Rondreis We-Sea-Waste familie bijna voorbij: terugblik op het afgelopen jaar

terugblik familie kooijman wereldschool leerlingen rondreis

De rondreis van familie Kooijman (We Sea Waste) is bijna voorbij, nog een aantal weken en dan maken ze zich klaar voor hun terugkeer naar Nederland. De afgelopen periode konden jullie hun volgen via de blogs op onze website, hun vlogs, hun social media kanalen en zelfs in het tv-programma ‘Eline in de wereld rond’. Tijdens een rondreis maak je van alles mee en ontdek je veel van de wereld, maar hoe blikken onze Wereldschoolleerlingen (Sofie, Roos en Jord) terug op hun reis? Dat ontdek je in dit blogartikel!

Wie is de We-Sea-Waste familie?

Wij zijn Sofie (15), Roos (12) en Jord (11). Sinds de zomer van 2018 zijn we voor een jaar op reis met onze camper. ’s Morgens doen we onze middelbare school via de Wereldschool; Sofie zit in de 3e klas, Roos in de 2e en Jord zit in de brugklas. ’s Middags hebben we tijd voor leuke andere dingen.

Wat vinden wij van de reis tot nu toe?

Roos: “Helemaal leuk!!!” Jord: “Heel erg leuk, maar ik vind school vreselijk dus dat vind ik het minst leuke moment van de dag.” Sofie: “Ik zag heel erg tegen de reis op, maar het valt uiteindelijk toch heel erg mee. Het einde is inzicht, dus het aftellen is begonnen!“

Voor- en nadelen van een rondreis met een camper

Roos: “Een voordeel van zo’n lange reis is dat ik vind dat je een beter band krijgt met de gezinsleden. Je leert elkaar echt veel beter kennen. Een nadeel vind ik dat je lange tijd je vrienden niet ziet.” Sofie: “Ik wilde überhaupt niet mee op deze reis, dus hebben we een compromis gesloten. Het reizen met de camper wordt afgewisseld met de huur van een huisje, variërend van een week tot een maand zodat iedereen een eigen plekje heeft. Een groot voordeel van de reis is dat ik meer tijd heb om aan mijn eigen bedrijf te werken.” Jord: “Het allerleukste van de reis is dat je niet hele lange schooldagen hebt en dat ik veel nieuwe dingen van de wereld kan ontdekken. Het grote nadeel van de reis is dat er heel veel instabiel internet op campings is, zodat ik weinig kan gamen met vrienden en met mijn neefjes.”

Communicatie met plaatselijke bevolking

In de meeste landen kunnen we uit de voeten met Engels, maar soms is het een mix van meerdere talen. Onze ouders spreken Spaans, dus in Italië en Portugal werd het een mengelmoes van lokale woorden, Spaans, Engels en soms handen- en voetenwerk. Dat was erg grappig, maar het lukt aardig om je verstaanbaar te maken. Eigenlijk laten we onze ouders voornamelijk de communicatie doen. Als we er niet uitkomen hebben we altijd Google Translate. Met deze app kan je van de meeste talen een foto maken met de camera op je mobiel en dan selecteren wat je vertaald wilt hebben. Super handig!

Vrienden en familie in Nederland

Natuurlijk missen we onze vrienden en familie in Nederland, maar we appen regelmatig, sturen met verjaardagen een kaartje of een kadootje en soms bellen we. Als we goede Wi-Fi hebben maken we afspraken om te Facetimen met vrienden en kunnen we met  vrienden gamen. En we zetten filmpjes online op Facebook, Instagram en YouTube. Zo houden we toch nog een beetje contact met iedereen.

Nieuwe vrienden

We reizen voornamelijk buiten het hoogseizoen, dus we komen weinig kinderen tegen. Als we wel kinderen tegenkomen op campings zijn het vooral kleine kinderen, want het is gangbaarder om met jonge kinderen te reizen dan met tieners. Dat is soms wel jammer, maar gelukkig hebben we elkaar!

We Sea Waste blijven volgen?

www.facebook.com/WeSeaWaste/
www.instagram.com/weseawaste/
www.linkedin.com/company/we-sea-waste/
www.twitter.com/WeSeaWaste
www.we-sea-waste.eu
https://www.instagram.com/roos.on.tour/

Wil je ook op (wereld)reis gaan en kwalitatief goed onderwijs blijven volgen?

Met de lesprogramma’s van de Wereldschool kunnen kinderen van reizigers het Nederlands onderwijs blijven volgen. Het voordeel hiervan is dat kinderen bij terugkeer een goede aansluiting hebben bij het schoolprogramma van de Nederlandse school. Ben je ook geïnteresseerd in één van onze lespakketten? Vul dan het aanmeldformulier in en we helpen je graag verder!