Costa Rica
Nederlands onderwijs in Costa Rica

Van complete Nederlandse lesprogramma’s tot een aantal losse vakken. Volg jouw ideale lespakket vanuit Costa Rica!

Costa Rica silhouette
Costa Rica vlag

Nederlands onderwijs in Costa Rica

Overweeg je een verhuizing naar Costa Rica met kinderen? Of woon je daar al en zoek je naar Nederlandstalig onderwijs voor jouw zoon of dochter? De Wereldschool biedt al ruim 75 jaar hoogwaardig Nederlands onderwijs aan leerlingen tot en met 18 jaar over de hele wereld.

We bieden diverse lesvormen en lespakketten aan die op afstand te volgen zijn. Of het nu gaat om de Nederlandse taal of rekenen, de Wereldschool onderscheidt zich door het aanbieden van diverse vakken voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Gezinnen uit meer dan 100 landen maken al gebruik van onze programma’s!

Flexibel en online
onderwijs volgen
Altijd en overal kwalitatief goed
Nederlands onderwijs
Persoonlijke
begeleiding

De onderwijsmogelijkheden bij de Wereldschool

Wil je graag dat jouw kind vanuit Costa Rica het Nederlandse taalniveau behoudt? Of is jullie zoon of dochter nog niet bekend met de Nederlandse taal? Of willen jullie simpelweg het vertrouwde Nederlandse onderwijs voortzetten, maar dan vanuit Costa Rica? De Wereldschool heeft diverse onderwijsopties, variërend van traditioneel leren tot wekelijkse video-bellessen met een docent. Dankzij de ruime keuze aan vakken, bieden we voor elk gezin een passende onderwijsoplossing. Op de momenten dat het jullie past.

De Wereldschool biedt het volledige Nederlands lesprogramma aan, voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. Wil je dat jullie kind één of juist meerdere Nederlandse vakken volgt? Alles is mogelijk. Ontdek de opties:

Bij een volledig pakket

Bij een volledig pakket worden naast het vak Nederlands ook nog andere vakken gevolgd. Het gaat dan bijvoorbeeld om wiskunde, rekenen, begrijpend lezen of aardrijkskunde. Er is keuze uit BO Compleet of VO Compleet,

Dit zijn de volledige lesprogramma’s in het basis- of voortgezet onderwijs. Jullie kind krijgt de kans om zowel zelfstandig als in groepsverband met leeftijdsgenoten te leren. Het is daarnaast ook mogelijk om de vakken te volgen zonder contact met andere leerlingen.

We kijken altijd naar de ideale samenstelling van het pakket. Dit bespreken we zodra het niveau, schooljaar en de leerbehoefte van jouw zoon of dochter is vastgesteld.

Losse of een select aantal vakken

Volgt jullie zoon of dochter via de Wereldschool bijvoorbeeld alleen de vakken Nederlands, economie, techniek of geschiedenis? Dit kan een optie zijn wanneer je kind ook naar een lokale school in Costa Rica gaat en zich daar verder ontwikkelt binnen het lokale onderwijs. Dankzij de flexibele lesprogramma’s van de Wereldschool hebben jullie de vrijheid om te kiezen wanneer jullie kind aan de slag gaat met een individueel vak of een select aantal vakken.

Alleen de Nederlandse taal leren? Voor leerlingen van 6 t/m 12 jaar met weinig of geen beheersing van de Nederlandse taal bestaat het NT2-lesprogramma (Nederlands als tweede taal). Dit is een heel geschikt programma voor beginners en goed te volgen vanuit Costa Rica.

Voordelen van het afstandsonderwijs

Vanuit Costa Rica profiteert jullie zoon of dochter van de volgende voordelen bij het volgen van het afstandsonderwijs via de Wereldschool:

Reviews

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Emigreren naar Costa Rica met kinderen? Ontdek onze tips!

Wil je een nieuw avontuur aangaan en met je kinderen emigreren naar Spanje? Wij hebben een aantal praktische tips voor jou op een rijtje gezet. Bekijk de emigratiechecklist voor ouders!

Gaat je kind het Nederlands onderwijs bijhouden via de Wereldschool en overdag naar een internationale school in Costa Rica? Dan hebben wij een checklist ontwikkeld voor scholenbezoek in het buitenland.

Hiermee moet je rekening houden met afstandsonderwijs vanuit Costa Rica

Wanneer jullie zoon of dochter niet naar een lokale school in Costa Rica gaat, is het raadzaam om eerst informatie op te vragen bij de plaatselijke autoriteiten over de mogelijkheden van thuisonderwijs. Daarnaast is het belangrijk dat jullie zoon of dochter gemotiveerd is om de lessen te volgen. Bij de keuze voor online lessen is een betrouwbare internetverbinding van essentieel belang om optimaal deel te kunnen nemen.

Meer weten over thuisonderwijs in Costa Rica? We staan klaar om je te adviseren.

Onderwijskeuze in Costa Rica

Hoe maak je een weloverwogen schoolkeuze in Costa Rica? Bij het maken van de juiste keuzes is het verstandig om te bedenken wat de toekomst kan brengen. Is er een kans dat jullie op termijn weer terugkeren naar Nederland? En kiezen jullie in Costa Rica voor een lokale of internationale school?

Denk er goed over na en wees voorbereid. Zo kun je ervoor zorgen dat, zowel jijzelf als de kinderen, een zo soepel mogelijke overgang ervaren bij een terugkeer naar Nederland. Alle opties blijven op die manier open voor de toekomst. Beantwoord daarom voor jezelf de volgende vragen en neem dit mee in je besluitvorming:

Of jullie nu binnen een jaar terugkeren vanuit Costa Rica of pas over vijf of tien jaar, actief de Nederlandse taal blijven volgen is altijd bevorderlijk voor de band met Nederland.

VO Compleet Volledig voortgezet onderwijs in het buitenland
Costa Rica

Schoolsysteem Costa Rica en de leerplicht

Costa Rica heeft een onderwijssysteem dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit en toegankelijkheid. Het land hecht veel waarde aan onderwijs en heeft een goed ontwikkelde structuur van kleuter-, basis- en voortgezet onderwijs. Het basisonderwijs is verplicht en gratis, waardoor vrijwel alle kinderen toegang hebben tot fundamenteel onderwijs. Het curriculum omvat vakken als taal, wiskunde, wetenschappen en sociale studies.

Costa Rica heeft ook een groeiende nadruk op milieueducatie, passend bij het nationale streven naar duurzaamheid. Het hoger onderwijs wordt aangeboden door zowel openbare als particuliere instellingen, met de Universiteit van Costa Rica als de meest vooraanstaande universiteit in het land.

Ondanks deze sterke punten kiezen sommige expatgezinnen voor afstandsonderwijs via de Wereldschool. Zo kunnen de Nederlandse kinderen het Nederlandse curriculum (blijven) volgen en blijft de taal en cultuur behouden.

We kunnen ons voorstellen dat je meer wilt weten over het onderwijssysteem in Costa Rica. Voor meer informatie over het Costa RIcaanse schoolsysteem adviseren wij om de website van Nuffic te raadplegen.

Nederlandse scholen in Costa Rica

Willen jullie je kind(eren) de Nederlandse taal- en cultuurlessen laten volgen in Costa Rica? Dat is mogelijk! Er zijn diverse erkende lokale NTC-scholen en aanbieders van afstandsonderwijs aangesloten bij Stichting NOB.

Liever een Nederlandse school in de buurt? Of verblijf je ver van een school en wil je graag via afstandsleren het Nederlands onderwijs volgen? Dat kan ook. Bij de Wereldschool heb je een ruime keuze uit verschillende lesprogramma’s, meer dan alleen het Nederlands. Informeer naar de mogelijkheden.

Interesse in het Nederlands onderwijs in Costa Rica?

Wil je dat jouw kind zich snel vertrouwd voelt met het Nederlands onderwijs vanuit Costa Rica? Of dat jullie zoon of dochter op afstand losse vakken uit het Nederlandse schoolsysteem volgt? En/of de Nederlandse taal meekrijgt onder begeleiding van bevoegde docenten?

Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan. Onze onderwijsadviseurs staan klaar om met jullie mee te denken. Samen zoeken we naar de beste onderwijsoplossing, passend bij jullie gezinssituatie.

Veelgestelde vragen over Nederlands onderwijs in Costa Rica

Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wat je omstandigheden ook zijn, ons aanbod is afgestemd op jouw leven in het buitenland. Bij de Wereldschool profiteer je van:

  • Professioneel advies bij inschrijving;
  • Een geschikt en erkend curriculum;
  • Persoonlijke begeleiding van bevoegde leraren;
  • De keuze tussen online en offline lesmateriaal;
  • De optie om meerdere vakken te volgen.

Bovendien kan jouw kind op elk gewenst moment bij ons instromen en in zijn eigen tempo het leertraject voltooien. Wil je meer te weten komen over ons? Kijk dan op onze pagina met uitgebreide informatie over de Wereldschool.

Het (afstands)onderwijs dat de Wereldschool verzorgt is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Veel kinderen van (wereld)reizigers, emigranten en expats maken gebruik van ons onderwijs. Als jouw kind een carrière in de topsport nastreeft, is ook hij of zij bij ons van harte welkom!

Ben je van plan om te reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Nederlandse en Vlaamse kinderen hebben verschillende opties om het Nederlandse onderwijs te volgen in het buitenland. Ze kunnen naar lokale Nederlandse dag- of NTC-scholen gaan, of kiezen voor afstandsonderwijs waarbij ze het onderwijs op elke gewenste plek kunnen volgen. Daarnaast zijn er Europese scholen die het Europese curriculum aanbieden.

Het behouden van de Nederlandse taal en cultuur zorgt ervoor dat je kind verbonden blijft met zijn of haar roots. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand terugkeren naar het Nederlandse onderwijssysteem, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding. Ontdek deze voordelen nu zelf.

Als je kind langer dan een half jaar geen Nederlands onderwijs heeft gevolgd en/of geen rapporten heeft van Nederlands onderwijs, kunnen we door middel van een intake en niveautesten het geschikte niveau voor je kind vaststellen.

Heb je meer vragen, bekijk al onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook eens…

Heb je vragen over Nederlands onderwijs in het buitenland? Wij helpen je graag verder!