Tanjoubi omedetou, gefeliciteerd!

Tradities bij een Nederlandse verjaardag

Nederland is een klein landje met een eigen cultuur. Over het algemeen zijn Nederlanders een tikkeltje eigenwijs en hebben ze de gewoonte bepaalde zaken net iets anders te doen. Neem bijvoorbeeld een verjaardag in Nederland. Hoewel er over het algemeen maar één jarige aanwezig is, feliciteer je bij binnenkomst toch iedereen persoonlijk. Een voordeel is dat men vaak in een rondje zit, rondom de salontafel, en je zo dus snel iedereen hebt gehad. De jarige feliciteer je overigens wel als eerste.

Mannen geven elkaar de hand,  en afhankelijk van de relatie, drie zoenen aan een vrouw. Ook weer zoiets eigenwijs. In veel culturen worden er slechts twee zoenen gegeven, in Nederland dus drie. Vrouwen geven aan zowel de vrouw als de man drie zoenen.

 

 

Hoewel er één jarige is, feliciteer je iedereen persoonlijk

Taart of vlaai ontbreekt eigenlijk nooit op een Nederlandse verjaardag, vaak in combinatie met een kopje thee of koffie. Daarnaast zijn Nederlanders vaak ook niet vies van een alcoholisch drankje. Al snel worden er allemaal lekkernijen op tafel gezet: chips, borrelnootjes, zoutstengels noem het maar op.  Ook loopt er vaak iemand rond met een grote plaat met daarop een bittergarnituur of blokjes kaas, plakjes worst, augurk et cetera.

Op het werk besteedt men in Nederland aandacht aan de verjaardag. Vaak in de vorm van een traktatie, een stuk taart of wat lekkers.

 

 

 

Typisch Nederlands: een bittergarnituurtje! 

 

 

Het is altijd leuk om verschillende culturen met elkaar te vergelijken. Deze keer kijken we naar een verjaardag in Japan.

Tanjoubi omedetou!

 

Tjanjoubi omedetou, Japans voor gefeliciteerd. In Japan werden tot 1950 individuele verjaardagen helemaal niet gevierd. Men vierde alle verjaardagen op één dag: op nieuwjaarsdag. Het geloof was dat je op nieuwjaarsdag ouder werd en niet op je verjaardag zelf. Een baby, geboren op 1 december, is dan op januari al één jaar oud!

Ook in Japan is een verjaardag redelijk verwesterd. Individuele verjaardagen worden nu over het algemeen wel gevierd. Voor kinderen organiseren de ouders vaak zelf een verjaardagfeest. Dit feest lijkt heel veel op de Amerikaanse manier van een verjaardag vieren. Een taart met kaarsjes mag niet ontbreken! Wel een groot verschil: cadeautjes zijn niet altijd gebruikelijk. Hoewel dit steeds vaker voorkomt, is het nog altijd niet ongebruikelijk dat de jarige geen cadeautjes krijgt. Geef je wel een cadeau? Denk dat goed na voordat je iets geeft. In Japan is het bijvoorbeeld zeer belangrijk dat het cadeau past bij de relatie met de persoon. Ken je iemand goed, kom dan bijvoorbeeld niet aan met een kaartje en wat geld. Ontvang jij een cadeau? Pak het dan alleen uit wanneer de gever hierop aandringt.

 

 

Ook in Japan ontbreekt de taart vaak niet!

 

 

Op het werk wordt er overigens helemaal geen aandacht aan een verjaardag besteed.

 

Natuurlijk vieren genoeg mensen een verjaardag op hun eigen manier en is het niet overal hetzelfde. Wel is het handig jezelf te verdiepen in een cultuur voordat je ergens naartoe gaat. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties en toon je respect voor de andere cultuur!

Wij zijn benieuwd naar de gewoontes/tradities bij verjaardagen van het land waar jij woont! Deel je dit met ons?

 

Zelf een Nederlandse traktatie op tafel zitten tijdens je verjaardag? Kijk dan naar dit recept: arretjescake!

 

 

Delen kan op  Facebook of Twitter.

 

 

Sinterklaasactie! Ontvang een Sinterklaascadeau bij inschrijving* in de maand november.