Nederlands als tweede taal voor kinderen van 6-18 jaar

Nederlands als tweede taal voor kinderen van 6 tot 18 jaar

 

Veel Nederlandse gezinnen in het buitenland vinden het moeilijk om hun kinderen de Nederlands taal mee te geven. Je kind kan in deze situatie vaak wel Nederlands verstaan, maar praat liever in een andere taal terug en vindt het ook moeilijk om Nederlands te schrijven.

Toch wil je graag dat je kinderen makkelijker met opa en oma kunnen communiceren en eventueel nog in het Nederlands onderwijs kunnen instromen. Speciaal voor kinderen die de Nederlandse taal niet of beperkt spreken, hebben wij specifieke lespakketten ontwikkeld: Nederlands als tweede taal, oftewel Nederlands voor beginners.

Het NT2-pakket is zeer interessant voor families die:

 • de Nederlandse taal- en cultuur aan hun kinderen mee willen geven;
 • studiemogelijkheden voor hun kinderen open willen houden;
 • plannen hebben om naar Nederland terug te keren;
 • het communiceren met familie in Nederland makkelijker willen maken.

Wil je direct starten? Vraag dan vrijblijvend een gratis intake aan zodat je kind start op het juiste niveau.

Wat zijn de voordelen van Nederlandse lessen via de Wereldschool?

flexibele instroommomenten

Flexibele planning

vakken in basis- en voortgezet onderwijs

Alle vakken in het basis- en voortgezet onderwijs

persoonlijke aandacht

Persoonlijke aandacht en begeleiding

Welk pakket is geschikt voor je kind?

We hebben verschillende pakketten, om de Nederlands taal te leren, in het volgende schema gezet:

 Deel 1Deel 2Deel 3GroepslessenDISK 1DISK 2
Leeftijd6-126-126-1212-1813-1813-18
Aantal weken203232202020
Aantal lessen via videobellen (frequentie)Elke weekOm de weekOm de weekIedere week groepslesIedere maandIedere maand
Doel?Basiswoordenschat om te kunnen communiceren met bijv. opa/omaUitbreiden basiswoordenschat, leren lezen en spellen.Uitbreiden woordenschat, lezen en spellen. Start met taalvaardigheden.Nederlandse taal naar een hoger niveau brengen volgens de Europese referentiekaders.Ontwikkeling van basisvaardigheden: woordenschat, grammatica en taalgebruiksregels.Uitbreiding van basisvaardigheden: woordenschat, grammatica, taalgebruiksregels en schrijfvaardigheid.
Doorstromen naar(?)*Deel 2

Deel 3

of regulier onderwijs


Regulier onderwijs

Volgend pakket groepslessen indien B2-niveau nog niet is behaald
DISK 2

Route VO test om niveau te bepalen voor regulier onderwijs VO.

– VMBO-tl

Let op: voor alle online lesprogramma’s is een laptop/PC met internetverbinding een vereiste. Wij raden aan om Google Chrome te gebruiken.

Niveaus lesprogramma Nederlands als tweede taal

Deel 1: 6 tot 12 jaar

Om een basis te vormen voor de Nederlandse taal, gaat je kind eerst aan de slag met deel 1:

 • Het lespakket omvat 20 weken met wekelijks een online les via beeldbellen van 20 minuten. Op basis van de uitleg worden er per week 10 taken gemaakt. Denk dan bijvoorbeeld aan kijken van een filmpje, luisteren naar een verhaal en het oefenen van klanken.
 • Binnen het pakket worden 9 alledaagse thema’s behandeld om een goede basiswoordenschat te verkrijgen.
 • Reken op 2 uur per week inclusief les, je pakt als ouder samen de oefeningen met jouw kind op.

Deel 2: 6 t/m 12 jaar

Is de basis van het Nederlands aanwezig? Dan kunnen jouw kinderen starten in NT2 deel 2. In dit pakket wordt niet alleen aandacht besteed aan het uitbreiden van de woordenschat, maar ook aan het leren schrijven van de Nederlandse taal. Jouw kind gaat gedurende 32 weken met het NT2 deel 2 pakket aan de slag. Waar bestaat dit pakket uit?

 • Om de week is er een les via beeldbellen met de docent, met in totaal 16 online lessen.
 • Per week worden er gemiddeld 10 taken gemaakt die je samen met je kinderen oppakt.
 • Dit pakket bevat herhaalthema’s uit het startpakket en nieuwe thema’s, zoals kleding en wonen.

Deel 3: 6 tot 12 jaar

Na deel 2 kunnen je kinderen verder met NT2 deel 3. Ook dit pakket neemt 32 weken in beslag. Dit programma is gericht op spelling, lezen en natuurlijk ook op de woordenschat. In totaal zitten er in dit pakket 16 online lessen met de docent.

Online groepslespakket 12 tot 18 jaar

Voor kinderen vanaf 12 jaar die in de toekomst willen studeren in Nederland en het leuk vinden om in groepsverband les te krijgen, hebben wij een 20 weken programma, waarbij er elke week een groepsles van 50 minuten online wordt gevolgd bij de docent. Afhankelijk van het niveau zet je in het 20 weken programma de eerste stap naar het behalen van het B2-niveau dat minimaal nodig is om in Nederland te kunnen studeren. Elke week staat er ca. 1-2 uur huiswerk klaar, waarvan één opdracht wekelijks wordt ingeleverd bij de docent. Voor het huiswerk maken wij met name gebruik van het programma DISK.

DISK 13 tot 18 jaar

Vanaf 13 jaar maken wij gebruik van de Disk-methode waarmee je kind online Nederlands kan leren. Deze methode is vergelijkbaar met de reguliere scholen in de schakelklassen. In deze schakelklassen zitten namelijk kinderen die de Nederlandse taal nog niet of niet voldoende beheersen. Je kunt dit NT2-pakket dan ook zien als de schakelklas op afstand. Verder biedt dit pakket:

 • online opdrachten, oefeningen en geluidsfragmenten;
 • 3 verschillende niveaus;
 • 20 weken les per disk;
 • maandelijkse lessen van 45 minuten, via beeldbellen met de docent.

Gratis advies en intake

Omdat iedere situatie uniek is, bieden wij jou een gratis intake met een docent aan, natuurlijk geheel vrijblijvend. Tijdens deze intake kan de docent jou alles vertellen over de inhoud van het lespakket. Daarnaast testen onze docenten het niveau van je kinderen. Hierdoor sluit het lespakket aan het juiste niveau. Wil je graag met ons in contact komen voor een advies- en/of intakegesprek? Laat dan je gegevens achter in het onderstaande formulier. Wij helpen je kind(eren) graag verder!

Gratis intake? Vraag het hier aan!

Nederlands voor beginners, Nederlands als tweede taal Wereldschool

Meer pakketten van de Wereldschool

Voor de jongste kinderen heeft de Wereldschool het peuterpakket ontwikkeld. Het pakket is vooral bedoeld als informatiepakket en geeft je als ouder de handvatten om op een gestructureerde wijze aan de slag te gaan met de Nederlandse taal. Het is een zeer uitgebreid pakket waarmee je je kinderen voorbereidt op groep 1.

Info peuterpakket

Wij bieden het basisonderwijs aan vanaf groep 1 tot en met groep 8. We maken gebruik van officiële lesmethodes die de meeste scholen in Nederland ook gebruiken. Jouw kinderen maken bijvoorbeeld gewoon alle toetsen die ze anders op hun Nederlandse school hadden gemaakt, denk aan de Cito-toetsen. Op deze manier kun je altijd aantonen dat zij het Nederlandse onderwijs hebben onderhouden. Daarnaast word je begeleid door een docent op afstand.

Info basisonderwijs

Wij bieden het voortgezet onderwijs aan tot aan het staatsexamen vmbo-tl, havo of vwo. Uw kind zal zelfstandig aan de slag gaan en rechtstreeks begeleid worden door een vakdocent op afstand. Je hebt een coachende rol. Volgt uw kind alleen het vak Nederlands? Dan kan hij/zij uiteindelijk een certificaat vmbo-tl, havo of vwo behalen. Dit is vaak een vereiste voor een eventuele studie in Nederland.

Info voortgezet onderwijs

IB-Programma

Een programma in samenwerking met de internationale school. Het IB-diploma wordt geaccepteerd door universiteiten in meer dan honderd landen over de hele wereld. Een mooie start van een internationale carrière!

Info IB-programma

Probeer je eens om het volgende in te beelden: jouw ouders hebben de beslissing genomen om naar het buitenland te verhuizen. Het is voor jou de eerste keer en je spreekt de taal niet. Na een aantal weken is het tijd voor de eerste schooldag. Met het rugtasje op stap je de bus in, op naar school! Eenmaal aangekomen staat jouw nieuwe leerkracht al klaar om je te ontvangen. Ze geeft je een hand en stelt zich voor: “Bonjour, je suis Marieke.” Je suis wat? Je begrijpt er niets van!

Info telencursussen

De Wereldschool heeft nog veel meer te bieden. Wij kunnen jouw kinderen testen om het niveau te bepalen, je ondersteunen bij jouw zoektocht naar een geschikte school en ga zo maar door.

Meer over testen en advies