Noorwegen
Nederlands onderwijs in Noorwegen

Van volledige Nederlandse lesprogramma’s tot een aantal losse vakken. Kies jouw lespakket!

Noorwegen silhouette
Noorwegen vlag - Wereldschool

Nederlands onderwijs volgen in Noorwegen

Denk jij erover om te verhuizen naar Noorwegen of woon je daar al? En ben je op zoek naar Nederlands onderwijs in Noorwegen voor jouw kinderen? Al meer dan 75 jaar geeft de Wereldschool kwalitatief goed Nederlandstalig onderwijs aan leerlingen t/m 18 jaar. Er is een breed aanbod aan lesvormen en lespakketten die op afstand te volgen zijn. Van Nederlands tot rekenen, de Wereldschool is uniek in het aanbieden van diverse schoolvakken in het basis- en voortgezet onderwijs.

Flexibel en online
onderwijs volgen
Altijd en overal kwalitatief goed
Nederlands onderwijs
Persoonlijke
begeleiding

Onderwijsmogelijkheden bij de Wereldschool

Wil je het Nederlands taalniveau van je kind bijhouden vanuit Noorwegen? Hem of haar juist Nederlands laten leren óf het Nederlands onderwijs dat je gewend bent blijven volgen in Noorwegen? En ook op een moment dat het jou uitkomt? De Wereldschool presenteert diverse onderwijsmogelijkheden, variërend van offline leren tot wekelijkse videobel-lessen met een docent. Met ons uitgebreide aanbod aan vakken streven we naar een passende oplossing voor elk gezin, ook wanneer je in Noorwegen woont.

De Wereldschool biedt het volledige Nederlandse lesprogramma aan in het basis- of voortgezet onderwijs. Wil je kind liever één of een aantal vakken volgen? Dat is ook mogelijk. Maar wat houdt dit in?

Bij een volledig pakket

Een volledig pakket wil zeggen dat je naast het vak Nederlands ook andere vakken volgt, denk aan rekenen, begrijpend lezen, aardrijkskunde of wiskunde. Je hebt de keuze uit BO Compleet of VO Compleet, dit zijn volledige lesprogramma’s in het basis of voortgezet onderwijs waarbij jouw kind individueel leert, maar ook samen met leeftijdsgenoten.

Het is ook mogelijk om alle vakken te volgen zonder het contact met andere leerlingen. De samenstelling van het pakket is afhankelijk van het niveau, schooljaar en leerbehoefte.

Losse of een select aantal vakken

Gaan je kinderen naar een lokale school in Noorwegen? Dan kan hij of zij naast het lokaal onderwijs bij de Wereldschool losse vakken volgen zoals Nederlands, economie, geschiedenis of natuur en techniek. Door de flexibele lesprogramma’s bepaal je zelf wanneer je kind aan de slag gaat met het onderwijs.

Voor leerlingen van 6 t/m 12 jaar met beperkte of geen beheersing van de Nederlandse taal is het NT2-lesprogramma (Nederlands als tweede taal) hét geschikte pakket om te volgen vanuit het buitenland.

Voordelen van het Nederlands afstandsonderwijs in Noorwegen

Je kind in Noorwegen profiteert van de onderstaande voordelen bij het volgen van ons Nederlands afstandsonderwijs:

Reviews

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Emigreren naar Noorwegen met kinderen? Bekijk onze tips!

Wil je een nieuw avontuur aangaan en met je kinderen emigreren naar Noorwegen? Wij hebben een aantal praktische tips voor jou op een rijtje gezet. Bekijk de emigratiechecklist voor ouders! Gaat je kind het Nederlands bijhouden via de Wereldschool en overdag naar een Noorse of internationale school? Dan hebben wij een checklist ontwikkeld voor scholenbezoek in het buitenland.

Waarmee moet je rekening houden met afstandsonderwijs in Noorwegen?

Gaat je kind niet naar een lokale school in Noorwegen? Informeer eerst bij de lokale overheid of het thuisonderwijs is toegestaan. Verder heb je een goede inzet nodig voor het volgen van de lessen en, indien er gekozen wordt voor online lessen, een stabiele internetverbinding.

Thuisonderwijs in Noorwegen?
We denken graag met je mee.

Onderwijskeuze in het buitenland

Hoe maak je een weloverwogen schoolkeuze in Noorwegen? Het is raadzaam om voor vertrek goed na te denken over de toekomstplannen; overwegen jullie om ooit terug te keren naar Nederland? En wat zijn jullie overwegingen betreft de keuze tussen een lokale of internationale school in Noorwegen?

Het is van belang om altijd goed voorbereid te zijn en jezelf of je kind een soepele terugkeer te garanderen. Hierdoor houd je alle opties open voor in de toekomst. Maak daarom een goede afweging of je:

Of je nou binnen een jaar terugkeert vanuit Noorwegen of pas over vijf jaar, het blijven volgen van het Nederlands is goed voor de binding met Nederland.

VO Compleet Volledig voortgezet onderwijs in het buitenland
Noorwegen

Het Noorse schoolsysteem en de leerplicht

Het Noorse schoolsysteem staat bekend om zijn inclusieve en gelijke onderwijskansen. Het is opgedeeld in drie hoofdniveaus: de basisschool (Barneskole), de onderbouw van de middelbare school (Ungdomsskole) en de bovenbouw van de middelbare school (Videregående skole). De leerplicht begint op zesjarige leeftijd en duurt tot het einde van het voortgezet onderwijs, meestal op 16 of 19-jarige leeftijd, afhankelijk van het gekozen studietraject.

Bij de basisschool ligt de nadruk op algemene vorming en sociale ontwikkeling. Daarna gaan studenten naar de Ungdomsskole, waar ze een breed curriculum volgen. Na de Ungdomsskole hebben studenten de keuze tussen verschillende studierichtingen in het videregående skole, waar ze zich specialiseren in academische of beroepsgerichte vakken.

Noorwegen legt sterk de nadruk op gelijkheid in het onderwijs, met minimale niveaus van ongelijkheid tussen scholen en regio’s. Bovendien wordt onderwijs grotendeels gefinancierd door de overheid, waardoor het voor alle burgers toegankelijk is. De nadruk op praktisch leren, actieve participatie en een stimulerende leeromgeving dragen bij aan het succes van het Noorse schoolsysteem.

Wil je graag meer informatie over het Noorse schoolsysteem? Dan raden we je aan om te kijken op de website van Nuffic of om contact op te nemen met de Noorse overheid.

Nederlandse scholen in Noorwegen

Wil je je kind Nederlandse taal- en cultuurlessen laten volgen in Noorwegen? Dat is mogelijk! Er zijn diverse erkende lokale NTC-scholen en afstandsonderwijsaanbieders aangesloten bij Stichting NOB.

Wil je dat je kind naar een Nederlandse school in de buurt gaat? Of verblijf je ver van een school en wil je graag online Nederlands onderwijs volgen? Alles is mogelijk. Bij de Wereldschool heb je ruime keuze uit verschillende lesprogramma’s, meer dan alleen het Nederlands. Informeer naar de mogelijkheden.

Interesse in het Nederlands onderwijs in Noorwegen?

Wil je je kind laten aarden in jullie nieuwe thuisland Noorwegen, op afstand losse vakken laten volgen of jouw moedertaal meegeven onder begeleiding van bevoegde docenten?

Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze onderwijsadviseurs denken met jullie mee en kijken naar de beste onderwijsoplossing passend bij de gezinssituatie.

Veelgestelde vragen over Nederlands onderwijs in Noorwegen

Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wat je omstandigheden ook zijn, ons aanbod is afgestemd op jouw leven in het buitenland. Bij de Wereldschool profiteer je van:

  • Professioneel advies bij inschrijving;
  • Een geschikt en erkend curriculum;
  • Persoonlijke begeleiding van bevoegde leraren;
  • De keuze tussen online en offline lesmateriaal;
  • De optie om meerdere vakken te volgen.

Bovendien kan jouw kind op elk gewenst moment bij ons instromen en in zijn eigen tempo het leertraject voltooien. Wil je meer te weten komen over ons? Kijk dan op onze pagina met uitgebreide informatie over de Wereldschool.

Het (afstands)onderwijs dat de Wereldschool verzorgt is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Veel kinderen van (wereld)reizigers, emigranten en expats maken gebruik van ons onderwijs. Als jouw kind een carrière in de topsport nastreeft, is ook hij of zij bij ons van harte welkom!

Ben je van plan om te reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Nederlandse en Vlaamse kinderen hebben verschillende opties om het Nederlandse onderwijs te volgen in het buitenland. Ze kunnen naar lokale Nederlandse dag- of NTC-scholen gaan, of kiezen voor afstandsonderwijs waarbij ze het onderwijs op elke gewenste plek kunnen volgen. Daarnaast zijn er Europese scholen die het Europese curriculum aanbieden.

Het behouden van de Nederlandse taal en cultuur zorgt ervoor dat je kind verbonden blijft met zijn of haar roots. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand terugkeren naar het Nederlandse onderwijssysteem, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding. Ontdek deze voordelen nu zelf.

Als je kind langer dan een half jaar geen Nederlands onderwijs heeft gevolgd en/of geen rapporten heeft van Nederlands onderwijs, kunnen we door middel van een intake en niveautesten het geschikte niveau voor je kind vaststellen.

Heb je meer vragen, bekijk al onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook eens…

Heb je vragen over Nederlands onderwijs in het buitenland? Wij helpen je graag verder!