programma krijgen leerlingen een IB diploma. Dit programma geeft toegang tot universiteiten over de hele wereld, waaronder Nederland.
Het is voor internationale scholen onmogelijk om voor alle moedertalen een docent te regelen. Wanneer er geen docent beschikbaar is, biedt de Wereldschool een oplossing in de vorm van afstandsonderwijs. De docent van de Wereldschool neemt dancontact op met de coördinator van de school en met de ouders en de leerling. Samen met de docent wordt het lesprogramma opgesteld. De leerling ontvangt een pakket met lesboeken en een handleiding waarmee de leerling grotendeels zelfstandig aan de slag kan en per mail ondersteund wordt door de docent.
Ga voor meer informatie naar: https://www.wereldschool.nl/ib-programma/.
Benieuwd naar ervaringen van ouders? Meld je dan aan voor het Online schoolplein op Facebook. Dé plek waar ouders die in het buitenland wonen vragen kunnen stellen en tips en ervaringen kunnen delen.