Door het Panamakanaal: uitgerekend een nieuwe wereld voor Linde

panamakanaal

 “Ik ben heel trots op Linde en de vorderingen die ze de laatste tijd gemaakt heeft! En als klap op de vuurpijl deze CITO: een ruim voldoende, hoe knap is dat!” Met rode wangen en glimmende ogen hoort Linde mij het bericht van haar rekenjuf voorlezen. “Dat Linde zo gegroeid is in haar zelfvertrouwen door 1-op-1 hulp is zeer goed gelukt en een erg belangrijke stap geweest”, gaat Ineke Hoffies nog even verder. Ik zie Linde glunderen. En terecht. Toen we van Amsterdam naar Texel verhuisden ter voorbereiding op onze zeilreis, had het vak rekenen van haar een zielig vogeltje gemaakt in de klas. Met 32 kinderen in groep 6, 7 en 8 was er onvoldoende tijd voor persoonlijke aandacht, Linde durfde haar vinger niet op te steken als ze een vraag had en ik zag haar dientengevolge helemaal wegkwijnen in onzekerheid.

Persoonlijke aandacht

Onze verhuizing naar Texel bracht daar al een beetje verandering in. In een klas met 15 kinderen kreeg Linde veel meer persoonlijke aandacht. En ze gedijde goed bij een klassikale aanpak. Met veel meer zelfvertrouwen verliet ze groep 8. Niettemin was de rekenachterstand behoorlijk opgelopen en leek het ons (haar school op Texel, de Wereldschool en wijzelf) beter tijdens onze reis de rekenstof van groep 8 met haar te herhalen.

Door veel geduld van Tjaart die bijna elke dag met Linde in de kajuit een paar rekenlessen afwerkte en het stijgende zelfvertrouwen van Linde, groeiden haar rekencapaciteiten. Zelfs tot een punt waarop ze, we durven het nauwelijks uit te spreken, rekenen bijna leuk begon te vinden.

Aan het begin van een nieuwe wereld

De positieve CITO score komt op een goed moment. We zijn net door het iconische Panamakanaal gevaren en betreden daarmee een nieuwe oceaan. We verruilen de Atlantische Oceaan die 19 maanden lang ons thuis is geweest voor de onmetelijke Pacific die in het Nederlands niet voor niets Grote of Stille Oceaan heet. Ook Linde sluit daarmee voorgoed een periode af. Rekenen groep 8 zit er nu echt op en ook sluit ze voor de overige vakken bijna haar brugklasjaar af. Zodra we aan de minimaal 30 dagen durende oversteek naar de Marquesas eilanden gaan beginnen, start Linde in haar 2e jaar van de middelbare school en begint ze met veel vertrouwen aan brugklas wiskunde.

Het grote blauw brengt wereldwijsheid

Het grote blauw voor ons herbergt nog veel geheimen. De afstanden zijn onuitrekenbaar groot, de culturen en volkeren zijn ons nog onbekend. Wat het ons allemaal gaat brengen, is nog onzeker. Maar wat we wel weten is dat naast het rekenen ook Lindes kennis van de Franse taal een boost gaat krijgen. Voor ons liggen immers maanden varen in Frans Polynesië. Maar het allermooist is dat de letterlijke betekenis van het woord WERELDSCHOOL op onze Zouterik elke dag meer betekenis krijgt. Met Lindes kennis van talen, flora en fauna, navigatietechnieken, haar kook- en naaikunsten (hobby’s waar ze onderweg ook veel tijd voor heeft), is ze klaar voor een nieuwe oceaan die haar vooral heel veel wereldwijsheid zal brengen!

panamakanaal

 

Meer verhalen lezen?

Volg ons op zouterik.com, via Facebook Zouterik Tjaart-Mariska, op Instagram via @mariskawoertman en @lindewoertman en op Lindes eigen YouTube kanaal Linde around the World.

Pre-order actie: Schrijf je kind vóór 1 juni in en profiteer!