School at Sea: Leerlingen terug in Ijmuiden

School at Sea houdt de vaart erin: de vierde lichting kwam afgelopen zaterdag aan in IJmuiden, het onderzoeksproject i.s.m. buitenlandse collega-scholen is gestart. Samenwerking met de IVIO-Wereldschool stelt School at Sea in staat het School at Sea-curriculum volledig te integreren met het normale schoolcurriculum.

School at Sea heeft sinds 2011 bij 150 leerlingen een prachtig proces zien voltrekken en wil dit graag met de wereld delen. Daarom investeert School at Sea in een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van buitenschoolse leermethoden op de psychosociale en cognitieve ontwikkeling van de leerlingen. Dit onderzoek vindt plaats in samenwerking met onze buitenlandse collega’s de Öckerö seglande gymnasieskola (Zweden) & Herman Lietz Schule (Duitsland), onder supervisie van prof. dr. Michiel Westenberg, faculteit Onderwijs- en Ontwikkelingspsychologie (Universiteit Leiden). De eerste resultaten hiervan zullen hopelijk nog dit jaar kunnen worden gepubliceerd.

Politieke ontwikkelingen
Naar aanleiding van het debat over onderwijsvrijheid in oktober 2014, waarbij ook Kamervragen over School at Sea zijn gesteld, heeft staatssecretaris Dekker in november 2014 het startschot gegeven voor een inventarisatie naar onderwijs op een andere locatie. School at Sea was onlangs bij de valideringsbijeenkomst naar aanleiding van het voorlopige rapport van Ecorys en het definitieve rapport wordt eind deze maand aan de Tweede Kamer aangeboden.

Ontwikkeling SaS-curriculum
Door een samenwerking aan te gaan met de IVIO-Wereldschool kan School at Sea de volgende stap zetten in de ontwikkeling van het eigen curriculum. Van aanvullende en verdiepende School at Sea-lessen die naast het normale curriculum werden gegeven, naar een volledige integratie van beide curricula dat voldoet aan de eindtermen voor de respectievelijke leerjaren.

Aankomst 
Ook dit jaar heeft het team aan boord de jonge leerlingen die in oktober aan boord stapten weer zien veranderen in zelfbewuste jongvolwassenen. Afgelopen zaterdag zijn de leerlingen onthaald door hun ouders, broertjes, zusjes, familie en vrienden en zullen ook zij de resultaten zien van de inzet en het harde werk van de leerlingen.

School at Sea biedt leerlingen uit de bovenbouw HAVO en VWO de kans om hun schoolcarrière te verrijken met een schoolprogramma van zes maanden aan boord van een Tall Ship. Aan boord gaat het onderwijs gewoon door, onder begeleiding van eerstegraads docenten, en ontwikkelen leerlingen waardevolle ‘21st century skills’.

Onderwijs via School at Sea
Aan boord van School at Sea draait het om sterker worden, potentieel ontwikkelen en persoonlijkheid vormgeven door leren en praktijk met elkaar te verweven. Daarbij stimuleert School at Sea de leerlingen om hun talenten verder te ontwikkelen, middels creatieve projecten en expedities aan land.

School at Sea
•    is voor leerlingen 4 HAVO, 4 VWO en 5 VWO;
•    maakt de verbinding tussen de theorie van schoolvakken en de praktijk, aan boord van het schip en tijdens expedities aan de wal;
•    moedigt leerlingen aan samen te werken, leiding en verantwoordelijkheid te nemen;
•    steekt de Atlantische Oceaan over naar het Caribisch gebied en doet verschillende (ei)landen aan;
•    de leerlingen houden hun schoolwerk bij onder begeleiding van de eerstegraads docenten aan boord;

Meer informatie is te vinden via www.schoolatsea.com.
Bron: http://www.nauticlink.com/