Volledig afstandsonderwijs? Blijf bewegen!

Thuis volledig afstandsonderwijs volgen? Blijf dan ook bewegen!

Er zijn kinderen die het volledige onderwijs via de Wereldschool volgen via afstandsonderwijs. Kinderen gaan in dit geval niet naar school en doen alles thuis onder begeleiding van hun ouders en docenten. In dit geval hebben ze geen speeluurtje op het schoolplein of een gymles. Wij krijgen regelmatig de vraag hoe het dan met sportactiviteiten zit en of wij daar tips voor hebben. Beweging is immers belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind.  In dit artikel geven wij je een aantal tips.

Wat is voldoende bewegen?

Het is heel erg belangrijk dat kinderen voldoende bewegen. Vroeger speelden kinderen veel buiten. Tegenwoordig zitten kinderen steeds vaker binnen, op de computer, tablet of op een spelconsole. Bewegen is niet alleen sporten, maar ook buiten spelen met vriendjes, lopend of op de fiets boodschappen doen of een wandeling in het bos. Bewegen kan op veel verschillende manieren.

Door te bewegen voelen kinderen zich lekkerder en vrolijker. Ze kunnen de energie die ze hebben goed kwijt. Ook is het goed voor de algemene ontwikkeling van het kind. Naast een betere fysieke gezondheid pikken kinderen ontzettend veel vaardigheden op die later bij het leren belangrijk zijn.  Daarnaast zorgt voldoende beweging ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren tijdens de lessen. Maar hoeveel beweging is voldoende? Bij volwassenen is de norm minstens 30 minuten per dag. Voor kinderen is dit niet voldoende. Kinderen moeten minstens 60 minuten per dag bewegen, 7 dagen in de week!

 

Kinderen moeten minstens 60 minuten per dag bewegen

 

Geef als ouder het goede voorbeeld

Jong geleerd is oud gedaan. Geef als ouder het goede voorbeeld. Pak de fiets of ga lopend naar de supermarkt, maak in het weekend een lekkere boswandeling en las pauzes in tijdens de lessen om even buiten te voetballen. “Doe wat ik doe” werkt vaak beter dan “doe wat ik zeg”.

Vroeg begonnen is vroeg gewonnen

1 op de 7 kinderen heeft overgewicht. Het is zaak om zo vroeg mogelijk met voldoende beweging te beginnen. In de eerste 3 levensjaren wordt de basis gelegd. Er worden steeds meer kinderen gesignaleerd met een bewegingsachterstand. Een bewegingsachterstand betekent dat kinderen later gaan lopen of vaker vallen. In bijvoorbeeld het peuterpakket  van de Wereldschool staan veel oefeningen die ten goede komen aan de ontwikkeling van het kind.

Bewegen tijdens het leren

Bewegen kan je ook perfect tijdens en voor de lessen. Denk bijvoorbeeld aan een opwarm oefening voordat je met de lessen begint. Voor het schrijven moet je bijvoorbeeld even soepel worden door de vingers te bewegen. Je kan natuurlijk ook de lessen op een creatieve wijze invullen. Verstop bijvoorbeeld in het huis letters of getallen, zoek de letters bij elkaar en vorm een woord of zoek de getallen en maak sommen.

Tips in het boekje “Welkom bij de Wereldschool”

Wanneer u bij de Wereldschool een pakket aanschaft ontvangt u altijd het boekje “Welkom bij de Wereldschool”. In dit boekje staan vele tips, ook op gebied van samen spelen en bewegen. De lente is in aantocht… De dagen worden langer en de zon laat zich weer steeds vaker zien. Een mooi moment om lekker naar buiten te gaan. Op de website www.meestermichael.nl zijn veel buitenspel activiteiten te vinden. Buitenspelen is gezond omdat:

  • Buitenspelen is een manier om fit en gezond te blijven. Zonlicht geeft vitamine D, ook als de zon helemaal niet zo fel schijnt;
  • Een spel als tikkertje verlangt enorm veel van een kind. Motorisch inzicht vanwege de schijnbewegingen. Cognitief doordat je de tikker af moet schudden en op een andere plek moet staan dan hij;
  • Verstoppertje spelen is voor het bewegen alleen een uitdaging op het moment van rennen naar de buutplek. Het geeft een kind wel strategisch inzicht, ze moeten zich ten slotte elke keer op een andere plek goed verstoppen. Kinderen moeten hun angsten overwinnen voor het onbekende, zeker als ze buiten verstoppertje spelen in plaats van in huis;
  • Geniet van de spellen buiten. Ook als het regent met regenlaarzen aan hebben de kinderen buiten veel plezier;

 

Het is te koud om naar buiten te gaan?

Maar ook thuis in de woonkamer kan je veel meer doen dan je zou denken. Zet een lekker nummer op en doe eens gek, al dansend en swingend door de woonkamer heen. Verzin samen een leuke choreo en doe een dance battle. Een leuke manier om samen plezier te hebben en voor je het weet heb je er alweer een uur beweging opzitten! De tijd zal voorbij vliegen…

Ter inspiratie… kijk eens naar het onderstaande filmpje!

 

 

 

Heeft u een leuke buitenspelactiviteit bedacht? Deel het dan met ons op social media!

 

Dit kan op Facebook , Twitter en LinkedIn

 

 

 

 

Pre-order actie: Schrijf je kind vóór 1 juni in en profiteer!