Het is zo belangrijk voor jouw kind(eren) om ook hun Nederlands goed te ontwikkelen, omdat ze op deze manier de Nederlandse cultuur goed leren kennen. Ook zorgt het spreken en lezen van Nederlands ervoor dat er ook studiemogelijkheden zijn in Nederland. Verder hebben families die geëmigreerd zijn, vaak nog Nederlandse familie en vrienden. Om je kind(eren) zo makkelijk mogelijk met hen te laten communiceren, is het spreken van het Nederlands belangrijk. Meertaligheid leidt ook tot een aantal cognitieve voordelen. Het hebben van betere executieve functies is hier een van. Dit betekent dat zij onbelangrijke informatie makkelijker kunnen negeren en makkelijker tussen taken kunnen wisselen. Ten slotte leidt het spreken van een tweede, nieuwe taal, tot het verbeteren van het niveau van de moedertaal. Doordat er nieuwe taalstructuren worden aangeleerd leert je kind anders naar de moedertaal te kijken. Wil je meer weten de misvattingen omtrent het doorgeven van jouw moedertaal (Nederlands) aan je kinderen? Lees dat in deze blog.
Waarom is het leren van het Nederlands zo belangrijk?
Taal is voor iedereen belangrijk! Je communiceert ermee, het geeft erkenning en opent de deuren tot vele mogelijkheden. Het kan zijn dat als je kind in het buitenland geboren is, of op vroege leeftijd vertrok naar het buitenland, kind weinig tot niks weet van de Nederlandse taal. Je kind leert op school de lokale taal en misschien wordt er thuis ook wel een andere taal gesproken. Ook kan het zo zijn dat jij als ouder zelf de taal niet meer goed spreekt. Toch is het belangrijk voor je kind om wel goed Nederlands te kunnen spreken en schrijven. Dit heeft meerdere redenen. In dit blog leggen wij uit waarom en geven wij handige tips hoe je dit kan stimuleren.
Hoe kan je het Nederlands oefenen met je kind?
Nederlands leren is belangrijk voor je kind. Hier zijn een paar tips om je kind te helpen de taal te leren:
- Lees Nederlandse boeken. Dit kunnen prentenboeken bij jonge kinderen zijn, waarbij je als ouder in het Nederlands lesgeeft. Hier vind je enkele voorleestips. Voor oudere kinderen kunnen dit normale leesboeken zijn, of luisterboeken;
- Houdt je kind niet zo van lezen? Of wil je wat afwisseling? Dan kun je ze ook Nederlandse films of series laten kijken. Lees hierover meer in deze blog. Wanneer jullie veel reizen, kan je films downloaden die ze onderweg kunnen zien;
- Je zou ook Nederlandse muziek kunnen luisteren, dit kan je aanzetten in jullie huis, of wanneer jullie onderweg zijn. Supergezellig ook nog;
- Houdt contact met Nederlandse familie of vrienden via bijvoorbeeld facetime of WhatsApp;
- Lees de 7 onmisbare tips om de Nederlandse taal in het buitenland te stimuleren bij je kind.
- Sluit je aan bij Nederlandse clubs of verenigingen in het buitenland. Hier organiseren ze vaak leuke, Nederlandse activiteiten en ontmoet je andere Nederlanders. Deze clubs en verenigingen kun je via Google of Facebook vinden. In het begin zal dit wat moeizaam kunnen zijn voor je kind, als ze geen Nederlands spreken. Maar door je kind(eren) juist te omringen met Nederlandse leeftijdsgenoten worden ze gemotiveerd het zelf ook te gaan spreken. Op onderstaande afbeeldingen zie je hoe in het buitenland Koningsdag gevierd werd:
Leer je kind het Nederlands met de Wereldschool
Nu hebben wij een aantal handige tips uitgereikt om je kind het Nederlands te leren. Toch kan het zo zijn dat jullie graag willen dat je kind(eren) zijn of haar Nederlands op hetzelfde niveau komt als leeftijdsgenoten die Nederlands onderwijs volgen. De Wereldschool helpt jullie hierbij! Wij bieden Nederlands onderwijs aan, voor zowel jonge als oudere kinderen, Voor kinderen die weinig tot geen Nederlands spreken hebben wij een speciaal ontworpen programma: Nederlands als tweede taal (NT2) programma. Hierbij leren we je kind(eren) de beginselen van het Nederlands waarbij een start gemaakt wordt met het leren spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal.
Wil je meer weten over ons NT2-taalprogramma?
Heb je vragen of wil je graag meer weten over ons lesaanbod voor kinderen in het buitenland? Neem contact met ons op voor een passend vrijblijvend adviesgesprek met een van onze onderwijsadviseurs. Ben je direct opzoek naar meer informatie over ons Nederlandse afstandsonderwijs?