Schoolonderwijs in Frankrijk
Nederlands onderwijs in Frankrijk

Van volledige Nederlandse lesprogramma’s tot een aantal losse vakken. Kies jouw pakket!

Silhouette Frankrijk wit
Vlag Frankrijk

Nederlands onderwijs op maat in Frankrijk

Ben jij van plan om te verhuizen naar Frankrijk of woon je er al? Ben je op zoek naar Nederlands onderwijs voor je kind in Frankrijk? De Wereldschool biedt al meer dan 75 jaar kwalitatief Nederlands onderwijs in het buitenland aan kinderen t/m 18 jaar.

Met een ruim aanbod aan lesprogramma’s, die op afstand te volgen zijn. Van Nederlands tot rekenen en meer. Wij onderscheiden ons door lesprogramma’s op maat aan te bieden in het basis- en voortgezet onderwijs in Frankrijk.

Flexibel en online
onderwijs volgen
Altijd en overal kwalitatief goed
Nederlands onderwijs
Persoonlijke
begeleiding

Flexibel onderwijs wereldwijd bij de Wereldschool

Wil jij dat je kind de Nederlandse taal blijft beheersen, Nederlands leert, of het Nederlandse onderwijs blijft volgen zoals bekend is, maar dan in Frankrijk? Op een moment dat het beste uitkomt? De Wereldschool biedt verschillende onderwijsmogelijkheden aan. Van offline leren tot wekelijks videobellen met een docent op afstand. Met ons ruime aanbod in schoolvakken, is er voor elk gezin een passende oplossing, zelfs in Frankrijk.

Bij de Wereldschool kun je kiezen voor het volledige Nederlandse lesprogramma in het basis- of voortgezet onderwijs. Wil je kind liever enkele Nederlandse vakken volgen, zoals Nederlands en aardrijkskunde? Ook dat is mogelijk. We lichten onze lesprogramma’s verder toe:

Bij een volledig lesprogramma

Een compleet lesprogramma wil zeggen dat je kind naast Nederlands ook andere Nederlandse schoolvakken gaat volgen, zoals rekenen, aardrijkskunde, wiskunde of begrijpend lezen. Onze lesprogramma’s bestaan uit het BO Compleet (basisonderwijs) of VO Compleet (voortgezet onderwijs), waarbij jouw kind zelfstandig leert en samen met leeftijdsgenoten.

Natuurlijk is het ook mogelijk als jouw kind volledig zelfstandig het lesprogramma doorloopt. De samenstelling van een lesprogramma wordt gebaseerd op het niveau, schooljaar en leerbehoefte.

Losse of een select aantal vakken

Gaan je kinderen naar een lokale school in Spanje? Dan kan hij of zij naast het lokaal onderwijs, bij de Wereldschool losse vakken volgen zoals Nederlands, economie, geschiedenis of natuur en techniek. Door de flexibele lesprogramma’s bepaal je zelf wanneer je kind aan de slag gaat met het onderwijs.

Heeft jouw kind een beperkte of geen beheersing van de Nederlandse taal? Of spreekt jouw kind Nederlands als tweede taal? Dan kan hij of zij gebruikmaken van ons NT2-lesprogramma. Een lesprogramma dat speciaal ontwikkeld is voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Voordelen van het afstandsonderwijs in Frankrijk

Ons afstandsonderwijs in Frankrijk biedt jouw kind de volgende voordelen:

Reviews

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Online voorlichting ouders

Verhuizen naar Frankrijk met kinderen? Bekijk onze handige checklists!

Staan jullie op het punt om kind(eren) naar Frankrijk te verhuizen? Wij hebben een handige checklist voor ouders samengesteld met praktische tips.

Gaat je kind Nederlandse schoolvakken volgen bij de Wereldschool en overdag naar een lokale of internationale school in Frankrijk? Bekijk dan onze handige checklist voor scholenbezoek in het buitenland. En maak een weloverwogen schoolkeuze voor je kinderen.

Overwegingen bij afstandsonderwijs in Frankrijk

Overweeg je thuisonderwijs voor je kind in Frankrijk? Dan raden wij aan om eerst de Franse lokale autoriteiten te raadplegen of thuisonderwijs is toegestaan. Verder is een goede inzet van het kind nodig om de Nederlandse lessen te volgen via de Wereldschool. Wanneer er gekozen wordt voor online lessen is het natuurlijk belangrijk dat jullie beschikken over een veilige en stabiele internetverbinding.

Ook gebruikmaken van ons afstandsonderwijs in Frankrijk? Onze onderwijsadviseurs denken graag met je mee voor een lesprogramma op maat.

Onderwijskeuze in het buitenland

Hoe bepaal je welke type school geschikt is voor jouw kind? Kies je bijvoorbeeld voor een lokale of internationale school in Frankrijk? En ben je van plan om ooit weer terug te keren naar Nederland?

Het is belangrijk om goed voorbereid naar Frankrijk te gaan en jezelf en je kind een soepele terugkeer te garanderen. Zo blijven alle opties open voor de toekomst. Neem daarom de tijd en maak een goede afweging of je:

Of je binnen een half jaar of pas over 10 jaar terugkeert, het onderhouden van Nederlandse taal en spreekvaardigheid is goed voor de binding met Nederland. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand makkelijker instromen in het Nederlands onderwijs, bij terugkeer.

Meisje blij met voortgezet onderwijs
Schoolonderwijs in Frankrijk

Het onderwijssysteem en leerplicht in Frankrijk

Het Franse schoolsysteem en de leerplichtig vormen een integraal onderdeel van het Franse onderwijssysteem. In Frankrijk geldt een leerplicht voor kinderen van 4 tot 16 jaar, waarbij de ouders wettelijk verplicht zijn om kinderen naar school te laten gaan. Net zoals in Nederland wordt ook in Frankrijk de schoolperiode opgedeeld in verschillende fasen.

Kinderen beginnen op de basisschool (école primaire) als ze 3 jaar oud zijn en maken hun basisschool af op 11-jarige leeftijd. Na de basisschool gaan ze naar het voortgezet onderwijs (collège) tot ze 15 jaar zijn. Vervolgens zetten ze hun onderwijs voort in het voortgezet onderwijs, ook wel bekend als het (lycée), tot hun 18e. Na het afronden van het lycée hebben ze de optie om door te stromen naar de universiteit of een gespecialiseerde hogeschool.

Het Franse schoolsysteem staat bekend om zijn academische nadruk en gestandaardiseerde leerplannen. Vakken als wiskunde, wetenschappen, literatuur, vreemde vakken en sociale wetenschappen vallen binnen het standaard vakkenpakket. Een breed vakkenpakket dat kinderen de mogelijkheid geeft om zich goed te ontwikkelen.

Dit brede vakkenpakket is niet voor iedereen weggelegd of nodig als er sprake is van een tijdelijke inwoning in Frankrijk. Er bestaan daarom ook particuliere en internationale scholen voor kinderen die een alternatief zoeken voor het reguliere openbare onderwijs in Frankrijk. Voor meer informatie over het Franse onderwijssysteem raden we aan om te kijken op de website van Nuffic of om contact op te nemen met de Franse overheid.

Nederlandse scholen in Frankrijk

Wil jij je kind de mogelijkheid geven om Nederlandse taal- en/of basisvakken te laten volgen in Frankrijk? Er zijn verschillende erkende lokale NTC-scholen en afstandsonderwijsaanbieders in Frankrijk verbonden aan Stichting NOB. NTC-scholen zijn scholen die de Nederlandse taal en cultuur verzorgen voor een aantal uur in de week.

Bij de Wereldschool bieden we verschillende lesprogramma’s aan, zowel offline als online, met meer dan alleen het vak Nederlands. Voor meer informatie, druk op de button hieronder.

Geïnteresseerd in Nederlands onderwijs in Frankrijk?

Wil je meer informatie over Nederlands onderwijs in Frankrijk? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. Onze onderwijsadviseurs denken graag met jullie mee en kijken naar de beste onderwijsoplossing in Frankrijk.

Veelgestelde vragen Nederlands onderwijs in Frankrijk

Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wat je omstandigheden ook zijn, ons aanbod is afgestemd op jouw leven in het buitenland. Bij de Wereldschool profiteer je van:

  • Professioneel advies bij inschrijving;
  • Een geschikt en erkend curriculum;
  • Persoonlijke begeleiding van bevoegde leraren;
  • De keuze tussen online en offline lesmateriaal;
  • De optie om meerdere vakken te volgen.

Bovendien kan jouw kind op elk gewenst moment bij ons instromen en in zijn eigen tempo het leertraject voltooien. Wil je meer te weten komen over ons? Kijk dan op onze pagina met uitgebreide informatie over de Wereldschool.

Het (afstands)onderwijs dat de Wereldschool verzorgt is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Veel kinderen van (wereld)reizigers, emigranten en expats maken gebruik van ons onderwijs. Als jouw kind een carrière in de topsport nastreeft, is ook hij of zij bij ons van harte welkom!

Ben je van plan om te reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Nederlandse en Vlaamse kinderen hebben verschillende opties om het Nederlandse onderwijs te volgen in het buitenland. Ze kunnen naar lokale Nederlandse dag- of NTC-scholen gaan, of kiezen voor afstandsonderwijs waarbij ze het onderwijs op elke gewenste plek kunnen volgen. Daarnaast zijn er Europese scholen die het Europese curriculum aanbieden.

Het behouden van de Nederlandse taal en cultuur zorgt ervoor dat je kind verbonden blijft met zijn of haar roots. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand terugkeren naar het Nederlandse onderwijssysteem, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding. Ontdek deze voordelen nu zelf.

Als je kind langer dan een jaar geen Nederlands onderwijs heeft gevolgd en/of geen rapporten heeft van Nederlands onderwijs, kunnen we door middel van een intake en niveautesten het geschikte niveau voor je kind vaststellen.

Heb je meer vragen, bekijk al onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook eens…

Heb je vragen over Nederlands onderwijs in het buitenland? Wij helpen je graag verder!