Het Mozart Effect (?): muziek luisteren terwijl je huiswerk maakt

muziek luisteren en huiswerk maken

De eerstvolgende keer dat je ouders naar boven roepen (of erger nog: schreeuwen) dat je de muziek zachter moet zetten omdat je zo toch nóóóit huiswerk kunt maken, refereer dan eens aan een aantal onderzoeken die zijn gedaan op het gebied van muziek luisteren terwijl je huiswerk maakt.

Downloaden

Een van de bekendste is het onderzoek van dr. Emma Gray, in 2011 gedaan in opdracht van streamingsdienst Spotify. Daarin concludeert ze dat je leerresultaten beter worden wanneer je naar muziek luistert, maar dat je wél moet kijken naar het vak waar je voor studeert. Bij taalvakken werkt muziek van Justin Timberlake, bij Wiskunde raadt ze klassieke muziek aan van bijvoorbeeld Mozart, met 60-70 beats per minuut. Toegegeven…. aan de waarde van het onderzoek van Gray wordt getwijfeld, omdat uitgerekend Spotify zelf nogal tevreden was met de uitkomst en samen met Gray afspeellijsten samenstelde die je via Spotify dan weer kon downloaden. Tja…

Snaarinstrument

Toch is de suggestie wat Mozart betreft niet nieuw. Al in de jaren vijftig klonken dezelfde geluiden uit de mond van ene dr. Alfred Tomatis. Ook hij kwam tot de conclusie dat muziek met ongeveer 60 beats per minuut, de effectiviteit van leren zou verhogen. Vooral klassieke muziek waarbij snaarinstrumenten zoals een viool, harp, gitaar de overhand hebben in melodietjes zorgt voor rust en een betere focus.

huiswerk maken en muziek luisteren

Rustig

Inmiddels wordt openlijk getwijfeld of het Mozart Effect wel echt langdurige invloed heeft op de effectiviteit van leren. Bovendien: de omstandigheden waarin je huiswerk maakt hebben toch vooral te maken met persoonlijke voorkeuren. Als je al problemen hebt om je te concentreren, kan het luisteren naar muziek dat alleen maar erger maken. Aan de andere kant, je kunt het natuurlijk altijd eens proberen. Op Youtube staat een ruim twee uur durende compilatie van Mozart. Het is al meer dan 21 miljoen keer beluisterd, ook door mij, en ik moet eerlijk zeggen: je wordt daar in ieder geval wel rustig van…

De gouden tip voor het luisteren van muziek terwijl je huiswerk maakt:

Stel een (héle) lange afspeellijst samen, zodat je niet steeds op je telefoon op zoek hoeft naar nieuwe muziek. En heb je geen zin in klassiek? Dan werkt een stukje deephouse misschien wel net zo goed!

Ook geïnteresseerd in 1-op-1-onderwijs in het buitenland?

Ga je (tijdelijk) naar het buitenland en wil je graag meer weten hoe de Wereldschool het afstandsonderwijs aanbiedt? Of heb je vragen over huiswerk maken terwijl je muziek luistert? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Onze onderwijsadviseurs staan altijd voor je klaar voor het beantwoorden van onderwijsvraagstukken.

Pre-order actie: Schrijf je kind vóór 1 juni in en profiteer!