fbpx

Promotieonderzoek naar taalgebruik bij kinderen in het buitenland

Everdiene Geerling, onderwijsadviseur van NOB doet een promotieonderzoek aan de Universiteit van Tilburg naar het taalgebruik van Nederlandse en Vlaamse kinderen tussen de acht en twaalf jaar die in het buitenland wonen. De onderzoeksresultaten zullen dienen als basis voor het beleid in Nederland. Door meer te weten te komen over het taalgebruik van Nederlandse en Vlaamse kinderen in het buitenland krijgen deze kinderen uiteindelijk meer kansen.

Achtergrond
Meer dan 10.000 Nederlandse en Vlaamse kinderen volgen Nederlands onderwijs in het buitenland. Zij verschillen op diverse gebieden; een aantal kinderen woont nog maar net in het buitenland, andere kinderen hebben nog nooit in Nederland of België gewoond. Zo verschilt ook het taalniveau van het Nederlands. Sommige kinderen spreken heel goed Nederlands, en anderen spreken een andere taal beter. Alle leerlingen volgen echter op een of andere manier Nederlands onderwijs en alle kinderen spreken in meer of mindere mate Nederlands. Dit promotieonderzoek brengt deze verschillen in kaart.

Leerlingen, ouders en leerkrachten gezocht voor promotieonderzoek
Er is een vragenlijst ontwikkeld voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar die Nederlands onderwijs volgen. Daarnaast zijn er vragenlijsten voor ouders en leerkrachten. Voor elke vragenlijst is er een link naar een webpagina waardoor deze online ingevuld kan worden.

U kunt aan het onderzoek bijdragen door zelf een vragenlijst in te vullen. Alvast dank voor uw medewerking.

Online vragenlijsten
Vragenlijst voor leerkrachten
https://www.surveymonkey.com/s/StichtingNOB-Leerkrachten

Vragenlijst voor leerlingen tussen acht en twaalf jaar
https://www.surveymonkey.com/s/StichtingNOB-Leerlingen

Vragenlijst voor ouders
https://www.surveymonkey.com/s/StichtingNOB-Ouders

Pre-order actie: Schrijf je kind vóór 1 juni in en profiteer!