Indonesië
Nederlands onderwijs in Indonesië

Van complete Nederlandse lesprogramma’s tot een aantal losse vakken. Volg jouw ideale lespakket vanuit Indonesië!

Indonesië silhouette
Indonesië vlag

Nederlands onderwijs in Indonesië

Overweeg je een verhuizing naar Indonesië met de kinderen? Of woon je daar al en zoek je Nederlandstalig onderwijs voor jullie zoon of dochter? Al meer dan 75 jaar verzorgt de Wereldschool hoogwaardig Nederlands onderwijs aan leerlingen tot en met 18 jaar over de hele wereld.

We bieden verschillende lesvormen en lespakketten aan die op afstand te volgen zijn. Van de Nederlandse taal tot rekenen, de Wereldschool onderscheidt zich door het aanbieden van verschillende vakken voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Gezinnen uit meer dan 100 landen maken al gebruik van onze programma’s!

Flexibel en online
onderwijs volgen
Altijd en overal kwalitatief goed
Nederlands onderwijs
Persoonlijke
begeleiding

De onderwijsmogelijkheden bij de Wereldschool

Wil je graag vanuit Indonesië het Nederlandse taalniveau van je kind onderhouden? Of wil je jullie zoon of dochter juist de Nederlandse taal laten leren? Of misschien gewoon het vertrouwde Nederlandse onderwijs vanuit Indonesië voortzetten? De Wereldschool heeft verschillende onderwijsopties, variërend van traditioneel leren tot wekelijkse videobel-lessen met een docent. Dankzij de ruime keuze aan vakken bieden we voor elk gezin een passende onderwijsoplossing, op een moment dat het jullie uitkomt.

Bij de Wereldschool kun je terecht voor het volledige Nederlandse lesprogramma, voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. Wil je dat jullie kind één of juist meerdere Nederlandse vakken gaat volgen? Dat is ook mogelijk. Dit zijn de opties:

Bij een volledig pakket

Dit geeft de mogelijkheid om naast het vak Nederlands, óók nog andere vakken te volgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om rekenen, begrijpend lezen, wiskunde of aardrijkskunde. Jullie hebben de keuze uit BO Compleet of VO Compleet, dit zijn de volledige lesprogramma’s in het basis- of voortgezet onderwijs. Jullie zoon of dochter krijgt de kans om zowel individueel als in samenwerking met leeftijdsgenoten te leren.

Het is ook mogelijk om alle vakken te volgen zónder interactie met andere leerlingen. Bij het maken van een ideale samenstelling van het pakket kijken we naar het niveau, schooljaar en de leerbehoefte van jouw zoon of dochter.

Losse of een select aantal vakken

Volgt jullie zoon of dochter via de Wereldschool bijvoorbeeld alleen de vakken Nederlands, economie, techniek of aardrijkskunde? Dit kan een optie zijn wanneer je kind ook naar een lokale school in Indonesië gaat en zich daar verder ontwikkelt binnen het lokale onderwijs. Dankzij de flexibele lesprogramma’s van de Wereldschool bepalen jullie zelf wanneer jullie kind aan de slag gaat met een los vak of een select aantal vakken.

Alleen de Nederlandse taal leren? Voor leerlingen van 6 t/m 12 jaar met weinig of geen beheersing van de Nederlandse taal is er het NT2-lesprogramma (Nederlands als tweede taal). Dit is een geschikt pakket voor beginners om te volgen vanuit Indonesië. Op deze manier kan het contact met Nederlandstalige familieleden of vrienden soepel blijven verlopen en blijft de Nederlandse woordenschat behouden of wordt deze uitgebreid.

Voordelen van het afstandsonderwijs

Vanuit Indonesië profiteert jullie kind van de volgende voordelen bij het volgen van het afstandsonderwijs via de Wereldschool:

Reviews

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Emigreren naar Indonesië met kinderen? Ontdek onze tips!

Gaan jullie met je kinderen naar Indonesië emigreren om daar een nieuw avontuur aan te gaan? Dan is een goede voorbereiding heel belangrijk. We hebben daarom een aantal praktische tips op een rijtje gezet. Bekijk de emigratiechecklist voor ouders!

Gaat je kind alleen het Nederlands bijhouden via de Wereldschool en overdag naar een Indonesische of internationale school? Bekijk dan de handige checklist voor scholenbezoek in het buitenland.

Waarmee moet je rekening houden met afstandsonderwijs vanuit Indonesië?

Als jullie kind niet ingeschreven staat bij een lokale school in Indonesië, is het verstandig om eerst informatie in te winnen bij de plaatselijke autoriteiten over de mogelijkheden voor thuisonderwijs. Daarnaast is het van groot belang dat jullie zoon of dochter voldoende motivatie heeft om de lessen te volgen. Bij de keuze voor online lessen is een betrouwbare internetverbinding essentieel om actief deel te kunnen nemen.

Meer weten over thuisonderwijs in Indonesië? We staan klaar om je te adviseren.

Onderwijskeuze in Indonesië

Hoe maak je een goede keuze voor een school in Indonesië? Bedenk van tevoren wat de toekomst zou kunnen brengen; bestaat er bijvoorbeeld een kans dat jullie (ooit) weer terugkeren naar Nederland? En kiezen jullie voor een lokale of internationale school in Indonesië?

Wees goed voorbereid. Op die manier kun je ervoor zorgen dat zowel jijzelf als je kinderen een soepele overgang kunnen maken wanneer jullie besluiten om vanuit Indonesië terug te keren naar Nederland. Zo blijven voor de toekomst alle opties open.

Beantwoord daarom voor jezelf de volgende vragen en maak een goede afweging of je:

Of jullie nou binnen een jaar terugkeren vanuit Indonesië of pas over vijf of misschien wel tien jaar, het actief blijven volgen van de Nederlandse taal is altijd gunstig voor de binding met Nederland.

VO Compleet Volledig voortgezet onderwijs in het buitenland
Indonesië

Schoolsysteem Indonesië en de leerplicht

Het Indonesische onderwijssysteem is een van de grootste ter wereld, met ongeveer 52 miljoen leerlingen en studenten. Het systeem omvat voorschoolse educatie (PAUD), basisonderwijs (SD), onderbouw van de middelbare school (SMP), voortgezet onderwijs (SMA en SMK), en beroeps- en hoger onderwijs (D1 t/m D4 en S1 t/m S3).

Zowel overheids- (sekolah negeri) als privéscholen (sekolah swasta) volgen over het algemeen het lesprogramma van het Ministerie van Onderwijs, hoewel privéscholen meer vrijheid hebben om hiervan af te wijken. Sommige scholen, vooral in steden, noemen zichzelf ‘nationaal-plus’ en voegen extra elementen toe aan het nationale curriculum, zoals meer Engelse taal. Internationale scholen wijken volledig af van het lokale lesprogramma en gebruiken vaak internationale curricula zoals het International Baccalaureate.

Een aanzienlijk deel van de privéscholen is religieus, voornamelijk islamitisch, maar ook christelijk, hindoeïstisch of boeddhistisch. Religieuze overheids- en privéscholen vallen onder het Ministerie van Godsdienst en gebruiken vaak Arabische namen.

Voor kinderen van zeven t/m vijftien jaar oud geldt er een leerplicht.

We kunnen ons voorstellen dat je meer wilt weten over het onderwijssysteem in Indonesië. Voor meer informatie over het Indonesische schoolsysteem adviseren wij om de website van Nuffic te raadplegen.

Nederlandse scholen in Indonesië

Willen jullie je kind(eren) de Nederlandse taal- en cultuurlessen laten volgen in Indonesië? Dat is mogelijk! Er zijn diverse erkende lokale NTC-scholen en afstandsonderwijsaanbieders aangesloten bij Stichting NOB.

Wil je dat jullie zoon of dochter naar een Nederlandse school in de buurt gaat? Of verblijf je ver van een school en wil je graag via afstandsleren het Nederlands onderwijs volgen? Dat kan ook. Bij de Wereldschool heb je een ruime keuze uit verschillende lesprogramma’s, meer dan alleen het Nederlands. Informeer naar de mogelijkheden.

Interesse in het Nederlands onderwijs in Indonesië?

Vind je het belangrijk dat jullie kind zich snel vertrouwd voelt met het Nederlands onderwijs in Indonesië? Of wil je dat jullie zoon of dochter op afstand losse vakken volgt uit het Nederlandse schoolsysteem? Of dat hij of zij de Nederlandse taal meekrijgt onder begeleiding van bevoegde docenten?

Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze onderwijsadviseurs staan klaar om met jullie mee te denken. Samen zoeken we naar de beste onderwijsoplossing die past bij jullie gezinssituatie.

Veelgestelde vragen Nederlands onderwijs in Indonesië

Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wat je omstandigheden ook zijn, ons aanbod is afgestemd op jouw leven in het buitenland. Bij de Wereldschool profiteer je van:

  • Professioneel advies bij inschrijving;
  • Een geschikt en erkend curriculum;
  • Persoonlijke begeleiding van bevoegde leraren;
  • De keuze tussen online en offline lesmateriaal;
  • De optie om meerdere vakken te volgen.

Bovendien kan jouw kind op elk gewenst moment bij ons instromen en in zijn eigen tempo het leertraject voltooien. Wil je meer te weten komen over ons? Kijk dan op onze pagina met uitgebreide informatie over de Wereldschool.

Het (afstands)onderwijs dat de Wereldschool verzorgt is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Veel kinderen van (wereld)reizigers, emigranten en expats maken gebruik van ons onderwijs. Als jouw kind een carrière in de topsport nastreeft, is ook hij of zij bij ons van harte welkom!

Ben je van plan om te reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Nederlandse en Vlaamse kinderen hebben verschillende opties om het Nederlandse onderwijs te volgen in het buitenland. Ze kunnen naar lokale Nederlandse dag- of NTC-scholen gaan, of kiezen voor afstandsonderwijs waarbij ze het onderwijs op elke gewenste plek kunnen volgen. Daarnaast zijn er Europese scholen die het Europese curriculum aanbieden.

Het behouden van de Nederlandse taal en cultuur zorgt ervoor dat je kind verbonden blijft met zijn of haar roots. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand terugkeren naar het Nederlandse onderwijssysteem, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding. Ontdek deze voordelen nu zelf.

Als je kind langer dan een half jaar geen Nederlands onderwijs heeft gevolgd en/of geen rapporten heeft van Nederlands onderwijs, kunnen we door middel van een intake en niveautesten het geschikte niveau voor je kind vaststellen.

Heb je meer vragen, bekijk al onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook eens…

Heb je vragen over Nederlands onderwijs in het buitenland? Wij helpen je graag verder!