Italië
Nederlands onderwijs in Italië

Van volledige Nederlandse lesprogramma’s tot een aantal losse vakken. Kies jouw pakket

Italië silhouette
Italië vlag

Nederlands onderwijs in Italië volgen

Overweeg je een nieuwe start in Italië of woon je momenteel in Italië? En ben je op zoek naar Nederlands onderwijs voor je kind(eren) in Italië? Voor de korte of lange termijn? De Wereldschool biedt al meer dan 75 jaar kwalitatief goed Nederlandstalig onderwijs aan leerlingen tot 18 jaar.

Wij bieden een ruim aanbod aan verschillende lesvormen en lespakketten die op afstand te volgen zijn. Vakken zoals Nederlands en rekenen. Wij onderscheiden ons door onze kwalitatief goede lesprogramma’s voor het basis- en voortgezet onderwijs, wereldwijd.

Flexibel en online
onderwijs volgen
Altijd en overal kwalitatief goed
Nederlands onderwijs
Persoonlijke
begeleiding

Onderwijsmogelijkheden van de Wereldschool

Wil je het Nederlands taalniveau van je kind(eren) onderhouden, hem of haar de Nederlandse taal leren spreken of het Nederlands onderwijs laten volgen zoals hij of zij gewend is, maar dan in Italië? Op de momenten dat het jullie uitkomt? De Wereldschool biedt verschillende onderwijsmogelijkheden, van zelfstandig leren tot online leren met behulp van videobellen met een ervaren docent. Met ons uitgebreide aanbod aan lesprogramma’s en losse vakken, is er voor elk gezin een passende oplossing, ook wanneer je in Italië woont.

De Wereldschool biedt het volledige curriculum van het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs aan. Wil je kind liever één of enkele Nederlandse vakken volgen? Ook dat is mogelijk, maar wat betekent dit precies?

Een compleet lesprogramma volgen

Bij het volgen van een compleet lesprogramma zal je kind niet alleen de Nederlandse taal volgen, maar ook andere vakken zoals rekenen, economie of natuur en techniek. Bij de Wereldschool heb je de keuze uit een BO Compleet of VO Compleet lesprogramma. Volledige lesprogramma’s binnen het basis- en voortgezet onderwijs, waarbij jullie kind lessen volgt met leeftijdsgenoten. Wil je kind liever zelfstandig leren? Ook dat is mogelijk. Het lesprogramma wordt samengesteld op basis van het niveau, schooljaar en leerbehoefte.

Bij losse of een select aantal vakken

Gaat je kind naar een lokale school in Italië? Dan kan jullie zoon of dochter naast het lokale onderwijs in Italië ook losse vakken of een select aantal vakken volgen zoals Nederlands, rekenen of geschiedenis. Jullie bepalen wanneer jullie kind zal werken aan de Nederlandse vakken, onze lesprogramma’s zijn flexibel inzetbaar.

Voor kinderen die Nederlands als tweede taal spreken of weinig tot geen ervaring hebben met de Nederlandse taal, bieden wij het NT2-lesprogramma aan. Dit lesprogramma is speciaal ontwikkeld voor kinderen van de leeftijd van 6 tot 12 jaar die vanuit Italië studeren.

Voordelen van Nederlands onderwijs op afstand

Met ons afstandsonderwijs in de Italië krijgt jouw kind:

Reviews

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Emigreren naar Italië? Maak vooral gebruik van deze tips!

Ben je van plan om met je gezin naar Italië te verhuizen? Wij hebben een aantal handige tips voor ouders samengesteld. Bekijk hier de emigratiechecklist voor ouders!

Schrijf je je kind in op een lokale of internationale school, maar gaat hij of zij daarnaast het Nederland bijhouden via de Wereldschool? Wij hebben een checklist samengesteld voor het scholenbezoek in het buitenland. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden om een juiste keuze te maken!

Afstandsonderwijs in Italië? Hier kan je rekening mee houden.

Kies je ervoor om je kind niet in te schrijven op een lokale school? Informeer dan eerst bij de lokale overheid of thuisonderwijs is toegestaan in Italië. Wél is het belangrijk dat je kind of kinderen bereid zijn om zich volledig in te zetten om de Nederlandse lesprogramma’s te volgen. Wil jij je kind extra begeleiding bieden door videobel-lessen met een ervaren docent? Dan is een snelle en stabiele internetverbinding belangrijk.

Thuisonderwijs in Italië? De Wereldschool denkt graag met je mee.

Onderwijskeuze in Italië

Hoe maak je een weloverwogen onderwijskeuze in Italië? Voor je vertrekt is het belangrijk om toch ook na te denken over de toekomst: keren jullie ooit weer terug naar Nederland? En schrijf je je kind in op een lokale of internationale school in Italië?

Het is van belang om altijd goed voorbereid te zijn om jezelf en je kind een soepele terugkeer te garanderen, ook met oog op de toekomst. Zo houd je alle opties open. Denk vooraf ook na of je:

Of je nou binnen een jaar terugkeert of pas over vijf jaar, het blijven volgen van het Nederlands is goed voor de binding met Nederland.

VO Compleet Volledig voortgezet onderwijs in het buitenland
Italië

Het Italiaanse schoolsysteem en de leerplichtigheid

Het Italiaanse schoolsysteem is gestructureerd en heeft een verplicht onderwijstraject voor kinderen. De leerplicht in Italië geldt voor kinderen van de leeftijd 6 tot 16 jaar, waarbij het basisonderwijs (scuola primaira) verplicht is voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Na het basisonderwijs volgt het secundair onderwijs (scuola secondaria di primo grado), dat verplicht is om te volgen voor kinderen van 11 tot 14 jaar.

Na het afronden van het secundaire onderwijs hebben kinderen in Italië de mogelijkheid om door te stromen naar het hoger onderwijs, zoals een universiteit of hogeschool. De leerplichtwetgeving zorgt ervoor dat kinderen een basisopleiding volgen en bereidt hen voor op verdere studie of de arbeidsmarkt.

Voor uitgebreidere informatie over het Italiaanse onderwijssysteem, raden we aan om te kijken op de website van Nuffic of om contact op te nemen met de Spaanse overheid.

Nederlandse scholen in Italië

Overweeg je Nederlandse taal- en cultuurlessen voor je kind(eren) in Italië? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Er zijn meerdere erkende lokale NTC-scholen en afstandsonderwijsaanbieders in Italië die verbonden zijn aan Stichting NOB.

Heeft je voorkeur een Nederlandse school bij jou in de buurt? Of verblijf je juist ver van een school en wil je daarom graag online Nederlands onderwijs voor je kind? Kijk wat past bij jullie situatie. De Wereldschool biedt je een ruime keuze aan verschillende lesprogramma’s en losse vakken, met meer dan alleen de Nederlandse taal. Informeer ons naar de mogelijkheden, wij helpen je graag.

Interesse in Nederlands onderwijs in Italië?

Wil jij je kind laten aarden in jullie nieuwe thuisland Italië, op afstand Nederlandse vakken laten volgen of jouw moedertaal meegeven onder begeleiding van ervaren docenten? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan met onze onderwijsadviseurs.

Onze adviseurs denken graag met je mee en kijken naar de beste onderwijsoplossing vanuit Italië. Uiteraard passend bij jullie gezinssituatie!

Veelgestelde vragen

Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wat je omstandigheden ook zijn, ons aanbod is afgestemd op jouw leven in het buitenland. Bij de Wereldschool profiteer je van:

  • Professioneel advies bij inschrijving;
  • Een geschikt en erkend curriculum;
  • Persoonlijke begeleiding van bevoegde leraren;
  • De keuze tussen online en offline lesmateriaal;
  • De optie om meerdere vakken te volgen.

Bovendien kan jouw kind op elk gewenst moment bij ons instromen en in zijn eigen tempo het leertraject voltooien. Wil je meer te weten komen over ons? Kijk dan op onze pagina met uitgebreide informatie over de Wereldschool.

Het (afstands)onderwijs dat de Wereldschool verzorgt is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Veel kinderen van (wereld)reizigers, emigranten en expats maken gebruik van ons onderwijs. Als jouw kind een carrière in de topsport nastreeft, is ook hij of zij bij ons van harte welkom!

Ben je van plan om te reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Nederlandse en Vlaamse kinderen hebben verschillende opties om het Nederlandse onderwijs te volgen in het buitenland. Ze kunnen naar lokale Nederlandse dag- of NTC-scholen gaan, of kiezen voor afstandsonderwijs waarbij ze het onderwijs op elke gewenste plek kunnen volgen. Daarnaast zijn er Europese scholen die het Europese curriculum aanbieden.

Het behouden van de Nederlandse taal en cultuur zorgt ervoor dat je kind verbonden blijft met zijn of haar roots. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand terugkeren naar het Nederlandse onderwijssysteem, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding. Ontdek deze voordelen nu zelf.

Als je kind langer dan een half jaar geen Nederlands onderwijs heeft gevolgd en/of geen rapporten heeft van Nederlands onderwijs, kunnen we door middel van een intake en niveautesten het geschikte niveau voor je kind vaststellen.

Heb je meer vragen, bekijk al onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook eens…

Heb je vragen over Nederlands onderwijs in het buitenland? Wij helpen je graag verder!