Brazilië
Nederlands onderwijs in Brazilië

Van complete Nederlandse lesprogramma’s tot een aantal losse vakken. Volg jouw gewenste lespakket vanuit Brazilië!

Brazilië silhouette
Brazilië vlag

Nederlands onderwijs in Brazilië

Denk jij erover na om te verhuizen naar Brazilië of woon je daar al? En ben je op zoek naar Nederlands onderwijs voor jullie zoon of dochter in Brazilië? De Wereldschool geeft wereldwijd al meer dan 75 jaar kwalitatief goed Nederlandstalig onderwijs aan leerlingen tot en met 18 jaar.

Er is een ruim aanbod aan lesvormen en lespakketten die op afstand te volgen zijn. Van Nederlands tot rekenen, de Wereldschool is uniek in het aanbieden van diverse schoolvakken in het basis- en voortgezet onderwijs.

Flexibel en online
onderwijs volgen
Altijd en overal kwalitatief goed
Nederlands onderwijs
Persoonlijke
begeleiding

De onderwijsmogelijkheden bij de Wereldschool

Wil je graag het Nederlands taalniveau van je kind onderhouden? Je kind de Nederlandse taal laten leren? Of willen jullie je kind de mogelijkheid bieden om het vertrouwde Nederlandse onderwijs vanuit Brazilië te volgen? De Wereldschool biedt verschillende onderwijsmogelijkheden aan, van zelfstandig leren tot online leren met online bellessen met een bevoegde docent. Met onze ruime keuze aan vakken, is er voor elk gezin een passende onderwijsoplossing. Ook wanneer je in Brazilië woont of gaat wonen.

De Wereldschool biedt het volledige Nederlandse curriculum aan, voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. Wil je kind liever één specifiek vak volgen of een select aantal vakken? Ook dat is mogelijk. Wij lichten beide opties toe:

Bij een volledig pakket

Een volledig pakket wil zeggen dat je kind naast het vak Nederlands ook nog andere vakken zal volgen. Vakken die kinderen ook op het Nederlandse schoolonderwijs volgen, zoals rekenen, begrijpend lezen of aardrijkskunde. Jullie als ouders hebben de keuze uit een BO Compleet of VO Compleet. Dit zijn volledige lespakketten in het basis- of voortgezet onderwijs. Binnen deze pakketten krijgt je kind de kans om, zowel individueel als in samenwerking met andere leeftijdsgenoten de vakken, te volgen.

Het is ook mogelijk om het lespakket te volgen zonder enige interactie met andere leeftijdsgenoten. Het pakket wordt door onze onderwijsadviseurs samengesteld op basis van het niveau, het schooljaar en leerbehoefte.

Losse of een select aantal vakken

Gaat je kind naar een lokale of internationale school in Brazilië? Dan kan hij of zij naast het lokale onderwijs bij de Wereldschool ook losse vakken volgen. Denk aan Nederlands, economie, geschiedenis of natuur en techniek. Onze lespakketen zijn flexibel inzetbaar en jullie bepalen zelf wanneer jullie zoon of dochter aan de slag gaat met een los vak of een select aantal vakken.

Is een volledig lespakket in het basis- of voortgezet onderwijs niet nodig, maar is het wel wenselijk dat je kind de Nederlandse taal leert en onderhoudt, vanwege beperkte of geen beheersing van de Nederlandse taal? Dan is ons NT2-lesprogramma hét geschikte pakket om te volgen vanuit Brazilië!

Voordelen van ons afstandsonderwijs

Nederlands onderwijs volgen in Brazilië? Afstandsonderwijs levert de volgende voordelen op:

Reviews

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Verhuizen naar Brazilië met kinderen? Ontdek onze tips!

Gaan jullie een nieuw avontuur aan en verhuizen jullie met kinderen naar Brazilië? Wij hebben een aantal praktische tips op een rijtje gezet. Bekijk de  emigratiechecklist voor ouders!

Gaat je kind het Nederlands bijhouden via de Wereldschool en overdag naar een Braziliaanse of internationale school? Dan hebben wij een checklist ontwikkeld voor scholenbezoek in het buitenland.

Afstandsonderwijs in Brazilië? Goed om te weten.

Gaat je zoon of dochter niet naar een lokale school in Brazilië? Informeer dan eerst bij de lokale overheid of thuisonderwijs is toegestaan. Naast een goede motivatie is natuurlijk een stabiele internetverbinding essentieel voor het volgen van de online lessen.

Thuisonderwijs van de Wereldschool in Brazilië? We denken graag met je mee.

Onderwijskeuze in het buitenland

Hoe maak je een goede schoolkeuze in Brazilië? Voor vertrek is het altijd goed om stil te staan bij de toekomst; keren jullie ooit weer terug naar Nederland? Ga je voor een lokale of internationale school in Brazilië?

Het is van belang om altijd goed voorbereid te zijn en jezelf of je kind een soepele terugkeer te garanderen. Hierdoor houd je alle opties open voor in de toekomst. Maak daarom een goede afweging of je:

Of je nou binnen een jaar terugkeert of pas over vijf jaar, het blijven volgen van het Nederlands is goed voor de binding met Nederland.

VO Compleet Volledig voortgezet onderwijs in het buitenland
Brazilië

Het Braziliaanse schoolsysteem en de leerplicht

Het onderwijssysteem in Brazilië verschilt per regio in tegenstelling tot Nederland. In Brazilië wordt het schoolsysteem namelijk beïnvloed door sociaal-economische factoren en regionale verschillen. Zo wordt het onderwijs systeem onderverdeeld in 3 niveaus: het basisonderwijs (ensino fundamental), voortgezet onderwijs (ensino médio) en het hoger onderwijs (ensino superior).

Het basisonderwijs is verplicht om te volgen voor kinderen van 6 tot 14 jaar, waarbij het basisonderwijs 9 jaar duurt. Het voortgezet onderwijs is niet verplicht om te volgen, maar het merendeel van de kinderen volgt het wel. Het hoger onderwijs bestaat uit universitaire en technische instellingen, maar ook het hoger onderwijs is niet verplicht om te volgen.

Het is wel zo dat de leerplicht in Brazilië vereist dat kinderen tussen de 4 en 17 jaar naar school gaan, maar vanwege de verschillen in infrastructuur en toegang tot onderwijs in afgelegen gebieden vormt dit voor veel gezinnen een uitdaging. Ook spelen sociale ongelijkheid en armoede een grote rol bij het beïnvloeden van de schoolgang van kinderen

In tegenstelling tot andere landen is het dragen van een uniform niet verplicht op nationaal niveau. Het beleid met betrekking tot schooluniformen kan echter variëren, afhankelijk van de specifieke schoolorganisatie of onderwijsinstelling.

We kunnen ons voorstellen dat je meer informatie wilt over het onderwijssysteem in Brazilië. Voor aanvullende informatie over het Braziliaanse schoolsysteem raden wij je aan om de website van het Nuffic te raadplegen.

Nederlandse scholen in Brazilië

Wil jij je zoon of dochter de Nederlandse taal- en cultuurlessen laten volgen in Brazilië? Dat is mogelijk! Er zijn diverse erkende lokale NTC-scholen en afstandsonderwijsaanbieders aangesloten bij Stichting NOB.

Wil je dat je kind naar een Nederlandse school in de buurt gaat? Of verblijf je ver van een school en wil je graag online Nederlands onderwijs volgen? Alles is mogelijk. Bij de Wereldschool heb je ruime keuze uit verschillende lesprogramma’s, meer dan alleen het Nederlands..

Interesse in het Nederlands onderwijs in Brazilië?

Wil je je kind laten aarden in jullie nieuwe thuisland Brazilië, op afstand Nederlandse vakken laten volgen of jouw moedertaal meegeven onder begeleiding van bevoegde docenten?

Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze onderwijsadviseurs denken met jullie mee en kijken naar de beste onderwijsoplossing passend bij de gezinssituatie.

Veelgestelde vragen Nederlands onderwijs in Brazilië

Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wat je omstandigheden ook zijn, ons aanbod is afgestemd op jouw leven in het buitenland. Bij de Wereldschool profiteer je van:

  • Professioneel advies bij inschrijving;
  • Een geschikt en erkend curriculum;
  • Persoonlijke begeleiding van bevoegde leraren;
  • De keuze tussen online en offline lesmateriaal;
  • De optie om meerdere vakken te volgen.

Bovendien kan jouw kind op elk gewenst moment bij ons instromen en in zijn eigen tempo het leertraject voltooien. Wil je meer te weten komen over ons? Kijk dan op onze pagina met uitgebreide informatie over de Wereldschool.

Het (afstands)onderwijs dat de Wereldschool verzorgt is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Veel kinderen van (wereld)reizigers, emigranten en expats maken gebruik van ons onderwijs. Als jouw kind een carrière in de topsport nastreeft, is ook hij of zij bij ons van harte welkom!

Ben je van plan om te reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Nederlandse en Vlaamse kinderen hebben verschillende opties om het Nederlandse onderwijs te volgen in het buitenland. Ze kunnen naar lokale Nederlandse dag- of NTC-scholen gaan, of kiezen voor afstandsonderwijs waarbij ze het onderwijs op elke gewenste plek kunnen volgen. Daarnaast zijn er Europese scholen die het Europese curriculum aanbieden.

Het behouden van de Nederlandse taal en cultuur zorgt ervoor dat je kind verbonden blijft met zijn of haar roots. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand terugkeren naar het Nederlandse onderwijssysteem, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding. Ontdek deze voordelen nu zelf.

Als je kind langer dan een half jaar geen Nederlands onderwijs heeft gevolgd en/of geen rapporten heeft van Nederlands onderwijs, kunnen we door middel van een intake en niveautesten het geschikte niveau voor je kind vaststellen.

Heb je meer vragen, bekijk al onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook eens…

Heb je vragen over Nederlands onderwijs in het buitenland? Wij helpen je graag verder!