Zorgt zomervakantie voor een zomerdip bij kinderen?

voorkom zomerdip bij kinderen

Het is natuurlijk een beetje landsafhankelijk of het voor jullie ook al (bijna) vakantietijd is. Maar voor het grootste deel van de wereld zijn juli en augustus wel de maanden waarin de scholen sluiten en de kinderen vrij hebben. Het wereldschoolonderwijs is flexibel en daar kan je in deze maanden dus ook mee verder gaan. Maar een grote groep rond nu wel het schooljaar af bij de Wereldschool en nemen daarna even een zomerbreak. Heerlijk genieten van de vakantie, mogelijk in Nederland! Alleen dat onderwijs blijft ook dan belangrijk! En dan met name het leesonderwijs. Want zo vlak voor de zomervakantie komt de term ‘zomerdip’ of ‘zomerverlies’ weer vaker voorbij. In deze blog leg ik je hier kort meer over uit en geef ik enkele tips.

De zomerdip

Diverse wetenschappelijk onderzoek uit verschillende landen tonen aan dat er sprake is van een ‘zomerdip’ of de Engelse term ‘summer learning loss’. Dit betekent dat kinderen aan het begin van het nieuwe schooljaar na de zomervakantie met lagere prestatieniveaus beginnen dan waar ze stonden aan het begin van de zomervakantie. Onderzoeken tonen aan dat er een achteruitgang is van 2 tot 3 maanden voor wat betreft het leesniveau volgens de National Summer Learning Association. Met name de technische leesvaardigheid van de kinderen loopt terug doordat niet dagelijks meer geoefend wordt. Kinderen kunnen hierdoor in technisch leesniveau terugvallen.  Het AVI-niveau stagneert of kinderen vallen zelfs een niveau terug (bron: www.lezen.nl).

Wat te doen?

Heel simpel. Blijf lezen!  Check hiervoor mijn blog over voorlezen:

  • Kies aan het begin van de zomervakantie een aantal leuke boeken uit die ook mee op vakantie kunnen. Zet de top vijf leesspelletjes in van mijn collega Marjolein om het lezen leuker te maken.
  • Ook taalspelletjes zijn erg leuk en goed voor tijdens de vakantie. Denk aan Pim pam pet of Het letter- of woordenspel van Scala.
  • Voor oudere kinderen is het vaak leuk een boek te lezen waar ook een verfilming van is. Op die manier kan je de afspraak maken dat jullie nadat het boek uit is een gezellige filmavond plannen met een bak popcorn erbij! Denk bijvoorbeeld aan de boeken; De GVR, Oorlogswinter, Achtste-groepers huilen niet en Sjakie en de Chocoladefabriek.

Voorkom de zomerdip, houd lezen leuk maar geniet bovenal ook van de vakantie. Want ook dat laatste is belangrijk. Tenslotte leert je kind ook veel van museumbezoekjes, het beklimmen van een berg of lekker spelen in de speeltuin met andere kinderen.

Meer weten over de Wereldschool?

Wil je graag meer weten over onze educatieve lesprogramma’s? Voor advies en overige vragen over ons afstandsonderwijs kun je contact met ons opnemen via het adviesgespreksformulier op onze website. Bij een aanvraag ontvang je ook gratis toegang tot ons demo-account. Hierin kan je een kijkje te nemen in onze lesprogramma’s voor zowel het basis-  als voortgezet onderwijs.