fbpx

1 april, kikker in…

1 april, kikker in…

1 april is de dag waarop veel mensen een geintje en grolletje uithalen. Maar waarom nou juist deze dag?

Niet alleen in Nederland worden er grappen uitgehaald, maar over de hele wereld. In Groot Brittannië en in de Verenigde Staten vieren ze April Fool’s Day, in Frankrijk noemen ze het Poisson d’Avril, de Russen hebben het over Den Doeraka (de dag van de dommeriken) en de Brazilianen hebben het over Dia da Mentira (de dag van de leugen).

 

Waar 1 april vandaan komt is eigenlijk niet bekend, er zijn namelijk meerdere verhalen. Eén daarvan is het verhaal van de Watergeuzen:

“Op 1 april verloor Alva zijn bril”.

Misschien ken je de uitspraak: “Op 1 april verloor Alva zijn bril”. Dit staat in veel geschiedenisboeken. In de 16e eeuw was de Spaanse generaal Alva de baas in Nederland. Maar op 1 april 1572 verloor hij het dorpje Den Briel. Daar wordt de grap over gemaakt. Eigenlijk gaat deze grap over de dag dat de Watergeuzen dit stadje innamen. In deze tijd was de Spaanse koning Filips II de heer der Nederlanden. Hij wilde dat iedereen in zijn rijk Katholiek zou zijn. Echter hingen veel Nederlanders juist het nieuwe geloof aan: het Protestantisme. Daarom kwamen zij in opstand tegen de koning. Echter verklaart dit niet waarom 1 april in meerdere landen wordt gevierd.

Op 1 april viert men in Brielle (zo heet Den Briel nu) een groot feest. De inname door de Watergeuzen wordt dan helemaal nagespeeld door de inwoners. Leuk om een keer te zien!

De Watergeuzen? De Watergeuzen waren een soort piraten. Zij plunderden schepen, vielen kustplaatsen aan en hielden soms ook strooptochten op het land. Later hielpen de Watergeuzen bij de opstand tegen de Spanjaarden.

Of deze gebeurtenis daadwerkelijk de oorsprong van 1 april is weten we dus niet zeker. Maar goed, het blijft natuurlijk een mooi excuus je naasten eens goed voor de gek te houden! Misschien heb jij wel een leuke grap die je met ons wilt delen? Inspiratie nodig? Kijk dan eens naar het onderstaande filmpje… Wat je al niet met een stuk tape kan doen!

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Volg ons dan op Facebook , Twitter en LinkedIn

 

 

Pre-order actie: Schrijf je kind vóór 1 juni in en profiteer!