Cultuur is een lastig en veelzijdig begrip dat betrekking heeft op verschillende aspecten in de samenleving. Stel je voor dat je met je kind(eren) naar de Verenigde Staten verhuist. Het land waar een sterke nadruk ligt op individualisme en persoonlijke vrijheid. Het land met 52 (!) staten, het land waar de verkiezingen altijd een grote show met zich meebrengen. Er zijn compleet andere eetgewoontes, het schoolsysteem is anders ingericht, er is een hoge werk- en prestatiedruk is en er heerst een claimcultuur. In dit artikel ontdek je meer over de betekenis van cultuur en de tips voor een succesvolle integratie.
Wat is cultuur?
Cultuur is lastig in een definitie te vatten maar zou het best beschreven kunnen worden als een concept dat de gewoonten, overtuigingen, waarden en gedragingen van een groep mensen omdat. Om dit specifieker te maken gebruiken we in deze blog het model van Hofstede. Hierin identificeert Hofstede zes dimensies die de verschillen en overeenkomsten tussen culturen verduidelijken.
- Machtsafstand:
Machtsafstand is de mate waarin minder machtige leden van een samenleving accepteren en verwachten dat de macht in een land ongelijk verdeeld is. In landen zoals India en Mexico is er een grotere acceptatie van hiërarchieën en autoriteit. De inwoners zijn hier gewend aan een duidelijke structuur met een leider die het voor het zeggen heeft. In bijvoorbeeld Nederland of Denemarken is de machtsafstand een stuk kleiner en wordt gelijkheid meer gewaardeerd.
- Individualisme vs. collectivisme:
Deze dimensie meet de mate waarin inwoners zich geïntegreerd voelen in groepen. In landen zoals de Verenigde Staten en Australië staan persoonlijke vrijheid en individuele prestaties centraal. Mensen worden hier aangemoedigd hun eigen weg te gaan en persoonlijke doelen te stellen. Je kent misschien de spreuk ‘’the American dream’’ wel. Ben je benieuwd naar hoe een emigratie naar Amerika eruitziet? Je leest het in deze blog. Het tegenovergestelde hiervan is het collectivisme. Landen zoals China en Japan leggen de nadruk juist op groepscohesie en familiebanden. Als individu ben je daar vaak ondergeschikt aan de groep en loyaliteit is belangrijk.
- Masculiniteit vs. femininiteit:
Hierbij wordt gekeken naar de verdeling van emotionele rollen tussen man en vrouw. In meer masculiene landen, zoals Japan en Duitsland, worden competitie, prestaties en succes gewaardeerd. Er is een duidelijke scheiding van rollen tussen mannen en vrouwen. In meer feminiene culturen, zoals Nederland en Zweden, worden zorg, samenwerking en levenskwaliteit meer gewaardeerd. De rolpatronen zijn flexibeler en er is meer aandacht voor het welzijn van iedereen.
- Onzekerheidsvermijding
Onzekerheidsvermijding beschrijft de mate waarin mensen in een cultuur zich bedreigd voelen door onzekere of onbekende situaties. In landen zoals Griekenland en Portugal vermijden mensen risico’s en houden ze vast aan regels en tradities om onzekerheid te minimaliseren. In landen zoals Singapore en Zweden nemen ze makkelijker risico’s en staan ze meer open voor veranderingen. De regels zijn minder strikt en innovatie wordt aangemoedigd.
- Langetermijn- vs. kortermijngerichtheid
Deze dimensie kijkt of mensen zich op de toekomst focussen of op het heden of verleden. Landen zoals China en Zuid-Korea plannen vooruit, vinden doorzettingsvermogen belangrijk en zijn gericht op toekomstige beloningen. In andere landen zoals Nigeria of de Verenigde Staten wordt er meer gericht op het heden en directe voldoening.
- Hedonisme vs. soberheid
Deze dimensie beschrijft de mate waarin de bevolking hun impulsen en verlangen beheersen. In hedonistische culturen, zoals Mexico en de Verenigde Staten, worden plezier, en genieten van het leven aangemoedigd. Er is veel aandacht voor het vervullen van persoonlijke verlangens. In landen zoals Rusland en China ligt de nadruk meer op het onderdrukken van verlangens en het naleven van strikte sociale normen
Onderwijssystemen in andere landen
Nu je weet hoe zeer culturen kunnen verschillen per land, kan je je wellicht ook voorstellen dat het onderwijssysteem per land enorm kan verschillen. Het is belangrijk om hier als ouders goed van op de hoogte te zijn. De verschillen vind je terug op onze overzichtspagina. Als er een groot verschil is tussen het Nederlandse en nieuwe schoolsysteem, zal je kind moeten wennen. Om van tevoren op de hoogte te zijn van het onderwijssysteem per land is het raadzaam om nieuwe scholen te bezoeken. Gebruik hierbij onze checklist tijdens de bezoeken. Je kind laten wennen aan de nieuwe school kan een flinke uitdaging zijn, de Wereldschool helpt hierbij. Door je kind lessen te laten volgen via het ‘oude en vertrouwde’ Nederlandse onderwijssysteem kan je kind rustig wennen aan de eventuele overgang naar het nieuwe systeem.
Wat is integratie?
Wanneer je met je gezin naar een nieuw land verhuist is integratie belangrijk. Jullie komen terecht in een groep mensen met een andere achtergrond, cultuur en tradities. Integratie is het proces van aanpassing en deelnemen aan de nieuwe cultuur, terwijl de eigen culturele identiteit ook behouden wordt. Het is hierbij ook belangrijk dat de ontvangende samenleving een open houding aanneemt. Scholen spelen een belangrijke rol bij integratie, ze leren kinderen de nieuwe taal en cultuur en bevorderen tegelijk ook begrip en tolerantie tussen verschillende groepen. Voor ouders is werk een belangrijke factor. Hierdoor zal je je verbonden met de lokale samenleving voelen. Je kan je met je gezin ook aanmelden voor sociale- en gemeenschapsactiviteiten. Dit kan bij bijvoorbeeld sportclubs, of vrijwilligerswerk.
6 tips voor een succesvolle integratie
- Zorg dat je kinderen voorbereid vertrekken, dit kan door de nieuwe taal alvast te gaan oefenen voor vertrek. Dit kan met de voorbereidende taalcursus van de Wereldschool;
- Wees betrokken bij de lokale school en gemeenschap. Moedig je kinderen mee te doen aan schoolactiviteiten, zoals sportteams, clubs of muzieklessen. Wees hier als ouder ook betrokken bij;
- Deel ook jullie eigen cultuur en tradities. Leer je kinderen om trots te zijn op hun eigen culturele achtergrond. Laat ze bijvoorbeeld op school een typisch Nederlands gerecht trakteren (poffertjes) of laat ze een spreekbeurt houden over Nederland. De Wereldschool kan hierbij helpen door ondersteuning te bieden wat betreft het bijhouden van de Nederlandse taal;
- Wees als ouder geduldig en biedt emotionele ondersteuning. Het is waarschijnlijk niet makkelijk om in een nieuwe cultuur te komen, praat hier regelmatig over met je kinderen. Als je merkt dat ze moeite hebben met aanpassing, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen.
- Bereid je kinderen voor op een internationale verhuizing door (samen) het Me and My Big Move doe-boek te maken. Er staan werkbladen, activiteiten, tips en downloads in, om zo op een positieve manier het proces van emigreren te doorlopen!
De sleutel tot een succesvolle integratie
Het is nu wel duidelijk dat een succesvolle integratie hand in hand gaat met het onderhouden van de moedertaal. De Wereldschool helpt je hier graag bij. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan!