Denemarken
Nederlands onderwijs in Denemarken

Van volledige Nederlandse lesprogramma’s tot een aantal losse vakken. Kies jouw lespakket!

Denemarken silhouette
Denemarken vlag

Nederland onderwijs volgen in Denemarken

Denk jij erover om te verhuizen naar Denemarken of woon je daar al? En ben je op zoek naar Nederlands onderwijs voor je zoon of dochter in Denemarken? De Wereldschool geeft wereldwijd al meer dan 75 jaar kwalitatief goed Nederlandstalig onderwijs aan leerlingen tot en met 18 jaar. Er is een ruim aanbod aan lesvormen en lespakketten die op afstand te volgen zijn. Van Nederlands tot rekenen, de Wereldschool is uniek in het aanbieden van diverse schoolvakken in het basis- en voortgezet onderwijs.

Flexibel en online
onderwijs volgen
Altijd en overal kwalitatief goed
Nederlands onderwijs
Persoonlijke
begeleiding

Onderwijsmogelijkheden vanuit Denemarken bij de Wereldschool

Wil jij vanuit Denemarken het Nederlands taalniveau van je zoon of dochter bijhouden, hem of haar juist de Nederlandse taal laten leren óf het onderwijs dat hij of zij gewend is blijft volgen in Denemarken? Op een tijdstip waarop het jou uitkomt? De Wereldschool biedt verschillende onderwijsmogelijkheden aan, van zelfstandig leren tot online leren met wekelijkse videobel-lessen met een docent. Met ons ruime aanbod vakken en lesprogramma’s in het Nederlands, is er voor elk gezin een passende oplossing. Uiteraard ook wanneer je in Denemarken woont.

Bij de Wereldschool vind je volledige Nederlandse lesprogramma’s in het basis- of voortgezet onderwijs. Wil je zoon of dochter één of een aantal verschillende vakken volgen? Ook dat is ook zeker mogelijk vanuit Denemarken! Wat betekent dit?

Bij een volledig pakket

Een volledig lesprogramma wil zeggen dat je zoon of dochter naast Nederlands ook andere Nederlandse vakken volgt vanuit Denemarken. Denk hierbij aan vakken zoals rekenen, begrijpend lezen, aardrijkskunde of wiskunde. Onze lesprogramma’s zijn onderverdeeld in BO Compleet en VO Compleet, dit zijn volledige lesprogramma’s in het basis- of voortgezet onderwijs. Je zoon of dochter leert niet alleen zelfstandig, maar ook in samenwerking met leeftijdsgenootjes.

Het is ook mogelijk om volledig zelfstandig te werken zonder enige samenwerking met andere leeftijdsgenootjes. Afhankelijk van het niveau, schooljaar en leerbehoefte van jouw zoon of dochter volgt er een samenstelling van een lesprogramma.

Losse of een select aantal vakken

Gaat je zoon of dochter naar een lokale school in Denemarken? Dan kan hij of zij naast het lokaal onderwijs bij de Wereldschool losse vakken volgen, zoals Nederlands, economie, geschiedenis, maar bijvoorbeeld ook natuur en techniek. Dankzij de flexibiliteit van onze lesprogramma’s bepaal je zelf wanneer je zoon of dochter aan de slag gaat met het Nederlands onderwijs.

Is jouw zoon of dochter tussen de 6 en 12 jaar en is Nederlands niet de moedertaal? Maar is het wel wenselijk dat je kind Nederlands leert of de Nederlandse taal onderhoudt? Met het oog op de toekomst, zodat jullie kind goed kan communiceren met andere familieleden, zoals opa en oma? Kies dan voor ons NT2-lesprogramma, hét perfecte lespakket om te volgen vanuit Denemarken.

Voordelen van ons afstandsonderwijs

Jullie kind profiteert van de onderstaande voordelen bij het volgen van ons afstandsonderwijs vanuit Denemarken:

Reviews

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Verhuizen naar Denemarken met kinderen? Ontdek deze tips!

Wil je een nieuw avontuur aangaan en met je kinderen emigreren naar Denemarken? Wij hebben een aantal praktische tips voor jou op een rijtje gezet. Bekijk de emigratiechecklist voor ouders! Gaat je kind het Nederlands bijhouden via de Wereldschool en overdag naar een Deense of internationale school? Dan hebben wij een checklist ontwikkeld voor scholenbezoek in het buitenland.

Waarmee moet je rekening houden met afstandsonderwijs in Denemarken?

Gaat je zoon of dochter niet naar een lokale school in Denemarken? Informeer dan eerst bij de lokale overheid of het thuisonderwijs is toegestaan. Verder heeft je kind een goede inzet nodig voor het volgen van de lessen en, indien er gekozen wordt voor online lessen, een stabiele internetverbinding.

Thuisonderwijs in Denemarken? We denken graag met je mee.

Onderwijskeuze in het buitenland

Hoe maak je een goede schoolkeuze in Denemarken? Voor vertrek is het altijd goed om stil te staan bij de toekomst; keren jullie ooit weer terug naar Nederland? En ga je voor een lokale of internationale school in Denemarken?

Het is van belang om altijd goed voorbereid te zijn en jezelf én je kind een soepele terugkeer te garanderen. Hierdoor houd je alle opties open voor in de toekomst. Maak daarom een goede afweging of je:

Het blijven volgen van Nederlands onderwijs is goed voor de binding met Nederland. Of je nou binnen een jaar terugkeert vanuit Denemarken of pas over vijf jaar.

VO Compleet Volledig voortgezet onderwijs in het buitenland
Denemarken

Het Deense schoolsysteem en de leerplicht

Het Deense schoolsysteem kenmerkt zich door een hoge mate van gelijkheid en toegankelijkheid. Net als in Nederland is ook het Deense schoolsysteem opgedeeld in drie hoofdfasen: de basisschool (Folkeskole), de middelbare school en het hoger onderwijs. In Denemarken starten kinderen rond hun 6e levensjaar en doorlopen dit gedurende 9 jaar. De lessen die gevolgd worden zijn gestructureerd en omvatten vakken als wiskunde, talen, natuurwetenschappen en sociale studies.

De leerplicht in Denemarken begint bij kinderen op de leeftijd van 6 jaar, waarbij de leerplicht duurt tot aan het einde van de basisschool, wat meestal rond de 16 jaar is. Desondanks is er wel een zekere mate van flexibiliteit mogelijk. Zo is thuisonderwijs toegestaan, maar ouders moeten een erkend curriculum volgen en regelmatig evaluaties ondergaan.

Na het afronden van de basisschool stromen kinderen door naar de middelbare school, waarbij ze kunnen kiezen tussen academische of beroepsgerichte trajecten. De leerplicht blijft van kracht tot het einde van de middelbare school. Het hoger onderwijs is Denemarken omvat universiteiten en hogescholen, waar studenten zich kunnen specialiseren in verschillende vakgebieden.

Voor uitgebreidere informatie over het Deense onderwijssysteem raden we aan om te kijken op de website van Nuffic of om contact op te nemen met de Deense overheid.

Nederlandse scholen in Denemarken

Wil jij je kind Nederlandse taal- en cultuurlessen laten volgen in Denemarken? Dat is mogelijk! Er zijn namelijk diverse erkende lokale NTC-scholen en afstandsonderwijsaanbieders aangesloten bij Stichting NOB. Wil je dat je kind naar een Nederlandse school in de buurt gaat? Of verblijf je ver van een school en wil je graag online Nederlands onderwijs volgen? Alles is mogelijk. Bij de Wereldschool heb je ruime keuze uit verschillende lesprogramma’s, meer dan alleen het Nederlands.

Interesse in het Nederlands onderwijs in Denemarken?

Wil jij je zoon of dochter laten aarden in jullie nieuwe thuisland Denemarken, op afstand losse vakken laten volgen of jouw moedertaal meegeven onder begeleiding van bevoegde docenten? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze onderwijsadviseurs denken met jullie mee en kijken naar de beste onderwijsoplossing passend bij jullie situatie.

Veelgestelde vragen over Nederlands onderwijs in Denemarken

Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wat je omstandigheden ook zijn, ons aanbod is afgestemd op jouw leven in het buitenland. Bij de Wereldschool profiteer je van:

  • Professioneel advies bij inschrijving;
  • Een geschikt en erkend curriculum;
  • Persoonlijke begeleiding van bevoegde leraren;
  • De keuze tussen online en offline lesmateriaal;
  • De optie om meerdere vakken te volgen.

Bovendien kan jouw kind op elk gewenst moment bij ons instromen en in zijn eigen tempo het leertraject voltooien. Wil je meer te weten komen over ons? Kijk dan op onze pagina met uitgebreide informatie over de Wereldschool.

Het (afstands)onderwijs dat de Wereldschool verzorgt is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Veel kinderen van (wereld)reizigers, emigranten en expats maken gebruik van ons onderwijs. Als jouw kind een carrière in de topsport nastreeft, is ook hij of zij bij ons van harte welkom!

Ben je van plan om te reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Nederlandse en Vlaamse kinderen hebben verschillende opties om het Nederlandse onderwijs te volgen in het buitenland. Ze kunnen naar lokale Nederlandse dag- of NTC-scholen gaan, of kiezen voor afstandsonderwijs waarbij ze het onderwijs op elke gewenste plek kunnen volgen. Daarnaast zijn er Europese scholen die het Europese curriculum aanbieden.

Het behouden van de Nederlandse taal en cultuur zorgt ervoor dat je kind verbonden blijft met zijn of haar roots. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand terugkeren naar het Nederlandse onderwijssysteem, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding. Ontdek deze voordelen nu zelf.

Als je kind langer dan een half jaar geen Nederlands onderwijs heeft gevolgd en/of geen rapporten heeft van Nederlands onderwijs, kunnen we door middel van een intake en niveautesten het geschikte niveau voor je kind vaststellen.

Heb je meer vragen, bekijk al onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook eens…

Heb je vragen over Nederlands onderwijs in het buitenland? Wij helpen je graag verder!