Typisch Nederlands: oliebollen!

Typisch Nederlands: oliebollen!

Typisch Nederlands en in het buitenland bijna niet te verkrijgen. Met het recept van Leuke Recepten kun je gemakkelijk zelf oliebollen maken.

Eet smakelijk!

HAPJE/GEBAK – 45 MIN + 1 UUR WACHTEN – 20 STUKS **

Met dit recept maak je zelf de lekkerste oliebollen met krenten

 Ingrediënten

1 zakje gedroogde gist a 7 gram

4 eelt lichtbruine basterd suiker

1 ei

500 ml lauwe halfvolle melk

500 gr bloem

Snufje zout

150 gr krenten

1 fles zonnebloemolie

Bereiding

Laat de krenten 15 minuten wellen in water (of in rum). Roer de gedroogde gist en de suiker door de melk en laat even wellen. Zeef de bloem in een beslagkom en voeg een snufje zout toe. Giet langzaam de melk met gist er bij en klop met een mixer met deeghaken tot een plakkerig beslag. Mix het eitje er bij en schep daarna de krenten er door. Dek de kom af met een vochtige doek en laat uur uur rijzen op een warme plek. Het beslag moet ongeveer 2 x zo veel zijn geworden. Verhit de zonnebloemolie op 180 graden. Schep met water bevochtigde lepels (of een ijslepel) een bol beslag in het vet. Na een paar seconde zie je de oliebol nog iets groter worden en komt hij naar boven drijven. Keer regelmatig om. Na ongeveer 6 minuten zijn de oliebollen goudbruin en gaar van binnen. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.