Finland
Nederlands onderwijs in Finland

Van complete Nederlandse lesprogramma’s tot losse schoolvakken. Kies het lespakket voor jullie zoon of dochter!

Finland silhouette
Finland vlag

Nederlands onderwijs op maat in Finland

Ben jij van plan om te verhuizen naar Finland of woon je daar al? Ben je op zoek naar Nederlands onderwijs voor je kind(eren) in Finland? De Wereldschool geeft wereldwijd al meer dan 75 jaar kwalitatief goed Nederlandstalig onderwijs aan kinderen tot en met 18 jaar.

Er is een ruim aanbod aan lesvormen en lespakketten die op afstand te volgen zijn. Van Nederlands tot rekenen, de Wereldschool is uniek in het aanbieden van diverse schoolvakken in het basis- en voortgezet onderwijs.

Flexibel en online
onderwijs volgen
Altijd en overal kwalitatief goed
Nederlands onderwijs
Persoonlijke
begeleiding

Flexibel onderwijs wereldwijd bij de Wereldschool

Wil jij dat je zoon of dochter de Nederlandse taal blijft beheersen, de Nederlandse taal leert óf het onderwijs blijft volgens zoals hij of zij gewend is, maar dan in Finland? En ook op een moment dat het jullie uitkomt? De Wereldschool biedt meerdere onderwijsmogelijkheden aan. Van zelfstandig leren tot online leren met wekelijks videobel-lessen met een docent op afstand. Met ons ruime aanbod in schoolvakken is er voor elk gezin een passende oplossing, ook als je in Finland woont of gaat emigreren naar Finland.

Wij bieden volledige Nederlandse lesprogramma’s aan in het basis- en voortgezet onderwijs. Wil je zoon of dochter liever één of enkele vakken volgen, zoals Nederlands en economie? Ook dat is mogelijk. We lichten beide opties verder toe:

Bij een compleet lesprogramma

Bij het volgen van een compleet lesprogramma zal je zoon of dochter naast Nederlands ook andere Nederlandse schoolvakken gaan volgen, zoals rekenen, begrijpend lezen of wiskunde. Onze lesprogramma’s hebben wij onderverdeeld in een BO Compleet pakket (basisonderwijs) en een VO Compleet pakket (voortgezet onderwijs), Ongeacht het pakket zal jouw kind zowel zelfstandig als samen met leeftijdsgenootjes leren. Net zoals in Nederland, maar dan op afstand.

Indien jouw zoon of dochter de voorkeur geeft aan het zelfstandig doorlopen van een lesprogramma, is dat ook mogelijk. De samenstelling van het lesprogramma wordt gebaseerd op het niveau, het schooljaar en de leerbehoefte van je kind.

Bij losse of een select aantal vakken

Gaat jouw zoon of dochter het lokale onderwijs volgen in Finland? Dan kan hij of zij naast het lokale onderwijs ook losse Nederlandse vakken volgen van de Wereldschool, zoals Nederlands, economie, geschiedenis of natuur en techniek. Bij de Wereldschool heb jij als ouder de flexibiliteit om te kiezen wanneer jouw kind aan de slag gaat met het Nederlands onderwijs, dit naast het lokale onderwijs in Finland.

Heeft jouw kind een beperkte of geen beheersing van de Nederlandse taal of spreekt jouw kind Nederlands als tweede taal? Dan kan hij of zij gebruikmaken van ons NT2-lesprogramma. Een lesprogramma dat speciaal ontworpen is voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar in het buitenland.

Voordelen van het afstandsonderwijs

In Finland profiteert je zoon of dochter van de onderstaande voordelen wanneer hij of zij ons afstandsonderwijs in het basis- of voortgezet onderwijs volgt:

Reviews

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Emigreren naar Finland met kinderen? Bekijk deze tips!

Wil je een nieuw avontuur aangaan en met je kinderen emigreren naar Finland? Wij hebben een aantal praktische tips voor jou op een rijtje gezet. Bekijk de emigratiechecklist voor ouders!

Gaat je zoon of dochter het Nederlands bijhouden via de Wereldschool en overdag naar een Finse of internationale school? Dan hebben wij een checklist ontwikkeld voor scholenbezoek in het buitenland.

Afstandsonderwijs in Finland? Hier kun je rekening mee houden.

Gaat je kind niet naar een lokale school in Finland? Informeer eerst bij de lokale overheid of thuisonderwijs is toegestaan. Verder heeft je zoon of dochter een goede inzet nodig voor het volgen van de lessen. Indien er gekozen wordt voor online lessen is een stabiele internetverbinding vereist om goed mee te kunnen komen online.

Ook thuisonderwijs voor je zoon of dochter in Finland? We denken graag met je mee.

Onderwijskeuze in het buitenland

Hoe maak je een goede schoolkeuze in Finland? Voor vertrek is het altijd goed om ook stil te staan bij de toekomst; keren jullie ooit weer terug naar Nederland? En ga je voor een lokale of internationale school in Finland?

Het is van belang om altijd goed voorbereid te zijn en je zoon of dochter een soepele terugkeer te garanderen. Hierdoor houd je alle opties open voor in de toekomst. Maak daarom een goede afweging of je:

Of je nou binnen een jaar terugkeert of pas over vijf jaar, het blijven volgen van het Nederlands is goed voor de binding met Nederland.

VO Compleet Volledig voortgezet onderwijs in het buitenland
Finland

Het Finse schoolsysteem en de leerplicht

Het Finse schoolsysteem staat wereldwijd bekend om zijn progressieve aanpak en goede resultaten onder studenten. Het staat centraal dat ieder kind gelijke kansen moet krijgen op het onderwijs. De Finse leerplicht begint op de leeftijd van 7 jaar en duurt tot 16 jaar, waardoor kinderen verplicht zijn om het basis- en voortgezet onderwijs te volgen. Hierbij ligt de nadruk niet alleen op het behalen van goede cijfers, maar ook op het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Binnen het Finse schoolsysteem wordt de nadruk gelegd op het ontwikkelen van zowel academische als niet-academische lessen. Hierbij moet je denken aan vakken zoals taal en literatuur, wiskunde, natuurwetenschappen, sociale wetenschappen, kunst, lichamelijke opvoeding en méér!

In een later schoolstadium krijgen kinderen pas gestructureerd onderwijs, waardoor er voldoende ruimte is voor spelen en sociaal-emotionele ontwikkeling in de jonge jaren. Bovendien krijgen kinderen in Finland minder huiswerk mee naar huis dan in veel andere landen. Hierdoor ontstaat een gezonde balans tussen school en vrije tijd. Daarnaast is er een sterke nadruk op gelijkwaardigheid: er zijn geen gestandaardiseerde testen. Scholen hebben een grote mate van autonomie in het bepalen van hun lesprogramma.

We kunnen ons voorstellen dat je meer wilt weten over het onderwijssysteem in Finland. Voor meer informatie over het finse schoolsysteem adviseren wij om de website van Nuffic te raadplegen.

Nederlandse scholen in Finland

Wil jij je zoon of dochter de Nederlandse taal- en cultuurlessen laten volgen in Finland? Dat is mogelijk! Er zijn namelijk diverse erkende lokale NTC-scholen en afstandsonderwijsaanbieders aangesloten bij Stichting NOB. Wil je dat je kind naar een Nederlandse school in de buurt gaat?

Of verblijf je ver van een school en wil je graag online Nederlands onderwijs volgen? Alles is mogelijk. Bij de Wereldschool heb je ruime keuze uit verschillende lesprogramma’s, meer dan alleen het Nederlands. Informeer naar de mogelijkheden.

Interesse in het Nederlands onderwijs in Finland?

Wil jij je zoon of dochter laten aarden in jullie nieuwe thuisland Finland, op afstand losse vakken laten volgen of jouw moedertaal meegeven onder begeleiding van bevoegde docenten?

Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze onderwijsadviseurs denken met jullie mee en kijken naar de beste onderwijsoplossing passend bij jullie gezinssituatie in Finland.

Veelgestelde vragen over Nederlands onderwijs in Finland

Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wat je omstandigheden ook zijn, ons aanbod is afgestemd op jouw leven in het buitenland. Bij de Wereldschool profiteer je van:

  • Professioneel advies bij inschrijving;
  • Een op maat gemaakt en officieel erkend lesprogramma;
  • Persoonlijke begeleiding van bevoegde docenten;
  • De keuze uit online en fysieke lesprogramma’s
  • De mogelijkheid om meerdere vakken te volgen.

Bovendien kan jouw kind op elk gewenst moment bij ons instromen en in zijn eigen tempo het leertraject voltooien. Wil je meer te weten komen over ons? Kijk dan op onze pagina met uitgebreide informatie over de Wereldschool.

Het (afstands)onderwijs dat de Wereldschool verzorgt is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Veel kinderen van (wereld)reizigers, emigranten en expats maken gebruik van ons onderwijs. Als jouw kind een carrière in de topsport nastreeft, is ook hij of zij bij ons van harte welkom!

Ben je van plan om te reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Nederlandse en Vlaamse kinderen hebben verschillende opties om het Nederlandse onderwijs te volgen in het buitenland. Ze kunnen naar lokale Nederlandse dag- of NTC-scholen gaan, of kiezen voor afstandsonderwijs waarbij ze het onderwijs op elke gewenste plek kunnen volgen. Daarnaast zijn er Europese scholen die het Europese curriculum aanbieden.

Het behouden van de Nederlandse taal en cultuur zorgt ervoor dat je kind verbonden blijft met zijn of haar roots. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand terugkeren naar het Nederlandse onderwijssysteem, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding. Ontdek deze voordelen nu zelf.

Als je kind langer dan een half jaar geen Nederlands onderwijs heeft gevolgd en/of geen rapporten heeft van Nederlands onderwijs, kunnen we door middel van een intake en niveautesten het geschikte niveau voor je kind vaststellen.

Heb je meer vragen, bekijk al onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook eens…

Heb je vragen over Nederlands onderwijs in het buitenland? Wij helpen je graag verder!