De Wereldschool heeft samenwerkingsverbanden met diverse bedrijven en instanties. Een voorbeeld hiervan is het Ministerie van Defensie. Iedereen die uitgezonden wordt en het hele gezin meeneemt, heeft recht op Nederlandse les via de Wereldschool. Daarnaast biedt Defensie een voorbereidende talencursus aan, ook deze cursus wordt via de Wereldschool aangeboden. Wij zijn trots op het goede werk van onze militairen in het buitenland en nog trotser dat wij op deze manier een bijdrage mogen leveren!

De familie Potman kreeg in januari 2015 te horen dat er een mooie functie openstond in de Verenigde Staten. Liesbeth Potman deelt haar ervaringen graag met jullie. Een mooi en inspirerend verhaal met een paar goede tips!

Verhuizen van Nederland naar Amerika

In januari 2015 kregen wij te horen dat Defensie een interessante functie voor mijn man had op Wright Patterson Air Force Base in Ohio voor 4 jaar. Vanaf dat moment staat de wereld even op de kop. Familie, vrienden en werk informeren. Huis verkopen, huis zoeken in de US, school vinden, , etc. Mijn man en ik houden beiden van structuur, dus we hebben al snel een overzicht gemaakt met wanneer we wat moesten doen. Stap voor stap hebben we vervolgens onze lijst afgewerkt. Dat gaf rust en overzicht.

Defensie heeft een voorbereidingsgesprek gegeven om ons te informeren over wat er allemaal bij komt kijken als je gaat verhuizen naar het buitenland. Zij konden ons informeren over regelgeving betreft leerplicht, de mogelijkheid tot het volgen van Nederlandse lessen voor de kinderen, verhuizing, etc. Met deze informatie en onze eigen planning zijn we direct begonnen met het voortraject.

Het voortraject van een emigratie

In het voortraject hadden we verschillende onderdelen om te doorlopen:
– Al het papierwerk in Nederland;
– Huis, auto’s en camper verkopen;
– Plannen van de verhuizing (een bedrijf heeft alles voor ons ingepakt en verhuisd);
– Tijdelijke huisvesting;
– Stop zetten alle lidmaatschappen, sportclubs (we hebben alles in een overzicht bij gehouden);
– Adreswijzigingen vroegtijdig aanpassen naar een postadres (familie);
– Engelse les voor de kinderen;
– Afscheidsfeestjes plannen met familie & vrienden, school en vriendjes & vriendinnen;
– School en huis vinden in Amerika;
– Al het papierwerk in Amerika regelen wat vooraf al mogelijk was.

De school in de Verenigde Staten en ons nieuwe huis

In Beavercreek woonde al een Nederlands gezin die in de zomer dat wij zouden arriveren weer naar Nederland zouden verhuizen. Wij hebben hen gevraagd naar de ervaringen met de school van hun kinderen, de wijk waar ze wonen en of hun huurbaas het huis opnieuw wilde verhuren. Zij waren super tevreden met de school en de wijk. De huisbaas wilde het huis wel opnieuw verhuren. We hebben via de mail foto’s gezien en via Google maps de omgeving bekeken. Aangezien we tijdelijk naar Amerika gingen verhuizen, Defensie toestemming moest geven voor het huis dat we wilden huren en dit huis bekend was bij Defensie, hebben wij voor de makkelijke weg gekozen en zijn we akkoord gegaan met dit huis. Defensie biedt een bezichtingsbezoek aan om huizen en scholen te bekijken. Dit hebben we in April 2015 gedaan. We hebben toen ons huis bezocht en het was perfect. We zijn de scholen gaan bekijken en de omgeving. Zo hadden we een goede eerste indruk. We hebben veel foto’s gemaakt om aan onze kinderen te laten zien en natuurlijk aan familie en vrienden. Vooral voor de kinderen was het fijn om hun school te zien, ons huis, hun mogelijke slaapkamer, etc. Zo konden zij zich een beetje een beeld vormen en hadden iets om naar uit te kijken.

Voorbereidende talencursus Engels

Defensie bied Engelse les aan voor het gezin. Voor de kinderen hebben we dat in Nederland gedaan. Voor onze zoon, 7 jaar destijds, hebben we aangegeven dat de docent zich moest richt op de eerste basis. Waar is de wc, mijn veter is los, ik begrijp het niet, etc. Voor onze dochter, 11 jaar destijds, hebben we gevraagd voor de eerste grammatica.

Tip tussendoor van de Wereldschool: zorg ervoor dat kinderen de nieuwe taal, in ieder geval in de basis, beheersen. Beeld je zelf maar in: een eerste lesdag in een klas met nieuwe kinderen en een nieuwe docent. Helaas heb je geen idee waar men het over heeft. Aanspraak maken is dus eng en moeilijk. Door de kinderen de basis te geven, geef je niet alleen een stukje taalkennis mee, maar ook meer zelfvertrouwen!

Ik heb online en via Skype, Engelse les in Amerika gehad van een docent in Nederland. Planning technisch vond ik het niet fijn om met Engelse les bezig te zijn in Nederland, terwijl je midden in de voorbereiding zit en ik nog een paar maanden had om alles op mijn werk af te ronden en over te dragen. Ik zou direct weer voor deze optie gaan, als ik het over moet doen. Het was fijn om de eerste tijd in Amerika een structuur te hebben met de lessen/huiswerk  (1a 2 x per week) en omdat je Engels praat merk je waar je tegen aan loopt en dat pakte mijn docent goed op.

Afscheid nemen bestaat niet en toch neem je (tijdelijk) afscheid

Naast alle praktische zaken komt natuurlijk ook het sociale en emotionele van de verhuizing. Krijgen we alles wel verkocht…. Wat als….. Twijfel, onrust, het hoort er allemaal bij. Dat maakt dat je steeds bewuster bezig bent met het vertrek en alles goed wil afronden. Dat was in ieder geval bij ons het geval. Doordat we tijdig met alles zijn begonnen en onze lijst als handvat hadden, verliep de planning voorspoedig.

Op school hebben we er met hun juffen de nodige aandacht aan besteed. Onze kinderen hebben een kleine presentatie gegeven met de foto’s die we hadden en een kaart van de wereld. Zo kregen hun vriendjes en klasgenoten een beter beeld. Voor beide kinderen hadden we ook een afscheidsfeestje met hun vriendjes geregeld.

We hadden een groot afscheidsfeest gepland, bijna 1 maand voor ons vertrek in augustus, omdat dan zo min mogelijk familie en vrienden op vakantie zouden zijn. Een feestje met Amerikaanse versiering, hamburgers, etc. Een geweldige dag met een traan en een lach. We hadden gehoopt dat, zodra we alle familie en vrienden de datum van ons feestje zouden geven, we minder belast zouden worden met persoonlijke afscheidswensen van vrienden. Daar kwamen we niet mee weg en zo liep de agenda voller en voller met bijzondere dankbare afspraken en momenten.

De laatste drie weken in Nederland hadden wij allemaal vakantie. We hebben genoten van een vakantie in Nederland met leuke uitjes en natuurlijk tijd voor laatste bezoekjes van de echte naaste familie en de alle beste vrienden. De laatste twee dagen in Nederland hebben we door gebracht met onze (schoon) ouders en zussen met aanhang en kids.
Op Schiphol waren alleen onze (schoon)ouders. Wij hebben hier bewust voor gekozen om hen alle ruimte te geven voor de laatste momenten met ons. Dit was erg ontspannend en goed voor iedereen.

 

Tip tussendoor van de Wereldschool: ook tijdens de reis- of emigratie is het verstandig contact met de klasgenootjes te onderhouden. Dit kan bijvoorbeeld met een Skypesessie in de klas of een presentatie van de reis- of emigratie. Oud-leerling Isabelle heeft dit bijvoorbeeld gedaan.

 

En dan een heel nieuw begin

Een nieuw land, huis, buurt, winkels, scholen en vrienden. De eerste weken waren
erg bijzonder en indrukwekkend, maar zeer zeker ook erg leuk. Met elkaar alles
ontdekken. Zoeken naar lekker brood in de supermarkt, je huis inrichten en wennen
aan het feit dat in de USA je alles met de auto doet. Al vrij snel voelden we ons allemaal thuis in ons huis en de omgeving. In de omgeving waar wij wonen is een grote militaire basis waar veel militairen werken en ook allemaal militairen van andere internationale landen werken. Al vrij snel kwamen we in contact met diverse internationale gezinnen die ook naar onze omgeving waren verhuisd en dat schep direct een band.

De kinderen waren snel gewend aan hun school. Zowel op de Elementary als de Middle School wordt er extra Engelse les aangeboden tijdens de lesuren. Dagelijks hadden onze kinderen de extra Engelse les en in een mum van tijd spraken de kinderen goed Engels. Onze dochter kreeg ruim voor het einde van het 1e schooljaar al te horen dat ze geen extra Engelse les meer nodig had. Voor onze zoon moesten we wachten op de uitslag van een test die eind 1e jaar werd gegeven. Begin 2e schooljaar had hij nog extra Engelse les tot de uitslag van test bekent was. Die had hij erg goed gemaakt, dus geen Extra Engelse les was er meer nodig voor hem.

Verschillen op school tussen Nederland en de Verenigde Staten

Het grootste verschil voor de kinderen met de Nederlandse school was/is dat ze elke dag met de bus naar school (wat ze geweldig vinden) en dat op hele warme/koud of regen/sneeuw dagen de kinderen niet naar buiten gaan. Met bepaalde vakken/onderwerpen waren ze in Amerika al verder dan in Nederland, maar kinderen leren zo snel.

Om in contact te komen met andere ouders van school was lastig. De kinderen gaan elke dag met de schoolbus naar school, waardoor we bijna geen ouders zien. Soms haalde ik onze zoon van school op, om in contact te komen met ouders. Maar ook dat was lastig, want niet alle ouders halen de kinderen op. In overleg met de juf hebben mijn zoontje en ik na 2 maanden op school een presentatie over Nederland gegeven. We hadden veel foto’s in de presentatie, uitleg dat familie en vrienden ver weg wonen en als afsluiting konden de kinderen op klompen lopen en drop eten. De weken daarna kreeg onze zoon de ene na de andere uitnodiging voor verjaardagsfeestjes en zo ontmoeten wij meer en meer ouders.

Bij onze dochter was dit weer anders. Net als op het voortgezet onderwijs in Nederland ontmoet je niet snel andere ouders. Onze dochter was eind van de zomer jarig. Haar verjaardagsfeestje met vrienden hebben we begin van de winter gevierd. Zo had zij de tijd om te kijken welke vrienden ze wilden uitnodigen. Ze wilde graag het feestje thuis in de basement vieren. Ze hebben gegourmet, want dat kennen ze niet echt in Amerika. Eten, drinken en wifi is voor tieners genoeg. Wij ontmoeten de ouders toen ze de kinderen kwamen brengen en halen.

Een groot verschil met Nederland is dat sport en hobby erg belangrijk zijn voor Amerikanen. Sommige Amerikanen kunnen gerust een uur rijden om hun kind naar een goede sportclub te brengen. De afstanden zijn hier allemaal veel groter. Sporten in de wijk zit er vaak niet in. Dertig minuten rijden voor voetbal training is heel normaal. Het sporten is ook veel duurder dan in Nederland. Het kostte ons wel tijd om uit te vinden hoe het sportsysteem werk in Amerika en een juiste club te vinden en dan hebben de try-outs al voor de zomer plaats gevonden. Gelukkig zijn er soort Rec leagues waar de kinderen elke seizoen zich voor kunnen opgeven, en zo konden de kinderen toch vrij snel sporten.

Nederlandse les in de Verenigde Staten, via de Wereldschool
Aangezien we tijdelijk in Amerika wonen wilden we wel graag dat de kinderen bij blijven met de Nederlandse taal. Voor we verhuisden hebben we de nodige boeken gekocht, kindertijdschriften, etc. kijkend naar wat onze kinderen leuk vinden. Via de Wereldschool kregen we les materiaal en ook boeken op niveau. Wij zijn ruim één maand later gestart met de Nederlandse lessen, dan het begin van het schooljaar. De kinderen hadden echt de tijd nodig voor de Amerikaanse school. Het eerste schooljaar hebben we erg moeten zoeken naar een goede weg om de Nederlandse lessen te volgen. Na schooltijd hadden de kinderen het nodige aan huiswerk en dan is er sport. In de weekenden wilden we ook de omgeving verkennen, leuke dingen doen en ontspannen. Gelukkig hadden we een paar sneeuwdagen en de 11 weken zomervakantie om alles goed af te ronden. Toen we eenmaal een goede weg hadden gevonden kwam er structuur in de lessen en de begeleiding. We zien het 2e jaar hier duidelijk verschil in.

Voor onze dochter die op de Middle School zit, elke dag pas om 16.15u thuis is, veel huiswerk heeft en ook nog sport is het moeilijker om het bij de houden dan voor onze zoon. Gelukkig is onze dochter erg zelfstandig en nuchter. Ze zei: “Mam wat moet ik met 11 weken zomervakantie. Ik gebruik daar wel wat weken van en dan krijg ik alles wel af.”
Onze kinderen lezen wisselend Nederlandse of Amerikaanse boeken. Wij laten dat zo veel mogelijk aan hun zelf over. Wel kijken ze dagelijks naar het Jeugdjournaal en soms ook naar andere Nederlandse programma’s. Zo horen ze de taal en blijven ze op de hoogte van wat er speelt in Nederland.

Tip tussendoor van de Wereldschool: het kijken van Nederlandse programma’s is niet alleen goed voor de taal, maar ook goed voor de binding met Nederland. Op deze manier blijven je kinderen op de hoogte van de laatste gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan de verkiezingen op dit moment. Nederlandse programma’s zijn meestal geblokkeerd in het buitenland en daarom niet te bekijken. Gelukkig heeft de NPO hier wat op gevonden. Via www.bvn.nl kan je toch naar Nederland 1, 2 en 3 kijken.

Missen we Nederland?!

We hebben allemaal wel onze dagen (gehad) dat we onze familie, vrienden of werk missen in Nederland. Op dat moment lukt het natuurlijk niet om met Nederland te FaceTimen, Skypen, etc. vanwege het tijdsverschil. Vaak stuurden we dan vaak even een berichtje en probeerden we de volgende dag contact te hebben. Van onze dierbaren hebben we in huis foto’s en dan maakten we op een gemis moment gebruik om naar de foto’s te kijken of door de fotoboeken te bladeren. Eind 1e jaar zijn we even terug in Nederland geweest. Onze dochter kon met haar oude klas, groep 8, mee op het afsluitende schoolkamp. Onze zoon is een dagje in zijn oude klas geweest en we hebben zijn verjaardagsfeestje gevierd met zijn beste vriendjes. We hadden zijn oude klas na een aantal maanden ook wat foto’s gestuurd en zij hadden hem ook iets terug gestuurd. Voor beide kinderen en hun klasgenootjes was het alsof ze nooit waren weg geweest.

Voor ons allemaal was het goed om weer even in Nederland te zijn en iedereen weer even te zien. Het Skypen en FaceTimen zijn hele leuke middelen om elkaar te zien en spreken. Door het tijdsverschil lukt het niet altijd en soms kost het best veel tijd. Elkaar dan weer even in levende lijve te zien en de tijd te hebben was heerlijk. Het mooiste was toch wel toen onze naasten naar de USA kwamen om ons hier te zien. Ons huis, ons dagelijks leven, de school en onze nieuwe vrienden. Zij hadden zo een goed beeld van ons leven en we merkten allemaal dat daarna de FaceTime/Skype gesprekken ook anders verliepen. Doordat ze tijdelijk even deel waren van ons leven hier en ze dus weten waar we het over hebben.

Elk jaar voor kerst mailen we onze familie en vrienden  “The Potman Post” dit is een soort krant met alle onze belevenissen in Amerika. Vooral belevenissen die zo anders zijn t.o.v. Nederland, zoals de schoolbussen of tafel-etiquette. We houden geen blog bij, want met Facebook, Instagram, etc kunnen familie en vrienden ons volgen. Op verzoek van velen van hen posten we geregeld iets. The Potman Post is net wat diepgaander en daarbij is het geweldig voor onszelf om dit terug te lezen.

Als laatste nog dit. Ons zoontje speelt geregeld ‘oorlogje’ via de FaceTime met zijn vriendje in Nederland. Ondertussen zijn beide moeders onder een genot van een kopje thee aan het bijkletsen via een ander verbinding op FaceTime. Het is net alsof we samen aan de keuken tafel zitten en toch wonen we duizenden kilometers van elkaar.

“New beginnings, gives new live with new friend, new ideas,
new energy and a fantastic experience for the whole family
.”  

Wil je nog meer verhalen lezen? Klik dan hier.

 

Volg ons ook op Facebook , Twitter en LinkedIn en blijf op de hoogte!