Hij komt, hij komt!

kinderen voorbereiden op sinterklaas

A.s. zaterdag is het zover, Sinterklaas komt weer in het land. Door corona natuurlijk een heel ander start van het Sinterklaasfeest dan we gewend zijn. En mogelijk niet alleen zijn aankomst zal anders zijn, ook zullen er in Nederland de komende periode niet veel activiteiten georganiseerd worden rondom Sinterklaas. Maar wat doet het Sinterklaasfeest nou eigenlijk met je kind? En hoe ga je er handig mee om?

Help wat is het druk!

Toen ik nog als leerkracht werkzaam was, zei een collega eens tegen mij. ‘Wat als we nou alleen in de week voor 5 december aandacht besteden aan Sinterklaas’? Ik snapte haar punt die voortkwam uit het feit dat de kinderen al wekenlang druk waren. Druk, omdat ze alsmaar dachten dat elk moment de pieten op school zouden komen om van het klaslokaal een rommeltje te maken. Druk, omdat ze slecht hadden geslapen want ze hadden hun schoen gezet. Druk, omdat hun vriendje een Playstation als schoencadeau had gekregen en zij een stuiterbal. Druk, vanwege alle spannende verhalen van het Sinterklaasjournaal. En ga zo maar door.

Maar wat kon ik een lol hebben met de kinderen als ik ze verhalen vertelde over ondeugende pieten. Ik kon van ze genieten als ze helemaal in het verhaal van het Sinterklaasjournaal waren ‘gezogen’, als ze trots vertelden wat er op hun verlanglijstje stond of dat ze hun pietendiploma hadden gehaald.

Toch denk ik dat een grote groep kinderen er best baat bij kan hebben als het allemaal iets minder groots en intensief is. Sinterklaas is drie weken in het land, maar het Sinterklaasjournaal begint al een week van te voren. Daarnaast wordt Sinterklaas meestal op je werk gevierd, op school en bij de sportvereniging. De winkels hangen vol met verwijzingen naar het feest. De reclames op televisie richten zich ook veel meer op kinderspeelgoed.  En wat dacht je van jezelf? Mogelijk ben je als ouder ook wat drukker om verschillende redenen?

Bekijk ook de Sinterklaasactie van de Wereldschool! Klik hier.

Structuur

In deze periode is het belangrijk structuur aan te brengen. Werk dus met een kalender waarop duidelijk staat geschreven (of gevisualiseerd bij jonge kinderen) wat wanneer is. Beperk ook de momenten waarop je het gaat vieren. Vanuit het buitenland zal het sowieso ook allemaal wat minder zijn en dat heeft al zo zijn voordeel.

Daarnaast zijn er verschillende programma’s met verhaallijnen rondom Sinterklaas. Kies er één uit, anders wordt het erg verwarrend. Daarnaast kan je dan een vast moment op de dag plannen wanneer je dit (terug)kijkt.

Staat jouw kind ook wel eens om 3 uur ’s nachts al bij zijn schoen? Logisch toch. Het is ook mega spannend als je denkt dat je misschien niets krijgt, omdat je bijvoorbeeld niet lief bent geweest.

Creëer rust en duidelijkheid

Maak dit tijdens het schoen zetten bespreekbaar. ‘De Sint komt vannacht bij ons huis, daarom mag jij je schoen zetten.’ Sinterklaas is in mijn ogen niet het feest van braaf zijn geweest. Maar het feest dat ieder kind een cadeautje verdient. Het is alleen altijd even de vraag of de pieten er geen rommeltje van maken. Maak daarnaast ook duidelijke afspraken wanneer de schoen mag worden gezet.

Beantwoord ook altijd de vragen van je kind rondom het feest, zodat hij meer rust heeft en met name ook alleen de leuke kant van het feest ervaart. Tenslotte zorgt het feest er ook voor dat verschillen tussen gezinnen/kinderen zichtbaar worden. De één mag vaker zijn schoen zetten, de ander krijgt een groter cadeau, etc. Zorg dat je kind daar niet teveel mee zit.

Heerlijk genieten van pakjesavond

En dan tot slot heerlijk samen genieten op pakjesavond! Want uiteindelijk is dit feest een mooi moment voor een gezellig avondje met het gezin. Waar ook ter wereld.

Bij de Wereldschool hebben we tot en met 1 december de Sinterklaasactie. Ontvang een heerlijk Sinterklaaspakket bij aanmelding voor het vak Nederlands. Meer weten? Bekijk dan de informatie via bovenstaande link.

Sinterklaasactie! Ontvang een Sinterklaascadeau bij inschrijving* in de maand november.