Heb je wel eens moeite met dingen onthouden? Met rijtjes, lijstjes, series of volgordes? Valt daar wat aan te doen? Misschien dat het gebruik van ezelsbruggetjes iets voor je is. Natuurlijk, we kennen de term, maar hoe zat het ook alweer? In dit blog een oproep tot het gebruik van ezelsbruggetjes!
Wat is een ezelsbruggetje
Een ezelsbruggetje is een rijmpje, een handigheidje of een hulpmiddel om iets te onthouden. Veelal is het te onthouden ezelsbruggetje op zichzelf nonsens, maar dat maakt niet uit. Er zijn tal van voorbeelden die je op elk moment van de dag kunt toepassen. Stel je gaat naar Amsterdam en je kunt maar niet onthouden wat de volgorde van de grachten is…. Denk dan aan de zin: ‘Prinsen Kopen Heren Schoenen‘ (Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht en Singel).
Waar komt de term ezelsbruggetje vandaan?
Waar de term ‘ezelsbrug’ precies vandaan komt, is niet geheel duidelijk. Een verklaring is dat een ezel veel wordt gebruikt in de bergen. Hoogtevrees heeft hij niet, want hij drentelt over randjes en richeltjes. Om een weg in de bergen korter te maken, legde men vroeger planken over de ravijnen. En zo ontstaat de ezelsbrug: een kortere weg naar je bestemming.
Nog snel even naar de praktijk, een paar mooie voorbeelden:
- De volgorde van de snaren van een gitaar (klassieke stemming) is gitaar is E-A-D-G-B-E.
Oftewel: Eet Alle Dagen Grote Borden Erwtensoep! - De volgorde van de Romeinse cijfers: I=1, V=5, X=10, L=50, C=100, M=1000.
Oftewel: Ik Verving Xanders Lekkere Citroenen Door Mandarijnen! - De volgorde van de planeten in ons zonnestelsel: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto (dat voor augustus 2006 ook nog als planeet werd beschouwd) Oftewel: Mijn Vader At Meestal Jonge Spruitjes Uit Nieuwe Potten
- Hoe ging het ook alweer met die zomertijd? In het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit.
- Och en die spellingsregels, moest het nou met een D of met een T? Gebruik het ‘Sexy Fokschaap’ of natuurlijk het aloude ’t Kofschip, zie onderstaande video:
Natuurlijk, tegenwoordig kun je op internet van alles opzoeken. Maar tijdens de toets, dan moet je het zélf weten. Probeer eens ezelsbruggetjes te verzinnen voor Frans of voor aardrijkskunde. Dat kan je maar zo eens gaan helpen om beter cijfers te halen!
Ook geïnteresseerd in Nederlands onderwijs in het buitenland?
Ga je (tijdelijk) naar het buitenland of woon je al in het buitenland, en wil je graag meer weten hoe de Wereldschool het afstandsonderwijs aanbiedt? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Onze onderwijsadviseurs staan altijd voor je klaar voor het beantwoorden van onderwijsvraagstukken.