75 jaar IVIO-Wereldschool!

75 jaar Wereldschool

Hiep hiep hoera! In 2023 bestaat de Wereldschool maar liefst 75 jaar. Een mooie mijlpaal die we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Met maar liefst 75 jaar aan expertise op het gebied van afstandsonderwijs en een constante periode van groei, zowel in het aanbod als in technologische ontwikkelingen en onderwijskwaliteit, heeft IVIO-Wereldschool een indrukwekkende reis afgelegd. Al jaren onbegrensde mogelijkheden, de meest uitgebreide aanbieder van hoogwaardig Nederlandstalig onderwijs en de betrouwbare onderwijspartner voor ouders en leerlingen wereldwijd. In dit artikel nemen we je mee in de historie. Ook lees je hier alles over opkomende evenementen en acties die aankomend (school)jaar op de planning staan. Ben je er klaar voor?

Overzicht

Een terugblik: waar het ooit begon

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen dat thuisonderwijs eeuwenlang de meest voorkomende vorm van onderwijs aan kinderen was. Waar eerst ouders de ‘lessen’ verzorgden, volgden snel een aantal huisonderwijzers die kinderen onderwezen van rijke gezinnen. Later werden scholen opgericht waar leerlingen écht les kregen op een locatie buitenshuis. Voor Nederlandse gezinnen in het buitenland was het niet altijd mogelijk om naar Nederlandse school te gaan. Daarom ontstond de behoefte aan lespakketten voor thuis en kon in schooljaar 1948-1949 het eerste lespakket vanuit de afdeling ‘de Wereldschool’ verstuurd worden.

In de beginjaren van de Wereldschool lag de nadruk op het bieden van onderwijs zoals dat in Nederland gebeurde. Na verloop van tijd, vanwege veranderende behoeften, verschoof het aanbod naar het aanbieden van “moedertaalpakketten” voor internationale leerlingen. Vanaf 1985 bood de Wereldschool onderwijs aan voor groep 1 tot en met 8, en in 1993 werd het onderwijs uitgebreid naar kinderen van 2-12 jaar. In samenwerking met Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland werd ook voortgezet onderwijs Nederlands toegevoegd. In het schooljaar 2009-2010 werd vervolgens een volledig pakket (alle vakken) voor voortgezet onderwijs aangeboden.

De Wereldschool heeft zich in 75 jaar voortdurend ontwikkeld om aan diverse educatieve behoeften te voldoen, met Nederlandse docenten verspreid over de hele wereld die leerlingen in verschillende tijdzones kunnen helpen.

Tijdlijn Wereldschool 75 jaar

De ontwikkelingen van afgelopen 75 jaar

Vroeger verliep alle communicatie bij de Wereldschool via post. Materialen werden per post verzonden, soms zelfs naar specifieke havens. Kinderen stuurden hun toetsen per luchtpost naar IVIO-Wereldschool; docenten antwoordden met feedback in mooie versierde brieven, waarin leerresultaten en nieuwtjes werden gedeeld. De overgang naar fax en later internet versnelde de communicatie. In de jaren ’90 begon digitalisering met een webbased leerlingvolgsysteem (llvs), groeiend naar rapportage en een bulletinboard.

Het llvs liet leerlingen internationaal contact leggen en toetsen/berichten verzenden. Later volgde een Elektronische Leeromgeving (ELO) via Itslearning. In 2018 maakte llvs plaats voor OnderwijsOnline en Trajectplanner, met digitale toetsen, video’s en spelactiviteiten. Ouders kozen meer en meer voor het Nederlands Online+-pakket, inclusief wekelijkse videolessen. Het BO Compleet en VO Compleet programma – volledige pakketten die de afgelopen 1,5 jaar gelanceerd werden – verbonden leerlingen verder. Technologische ontwikkelingen, gamification en kunstmatige intelligentie blijven de innovatie van de Wereldschool drijven, zodat het onderwijs ook in de toekomst relevant blijft.

De verwachte ontwikkelingen komende periode

Het leren of bijhouden van een taal is van essentieel belang voor de communicatie met de mensen om je heen en voor de cognitieve ontwikkeling. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde identiteitsontwikkeling en zelfvertrouwen. Met ons lesaanbod streven we ernaar dat iedere leerling, die vertrekt of al in het buitenland woont, de Nederlandse taal op het gewenste schoolniveau ontwikkelt. We hebben ook als doel dat een leerling zich kan identificeren (en zich verbonden voelt) als Nederlander, waar dan ook ter wereld. De kwaliteit van ons Nederlandstalig onderwijs wordt continu gemonitord om zo aan de leerbehoeftes te voldoen. Ook zijn we 75 jaar dagelijks bezig met het vernieuwen van het afstandsonderwijs bij de Wereldschool. Naast alle vernieuwingen van afgelopen jaren werken we hard aan het moderniseren van onze elektronische leeromgeving. Vanaf schooljaar 2024-2025 lanceren we de vernieuwde leeromgeving voor alle peuters, basisschool- en NT2-leerlingen.

Vier het met ons mee

Dit wordt een bijzonder (school)jaar. We hebben dit jaar een hoop activiteiten op de agenda staan om dit mooie mijlpaal te vieren met alle betrokkenen, waaronder ouders en leerlingen, die het afgelopen 75 jaar ons afstandsonderwijs mogelijk hebben gemaakt. Ontdek de acties en evenementen hieronder.
Verrassingspakket 75ste inschrijving

Iedere 75ste inschrijving* bij de Wereldschool ontvangt vanaf 1 september t/m eind juli 2024 een Wereldschool verrassingspakket met gadgets en cadeautjes voor groot en klein. Ben jij de gelukkige die het verrassingspakket in handen krijgt? Schrijf je kind snel in om kans te maken! Heb jij inderdaad het verrassingspakket ontvangen? We zien graag een foto van de trotse winnaars tegemoet.

Extra pakketcadeau bij iedere inschrijving

Naast het verrassingspakket van de 75ste inschrijving* krijgen alle leerlingen, zowel nieuwe inschrijvingen als verlengingen, een extra cadeau. Een tip van de sluier: dit cadeau kun je dragen! Houd je pakket met materialen dus goed in de gaten.

Fotowedstrijd Wereldschoolgezinnen

Dit jaar kunnen onze gezinnen ook kans maken op mooie prijzen door mee te doen aan een foto winactie. Er worden maar liefst drie prijzen verloot eind juni 2024. De informatie over de winactie sturen we mee in het lespakket met schoolmaterialen. We kijken uit naar alle leuke inzendingen.

Podcast: Jouw verhaal met de Wereldschool

Iedere maand is een (oud-) docent, medewerker, een ouder, (oud-)leerling, of expert te gast om hun verhaal van de Wereldschool te vertellen samen met de host/manager Leandra Lok. De podcast is te beluisteren via Spotify en te zien op YouTube.

Volg ons op Spotify

Abonneer op ons YouTube kanaal

Houd het dus in de gaten!

7 oktober: Wereldschool/docentendag

De officiële kick-off van ons 75-jarig bestaan vindt plaats op 7 oktober met een feestelijke invulling en inspirerende sessies tijdens het dagprogramma met onze docenten. Met het avondprogramma sluiten we dag feestelijk af met onze (oud) medewerkers en zakelijke relaties. Alle relaties ontvangen binnenkort een uitnodiging per e-mail.

Online feest met alle gezinnen in 2024

Rond het einde van het schooljaar organiseert de Wereldschool een online feest met alle Wereldschoolgezinnen. De docent van het jaar en winnaar van de schrijfwedstrijd zullen ook op deze dag bekend worden gemaakt. De datum en verdere invulling van deze dag, worden nader bekendgemaakt.

Ook meevieren?

Wil je graag ook onderdeel zijn van het Wereldschoolonderwijs en heb je vragen rondom het onderwijs voor je kinderen of ons jubileum? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze onderwijsadviseurs staan je graag te woord.

Houd onze website, nieuwsbrieven en alle social mediakanalen in de gaten voor het allerlaatste nieuws!

*Een inschrijving is de afname van een peuterpakket of andere lesprogramma’s van de Wereldschool. Taaltrainingen, IB-programma’s of Me and My Big Move boeken zijn hierbij uitgesloten.

Pre-order actie: Schrijf je kind vóór 1 juni in en profiteer!