fbpx
Architectuur Wereldschool
Nederlands onderwijs in Duitsland

Van volledige Nederlandse lesprogramma’s tot een aantal losse vakken.
Kies jouw pakket!

Duitsland silhouette wit
Duitse vlag

Nederlands onderwijs volgen in Duitsland

Denk jij erover om met het gezin te emigreren naar Duitsland of wonen jullie daar al? En ben je op zoek naar Nederlands onderwijs in Duitsland? Voor nu of op korte termijn? De Wereldschool geeft wereldwijd al meer dan 75 jaar kwalitatief goed Nederlandstalig onderwijs aan leerlingen t/m 18 jaar. 

We bieden een ruim aanbod lesvormen en lespakketten die op afstand te volgen zijn. Van Nederlands tot rekenen. De Wereldschool is uniek in het aanbieden van verschillende schoolvakken in het basis- en voortgezet onderwijs.

Flexibel en online
onderwijs volgen
Altijd en overal kwalitatief goed
Nederlands onderwijs
Persoonlijke
begeleiding

Onderwijsmogelijkheden Duitsland bij de Wereldschool

Wil je het Nederlands taalniveau van je kind op peil houden, hem of haar juist Nederlands laten leren óf het Nederlands onderwijs dat je gewend bent blijven volgen in Duitsland? En ook op een moment dat het jou uitkomt? De Wereldschool biedt hier verschillende onderwijsmogelijkheden voor; van offline leren tot wekelijks videobel-lessen met een docent. Dankzij de ruime keuze in vakken, is er voor elk gezin een passende oplossing, uiteraard ook wanneer jullie in Duitsland wonen.

De Wereldschool biedt het volledige Nederlandse lesprogramma aan in het basis- of voortgezet onderwijs. Liever één of een aantal vakken volgen middels afstandsonderwijs vanuit Duitsland? Dat is ook mogelijk. Maar wat houdt dit in?

Bij een volledig pakket

Een volledig pakket wil zeggen dat je naast het Nederlands ook andere Nederlandse vakken volgt. Denk bijvoorbeeld aan rekenen, begrijpend lezen, aardrijkskunde of wiskunde. Er is keuze uit BO Compleet of VO Compleet, dit zijn volledige lesprogramma’s in het basis- of voortgezet onderwijs. Jouw kind leert individueel, maar ook samen met leeftijdsgenoten.

Liever geen interactie met andere leerlingen? Dat is ook mogelijk. De samenstelling van het pakket is afhankelijk van het niveau, schooljaar en de leerbehoefte.

Bij losse of een select aantal vakken

Gaan jouw kinderen naar een lokale school in Duitsland? Dan kan hij of zij naast het lokaal onderwijs, bij de Wereldschool losse vakken volgen zoals Nederlands, economie, geschiedenis of natuur en techniek. De Nederlandse lesprogramma’s zijn flexibel, dus je bepaalt zelf wanneer je kind aan de slag gaat met het onderwijs.

Voor leerlingen in de leeftijd 6 t/m 12 jaar met beperkte of geen beheersing van de Nederlandse taal is het NT2-lesprogramma (Nederlands als tweede taal) hét geschikte pakket om te volgen vanuit Duitsland.

Voordelen van het afstandsonderwijs vanuit Duitsland

Je kind profiteert van de onderstaande voordelen bij het volgen van ons afstandsonderwijs vanuit Duitsland:

Reviews

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Jongen en vrouw samen leren

Emigreren naar Duitsland met kinderen? Bekijk deze tips!

Wil je een nieuw avontuur aangaan met je kinderen en emigreren naar Duitsland? Wij hebben een aantal praktische tips voor je gebundeld. Bekijk de emigratiechecklist voor ouders!

Gaat je kind de Nederlandse taal en/of andere Nederlandse vakken bijhouden via de Wereldschool en overdag naar een Duitse of internationale school? Dan hebben wij een checklist ontwikkeld voor scholenbezoek in het buitenland.

Afstandsonderwijs in Duitsland?

Gaat jullie zoon of dochter niet naar een lokale school in Duitsland? Informeer dan eerst bij de lokale overheid of het thuisonderwijs is toegestaan. Verder heb je een goede inzet en discipline nodig voor het volgen van de lessen en, indien er gekozen wordt voor online lessen, uiteraard een goede internetverbinding.
Thuisonderwijs in Duitsland? We denken graag met je mee.

Onderwijskeuze in Duitsland

Hoe maak je een goede schoolkeuze in Duitsland? Voor vertrek is het altijd goed om stil te staan bij de toekomst; keren jullie ooit weer terug naar Nederland? En ga je voor een lokale of internationale school in Duitsland?

Het is van belang om altijd goed voorbereid te zijn en voor jezelf of je kind een soepele (eventuele) terugkeer te garanderen. Met oog op de toekomst hou je zo alle opties open. Denk daarom goed na of je:

Of jullie nou binnen een jaar terugkeren of pas over vijf jaar, het blijven volgen van het Nederlands is goed voor de binding met Nederland.

BO Compleet lespakket meisje met laptop
Architectuur Wereldschool

Het Duitse schoolsysteem en de leerplicht

Het Duitse schoolsysteem is gestructureerd en grondig en de leerplicht speelt een centrale rol in het Duitse onderwijssysteem. In Duitsland geldt een verplichting voor kinderen om naar school te gaan vanaf 6 jaar tot 15 of 16 jaar, afhankelijk van de deelstaat. Het Duitse schoolsysteem kent verschillende niveaus, waaronder Grundschule (basisschool). De basisschool duurt 4 jaar en bereidt kinderen voor op het vervolgonderwijs.

Na de Grundschule gaan leerlingen naar een van de verschillende soorten middelbare scholen, zoals Hauptschule (praktijkgerichte school), Realschule (algemene middelbare school) of Gymnasium (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs). Na het afronden van de middelbare school kunnen studenten ervoor kiezen om door te stromen naar hoger onderwijs of beroepsopleidingen.

Het Duitse schoolsysteem draagt bij aan het creëren van goed opgeleide en bekwame mensen die klaar zijn voor de uitdagingen in de wereld van nu

Nederlandse scholen in Duitsland

Wil je je kind Nederlandse taal- en cultuurlessen laten volgen in Duitsland? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor! Er zijn diverse erkende lokale NTC-scholen en afstandsonderwijsaanbieders aangesloten bij Stichting NOB.

Heeft je voorkeur een Nederlandse school in de buurt? Of verblijf je juist ver van een school en wil je graag online Nederlands onderwijs volgen? Kijk wat past bij jullie. Bij de Wereldschool heb je ruime keuze uit verschillende lesprogramma’s, meer dan alleen het vak Nederlands. Informeer bij de Wereldschool naar de mogelijkheden.

Interesse in het Nederlands onderwijs in Duitsland?

Wil je je kind laten aarden in jullie nieuwe thuisland Duitsland, op afstand losse vakken laten volgen of jouw moedertaal meegeven onder begeleiding van bevoegde docenten? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze onderwijsadviseurs denken graag met jullie mee en kijken naar de beste onderwijsoplossing vanuit Duitsland, passend bij de gezinssituatie.

Veelgestelde vragen

Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wat je omstandigheden ook zijn, ons aanbod is afgestemd op jouw leven in het buitenland. Bij de Wereldschool profiteer je van:

  • Professioneel advies bij inschrijving;
  • Een geschikt en erkend curriculum;
  • Persoonlijke begeleiding van bevoegde leraren;
  • De keuze tussen online en offline lesmateriaal;
  • De optie om meerdere vakken te volgen.

Bovendien kan jouw kind op elk gewenst moment bij ons instromen en in zijn eigen tempo het leertraject voltooien. Wil je meer te weten komen over ons? Kijk dan op onze pagina met uitgebreide informatie over de Wereldschool.

Het (afstands)onderwijs dat de Wereldschool verzorgt is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Veel kinderen van (wereld)reizigers, emigranten en expats maken gebruik van ons onderwijs. Als jouw kind een carrière in de topsport nastreeft, is ook hij of zij bij ons van harte welkom!

Ben je van plan om te reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Nederlandse en Vlaamse kinderen hebben verschillende opties om het Nederlandse onderwijs te volgen in het buitenland. Ze kunnen naar lokale Nederlandse dag- of NTC-scholen gaan, of kiezen voor afstandsonderwijs waarbij ze het onderwijs op elke gewenste plek kunnen volgen. Daarnaast zijn er Europese scholen die het Europese curriculum aanbieden.

Het behouden van de Nederlandse taal en cultuur zorgt ervoor dat je kind verbonden blijft met zijn of haar roots. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand terugkeren naar het Nederlandse onderwijssysteem, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding. Ontdek deze voordelen nu zelf.

Als je kind langer dan een jaar geen Nederlands onderwijs heeft gevolgd en/of geen rapporten heeft van Nederlands onderwijs, kunnen we door middel van een intake en niveautesten het geschikte niveau voor je kind vaststellen.

Heb je meer vragen, bekijk al onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook eens…

Heb je vragen over Nederlands onderwijs in het buitenland? Wij helpen je graag verder!