Veelgestelde vragen over Brightspace

De vragen en antwoorden over het werken met Brightspace voor leerlingen in het basisonderwijs

De Wereldschool start vanaf deze zomer met de nieuwe online leeromgeving genaamd: Brightspace. Ook stappen we voor groep 4 t/m 8 over op een nieuwe lesmethode voor het vak Nederlands: Taaljacht. Nu snappen wij dat de overstap naar een nieuw platform veel vragen kan oproepen. Wij hopen hiermee de meest gestelde vragen te kunnen beantwoorden. Mochten er toch nog onduidelijkheden zijn, of heb je aanvullende ondersteuning nodig? Aarzel dan niet om contact met ons te leggen via onderstaande knop. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op. 

Algemeen

De Wereldschool heeft sinds 2021 onderzocht welke systemen beter aansluiten bij de behoeftes van leerlingen en docenten. Deze behoeftes zijn voortgekomen uit enquêtes en gesprekken.
Daarnaast waren we opzoek naar een vernieuwend systeem dat leerlingen meer aanspreekt.
Naast diverse onderzoeken hebben we in 2023 een pilot gedraaid met leerlingen in groep 5, 6 en 7 met de leeromgeving Brightspace. De pilot was erg succesvol waardoor de Wereldschool besloten heeft om per 19 augustus 2024 voor alle leerlingen in het basisonderwijs over te stappen op Brightspace.

Brightspace geeft de Wereldschool de mogelijkheid om de omgeving meer in te richten naar eigen behoeftes en daarmee naar de behoeftes van de leerling en ouder.
De omgeving spreekt leerlingen meer aan door de uitstraling, maakt het inzichtelijk wat er aan taken en/of huiswerk is afgerond en met behulp van één knop kan de leerling gelijk verder waar hij/zij de vorige keer is gebleven. Ook verdient de leerlingen badges als beloning, wat bij kan dragen aan de motivatie om met het schoolwerk aan de slag te gaan.
Daarnaast is het systeem toegankelijk voor alle soorten devices.
Met behulp van de Pulse app krijg je als leerling/ouder meldingen wanneer een toets of opdracht is nagekeken en zie je meteen de feedback.

Leerlingen van groep 1 tot en met groep 8 maken de overstap naar Brightspace.
Voor het peuterpakket en Nederlands als tweede taal maken we op een later moment de overstap. Leerlingen in het voortgezet onderwijs blijven werken in Itslearning.

Op 19 augustus zal Brightspace voor de eerste leerlingen live gaan.

Itslearning blijft tot 1 januari 2025 beschikbaar voor leerlingen in groep 1 t/m 8. Om te voorkomen dat je in twee systemen moet werken wanneer je meerdere vakken volgt bij de Wereldschool raden we je aan voor 19 augustus het schooljaar te hebben afgerond.

Nederlands: Tot 1 maart kan je als leerling starten met het vak Nederlands in Itslearning met de methode Taal op Maat. Na die datum overleg je met de onderwijsadviseur wat het beste bij jullie situatie past, omdat we in Brightspace de overgang hebben gemaakt naar de methode Taaljacht.
Overige vakken: Voor alle andere vakken kan de leerling elk moment starten en op 19 augustus soepel de overgang maken naar Brightspace. Ben je bijvoorbeeld in week 15 volgens de planning in Itslearning? Dan kan je in week 15 verder in Brightspace.

Het vak Nederlands rond je af in Itslearning met de methode Taal op maat. Dit kan tot 1 januari 2025. Wanneer je de overstap maakt naar het nieuwe schooljaar met de methode Taaljacht dan start je voor het vak Nederlands in Brightspace.
Overige vakken: Voor alle andere vakken kan je op 19 augustus soepel de overgang maken naar Brightspace. Ben je bijvoorbeeld in week 15 volgens de planning in Itslearning? Dan kan je in week 15 verder in Brightspace.

De overgang naar Brightspace geldt alleen voor leerlingen met vakken in groep 1 t/m 8.
Leerlingen in het voortgezet onderwijs blijven werken in Itslearning.

Van start

Nadat de aanmelding rond is en de betaling voldaan, word je gekoppeld aan een docent. Hierna ontvang je van ons een automatisch bericht met inloggegevens. Je gebruikersnaam eindigt op @edu.ivio.nl
Met deze inloggegevens log je in op wereldschool.onderwijsonline.nl
Via de menuknop Brightspace ga je direct naar de Brightspace omgeving zonder opnieuw in te hoeven loggen.

Voor de overgang informeren wij jullie zoveel mogelijk via de e-mail over de overstap naar Brightspace. Wij zullen ook instructiedocumenten en -filmpjes delen, zodat je gelijk goed van start kan in het nieuwe systeem.
Deze documenten en filmpjes vind je ook in OnderwijsOnline bij de menuknop Informatie.

Je komt automatisch terecht in Brightspace via de menuknop in OnderwijsOnline.
Log in op: wereldschool.onderwijsonline.nl en klik op Brightspace.
De inloggegevens ontvang je via een automatisch gegenereerd bericht. Je gebruikersnaam eindigt op @edu.ivio.nl

Technische vragen

Brightspace is toegankelijk via internetbrowsers op computers, laptops en tablets. Zorg ervoor dat jullie apparaat up-to-date is en dat jullie een stabiele internetverbinding hebben.
Voor sommige landen is het handig om een VPN-verbinding te hebben om het onderwijs goed te volgen.

Via de Pulseapp kan je meldingen ontvangen wanneer de docent een toets of opdracht heeft nagekeken. Ook kan je via deze app naar de leeromgeving. Dit loopt via de browser van je mobiel.

We adviseren je het onderwijs te volgen via een vaste computer, laptop of tablet, zodat je rustig achter je device zit en gefocust aan de slag kan. Gebruik de Pulseapp alleen om meldingen te ontvangen. De Pulseapp is te downloaden via de Playstore of Appstore.

Bij technische problemen kan je via OnderwijsOnline contact zoeken met de Wereldschool. Dit kan via de knop rechtsboven: Stel je vraag. We helpen je graag z.s.m. verder. Binnen 2 werkdagen ontvang je een reactie van ons.

Ja, het onderwijs van de Wereldschool is alleen te volgen met een stabiele internetverbinding.

Overige systemen

Ja, van deze systemen blijft je kind gebruik maken. OnderwijsOnline blijft de startomgeving van waaruit jullie kind naar Brightspace kan. Ook blijft de voortgang hier zichtbaar en kan er met de docent gechat worden.
Voor systemen als Gynzy, Bereslim en Basispoort geldt ook dat je hier gebruik van blijft maken. In de lessen vind je hier meer informatie over wanneer dit van toepassing is.

Nee, je kind maakt volledig de overstap naar Brightspace wanneer hij/zij onderwijs volgt in groep 1 t/m 8. Itslearning kan gebruikt worden tot 1 januari 2025.

Voortgang van de leerling

Nee, de voortgang is vastgelegd in OnderwijsOnline en is daar terug te kijken. Resultaten die later in Brightspace worden behaald worden daaraan toegevoegd.

 

De voortgang kan je in Brightspace volgen via het scorerapport, maar als leidraad geldt altijd de voortgang zoals deze is vastgelegd in OnderwijsOnline bij studievoortgang.

Feedback en ondersteuning

Via OnderwijsOnline kan je technische support krijgen. Log in op OnderwijsOnline en ga rechts bovenin naar de knop Stel je vraag. Je mag ook mailen naar info@wereldschool.nl of bellen met +31 320 229927

Feedback over Brightspace of het lesprogramma is altijd van harte welkom. Op die manier kunnen we er met elkaar voor zorgen dat ons onderwijs verbetert. Je feedback kan je insturen via de Stel je vraag knop in Onderwijsonline of mail naar info@wereldschool.nl

Op 19 augustus gaan we live met Brightspace. Tussendoor zullen we zoveel mogelijk monitoren hoe de overgang voor alle leerlingen en gezinnen gaat.
Begin 2025 zullen we met behulp van een tevredenheidsonderzoek aan alle gezinnen hun ervaringen vragen.  

Lesstof en begeleiding

Voor leerlingen in groep 1 t/m 3 blijft de lesstof gelijk. Bij groep 3 Nederlands hebben we enkel wat aanpassingen gedaan in het programma om het wat toegankelijker en minder intensief te maken.

Voor leerlingen in groep 4 t/m 8 blijft de lesstof gelijk voor Rekenen, Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur. Bij Begrijpend lezen hebben we het programma verder verbeterd n.a.v. feedback van ouders. Dit is met name gericht op het toegankelijker maken van het programma door meer overzicht te bieden. Dit heeft geen gevolgen voor je kind wanneer hij/zij nog midden in het programma zit. De overstap naar het nieuwe systeem kan gemaakt worden.
Voor Nederlands stappen leerlingen na het afronden van het Taal op Maat programma over in Brightspace op de methode Taaljacht. De docent begeleidt de leerling, je zoon/dochter, zo goed mogelijk bij deze overgang.

De ouder speelt altijd een belangrijke rol in het begeleiden van zijn/haar kind(eren).
Deze rol is groter bij de vakken waar je kind geen online+ lessen heeft.
Bij kinderen in groep 1 t/m 4 zijn de instructies aan je kind geschreven, maar moet je deze als ouder ‘voorlezen’. Vanaf groep 5 kunnen kinderen al wat meer zelfstandig het programma doorlopen, zeker wanneer het leesniveau van je kind voldoende is. Maar het is afhankelijk van je kind wanneer je hem/haar bij bepaalde onderdelen van de les zelfstandiger kan laten werken en wanneer je als ouder er nog bij moet zitten om te ondersteunen. Wel is het belangrijk om de les altijd samen te starten en te eindigen om te kijken of je kind goed van start kan en aan het einde de lesstof goed begrijpt.

Bij Nederlands Online volg je samen met je kind het online programma grotendeels zelfstandig. Middels tekst en instructiefilmpjes doorloopt je kind de les. De docent is via een chat bereikbaar om vragen te beantwoorden en de docent kijkt de toetsen en opdrachten na.
Bij Nederlands Online plus geeft de docent elke week een les van 30 minuten (groep 1-2) tot 45 minuten (groep 3-8). De docent verzorgt de instructie van de lesstof en gedurende de week maakt je kind nog huiswerk in de online leeromgeving. De docent is gedurende de week via een chat bereikbaar om vragen te beantwoorden en de docent kijkt de toetsen en opdrachten na.
Zowel bij online als online plus ontvang je de werkboeken, printbladen en leesboeken fysiek.

Bij Nederlands fysiek volg je samen met je kind het programma zelfstandig. Je ontvangt alle materialen fysiek. Alleen toetsen en opdrachten moeten online worden ingeleverd en in het online systeem vind je de resultaten. Ook kan je hier chatten met de docent.

Op dit moment is dit nog niet mogelijk. Na de overgang op Brightspace gaan wij hier verder onderzoek naar doen om te kijken of ouders met meerdere kinderen met één inlog de resultaten van alle kinderen kunnen zien.

Bij Brightspace kan je de Pulse App gebruiken om je resultaten in te zien en direct naar de lesstof te gaan. Wanneer je naar de lesstof gaat word je doorverwezen naar de webbrowser.
Het is niet ons advies om het onderwijs via een smartphone te volgen. Om aan de slag te gaan met je schoolwerk is het belangrijk om op een goede werkplek te zitten met een vaste computer, laptop of ander soort device.

Het onderwijs bij de Wereldschool is nooit volledig online. Wij vinden het belangrijk dat kinderen blijven schrijven in werkboeken en schriften. Daarom sturen wij altijd fysieke materialen mee. Uit onderzoek weten we dat lesstof beter blijft hangen wanneer je met pen op papier schrijft en uit een fysiek boek leest. We proberen dus voldoende afwisseling te zoeken in het gebruiken van fysieke materialen en het online oefenen en lezen om het ook toegankelijk te maken voor alle gezinnen.

Brightspace (D2L) is ISO-27001, ISO-27017 en ISO-27018 gecertificeerd om de gegevens veilig te houden. Dit betekent dat zij internationaal aan de AVG normen voldoen.

Methode Taaljacht (groep 4-8)

Ja, na het afronden van het leerjaar met Taal op Maat maakt je kind de overstap naar de nieuwe methode Taaljacht.

De Wereldschool maakt al een aantal jaren gebruik van de methode Taal op Maat en het was tijd voor een vernieuwde methode die meer inspeelt op de huidige behoefte van ouders en leerlingen. Na onderzoek bij meerdere methodes bleek Taaljacht het beste aan te sluiten bij deze behoeftes. Daarnaast heeft Taaljacht rekening gehouden met meertalige leerlingen en leerlingen die Nederlands als tweede taal volgen.

Elke methode richt zicht op de SLO leerlijnen. Hierdoor wordt er per leerjaar dezelfde lesstof aangeboden. Echter kunnen er wel verschillen zitten tussen methodes. Deze verschillen komen bij Taal op Maat en Taaljacht met name voor in het aanbod van spelling. De Wereldschool maakt een overzicht van de verschillen, zodat een docent hier goed op in kan spelen bij je kind.

Het is beter om het schooljaar af te ronden met de huidige methode en daarna over te stappen naar Taaljacht. Dit zorgt voor de beste aansluiting en willen wij dan ook stimuleren. Mocht een overstap gedurende het schooljaar toch nodig zijn, dan kijken we goed naar de verschillen in aanbod om deze overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen.Het is beter om het schooljaar af te ronden met de huidige methode en daarna over te stappen naar Taaljacht. Dit zorgt voor de beste aansluiting en willen wij dan ook stimuleren. Mocht een overstap gedurende het schooljaar toch nodig zijn, dan kijken we goed naar de verschillen in aanbod om deze overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De verschillen komen bij Taal op Maat en Taaljacht met name voor in het aanbod van spelling. De Wereldschool maakt een overzicht van de verschillen, zodat een docent hier goed op kan inspelen bij je kind(eren).

Een van de redenen dat wij hebben gekozen voor Taaljacht is omdat zij in de handleiding leerkrachten tips en tricks geven om om te gaan met meertaligheid. Daarnaast hebben zij de lesstof daar soms al op aangepast, bijvoorbeeld bij het aanleren van bepaalde klanken.
Ook biedt Taaljacht een NT2 katern voor onze docenten, zodat leerlingen die eigenlijk tussen ons NT2 pakket en het reguliere onderwijs zitten qua niveau in het reguliere pakket met Taaljacht goed begeleid kunnen worden. Dit zit hem met name ook in het aanbieden van de woordenschat.

Ja, Taaljacht is een reguliere schoolmethode en voldoet aan de SLO kerndoelen.

Ja, Taaljacht voldoet aan de SLO kerndoelen.

Werkboeken Taal en Spelling en Grammatica (12 stuks), opzoekboekje Spelling en Grammatica, Printbladen en 5 leesboeken.

Met name op het gebied van spelling wordt de lesstof met andere spellingscategorieën, voorbeeldwoorden, aangeboden. Zo worden de korte en de lange klank bij Taal op Maat aangeboden met de voorbeeldwoorden: mollen en molen en bij Taaljacht zijn dit: krekel en kikker. Daarnaast zijn er bij Taaljacht aansprekender instructiefilmpjes en hebben we zelf instructiefilmpjes ontwikkeld voor spelling.

De manier van toetsen is m.u.v. de dictees bij Taaljacht anders.

Het grootste verschil is dat je kind bij Taaljacht per blok toewerkt naar een eindopdracht (bijvoorbeeld een gedicht, een verhaal, een infographic). Deze wordt halverwege het blok al ingeleverd bij de docent voor een tussenevaluatie. De docent geeft dan alleen feedback om het eindproduct nog te verbeteren voor een definitieve beoordeling aan het einde van het blok.
Een ander verschil zijn de rubrics met 3 leerdoelen per blok. Je kind schaalt zichzelf in op de leerdoelen aan het begin van het blok en aan het einde van het blok om goed inzicht te hebben in wat hij/zij gaat leren en welke groei hij/zij doormaakt.

Woordenschatquiz en grammaticaquiz: om vooraf aan de toets goed inzicht te krijgen in hoe je kind ervoor staat maakt hij bij deze twee onderdelen een quiz.
Aan het einde van het blok maakt je kind een woordenschattoets en vanaf midden groep 5 een grammaticatoets. Daarnaast ook een einddictee.

Ja, de methode onafhankelijke toetsen blijven gelijk.
In 2024/2025 gaat de Wereldschool onderzoek doen naar andere toetsaanbieders dan Cito.

Ja, de doorstroomtoets blijven we online aanbieden aan leerlingen in groep 8. De communicatie hierover start rond november. De toets vindt plaats in februari.

Heb je nog meer vragen over Brightspace?