Afstandsonderwijs tijdens uw wereldreis

Afstandsonderwijs tijdens uw wereldreis

Veel mensen dromen weg bij het idee van een wereldreis. Met de boot de Atlantische oceaan oversteken of met de camper een tocht door alle landen van Europa. Bij reizen met kinderen komt de leerplicht om de hoek kijken. Hoe regelt u dit als ouder? Afstandsonderwijs via de Wereldschool is een mogelijkheid.

Let op: Gaan jullie reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Op wereldreis en de leerplicht? 

In Nederland zijn de kinderen leerplichtig vanaf de maand dat ze vijf zijn geworden. In Nederland is de leerplicht eigenlijk schoolplicht, dit houdt in dat de kinderen op een fysieke school les moeten krijgen. Afstandsonderwijs (thuisonderwijs) is dan niet zomaar toegestaan. Scholen mogen tot maximaal 10 dagen extra verlof toekennen en natuurlijk doe je geen wereldreis in 10 dagen…

Stel een plan op

De eerste stap is uw reisplannen goed te bespreken met de school van uw kinderen. Zorg dat u de plannen helder op papier heeft en vooral hoe u het onderwijs van de kinderen wilt onderhouden. Via de Wereldschool is het onderwijs voor uw kinderen wereldwijd  mogelijk doormiddel van afstandsonderwijs. Staat uw school positief ten opzichte van de geplande reis? Dan kan de directeur een aanvraag bij de leerplichtambtenaar doen. Zo niet, dan kunt u dit verzoek zelf rechtstreeks bij de leerplichtambtenaar indienen.

Leerplichtambtenaar

Veel van de aanvragen voor een ontheffing van de leerplicht/schoolplicht stuiten op een nee bij de leerplichtambtenaar. Echter is dit in Nederland een redelijk grijs gebied. In de praktijk blijkt dat veel leerplichtambtenaren met de ouders mee willen denken om zo te bepalen wat het beste voor uw kind is. Hierdoor is het zo dat u bij sommige gemeentes wel kans zal maken. Tip: kijk of u mensen kunt vinden in uw gemeente die een wereldreis hebben gemaakt. Wat zijn hun ervaringen met de leerplichtambtenaar? De leerplichtambtenaar zal zeer kritisch naar uw plannen kijken. Er moet bijvoorbeeld een gedegen plan zijn met de lespakketten van week tot week en deze moeten verzorgd zijn via een erkende instelling zoals de Wereldschool. Onze docenten hebben veel ervaring met wereldreizigers en kunnen u helpen met de planning. Houd er rekening mee dat wanneer uw school de reis ondersteunt, dit niet automatisch betekent dat de leerplichtambtenaar een akkoord zal geven! Omdat het per gemeente verschilt is het moeilijk van te voren aan te geven of u er een akkoord voor krijgt of niet. krijgt u geen akkoord? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Op onze website hebben wij meer informatie staan over de leerplicht.

Wat kan de Wereldschool voor u betekenen?

De Wereldschool heeft veel ervaring met wereldreizigers en is gespecialiseerd in afstandsonderwijs.  Wij bieden zowel fysiek als online lesmateriaal aan. Op deze manier kunt u de lessen ook op plekken geven waar de internetverbinding niet stabiel is. U kunt op ieder moment van het jaar instromen. Het onderwijs is flexibel in te plannen en u bepaalt het tempo op basis van uw situatie. Een groot voordeel van afstandsonderwijs is dat het erg individueel is. Gaat het allemaal te snel of juist te langzaam? Geen probleem! U kunt zelf het tempo bepalen en het lesmateriaal volledig aansluiten op het niveau van uw kind. Mede hierdoor scoort het onderwijs van de Wereldschool boven het landelijk gemiddelde.

Kom naar de informatiebijeenkomst

De Wereldschool organiseert één keer per maand een gratis informatiebijeenkomst. Op deze dag informeren wij u uitgebreid over de mogelijkheden. Wij bieden u de mogelijkheid vragen te stellen en u kunt de lesmethodes inkijken. Tevens ontmoet u op deze dag andere ouders die misschien wel dezelfde plannen hebben. Leuk om tips en ideeën uit te wisselen!  U kunt zich voor de informatiebijeenkomst inschrijven via de volgende link: https://www.wereldschool.nl/aanmeldformulier/.

Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn per mail te bereiken op info@wereldschool.nl of telefonisch op het nummer 0320-229 927.