voorbereiding rondreis met gezin

voorbereiding rondreis met gezin

Voordat we kinderen kregen zijn we gaan backpacken rond de wereld en hebben we onafhankelijk van elkaar in het buitenland gewerkt. En ook toen de kinderen klein waren, bleef het buitenland trekken: zo hebben we met drie kleine kinderen in het buitenland gewoond. Leven in het buitenland zorgt ervoor dat je op elkaar aangewezen bent en dat schept een bijzondere band.

“In oktober zijn we naar de voorlichting van de Wereldschool gegaan. Hier hebben we veel van opgestoken en met collega-ouders ervaringen uit kunnen wisselen.”

Reden van vertrek en oriënterende fase

Vijftien maanden voor vertrek van ons nieuw avontuur kwam bij ons het idee om op reis te gaan door voornamelijk Europa. We waren voor een weekje in Frankrijk en dachten wat heerlijk zou het zijn dit sfeertje constant te hebben en te genieten van ons gezin. Het idee ging weer in de koelkast, maar tegen de zomervakantie ging het toch weer langzaam broeien.

Mede doordat onze jongste met 10 jaar, 2 klassen overslaat, eigenlijk naar een reguliere middelbare zou moeten en wij dit niet de meest ideale manier vonden. Dus gingen we op zoek naar een alternatief. Op Google gingen we zoeken naar reizen met tieners. Voornamelijk kwamen we verhalen tegen van kinderen in de leeftijd van de lagere school. Leuk om te lezen en soms praktische tips, maar qua scholingstips hadden we er niet veel aan. In oktober zijn we naar de voorlichting van de Wereldschool gegaan. Hier hebben we veel van opgestoken en met collega-ouders ervaringen uit kunnen wisselen.

Ervaringen lezen

Op Facebook hadden we ons aangemeld als lid van de groep Online schoolplein Wereldschool , hierin kan je heerlijk terug kijken naar ervaringen van ouders die van plan zijn te reizen of reeds in het buitenland zitten. Er zijn ook verschillende groepen waar je lid van kan worden zoals ‘VertrekNL – het platform over emigratie en emigreren’  en ‘worldschoolers europe 2018 and beyond ‘ waar je in contact kan komen met andere reizigers en dus ook tijdens het reizen af kan spreken. Meestal staan er tips en ervaringen en zo vind je aardig de weg in de regelgeving.

Gesprekken met school en leerplichtambtenaar

Omdat wij langer dan acht maanden wilde reizen moesten wij ons uitschrijven uit de gemeente waar wij wonen. We zijn op gesprek geweest bij de scholen van de kinderen, omdat wij wilden dat ze na terugkomst ook weer zonder problemen kunnen instromen. We zijn ook op gesprek geweest bij de leerplichtambtenaar, omdat we ons uitschrijven en we de acht maanden regel aanhouden was hier geen probleem. Als je niet uitschrijft kan je een geldboete per kind en een gevangenisstraf  riskeren. Iets wat wij dus niet willen!

 

Toch nog verrast!

Om niks te vergeten hebben we een Excel-lijst gemaakt gebaseerd op de emigratie-checklists die we gevonden hebben op www.joho.nl/werk/emigrerenverhuizen en alle landen informatie van o.a. de ANWB. Ook al was onze voorbereiding nog zo goed, toch kwamen we er bij de grens met Bosnië en Herzegovina pas achter dat je een papieren groene kaart nodig had. Tja, reizen is improviseren en flexibel zij.

 

We Sea Waste blijven volgen op social media?

www.facebook.com/WeSeaWaste/

www.instagram.com/weseawaste/
www.linkedin.com/company/we-sea-waste/
www.twitter.com/WeSeaWaste
www.we-sea-waste.eu

https://www.instagram.com/roos.on.tour/

Meer weten over de Wereldschool?

Wil je ook naar een voorlichtingsdag komen of heb je onderwijsadvies nodig met betrekking tot je reis of emigratie naar het buitenland? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek via onze website.