Architectuur Wereldschool
Nederlands onderwijs in Oostenrijk

Van complete Nederlandse lesprogramma’s tot een aantal losse vakken. Volg jouw ideale pakket vanuit Oostenrijk!

Oostenrijk silhouette
Vlag Oostenrijk

Nederlands onderwijs in Oostenrijk

Overweeg je een verhuizing naar Oostenrijk of woon je daar al en zoek je Nederlandstalig onderwijs voor jullie zoon of dochter? De Wereldschool verzorgt al meer dan 75 jaar hoogwaardig Nederlands onderwijs aan leerlingen t/m 18 jaar over de hele wereld.

We bieden een breed scala aan lesvormen en lespakketten die op afstand kunnen worden gevolgd. Van de Nederlandse taal tot rekenen, de Wereldschool onderscheidt zich door het aanbieden van verschillende vakken voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. Niet voor niets volgen gezinnen vanuit meer dan 100 landen onze programma’s!

Flexibel en online
onderwijs volgen
Altijd en overal kwalitatief goed
Nederlands onderwijs
Persoonlijke
begeleiding

Onderwijsmogelijkheden bij de Wereldschool

Ben je van plan om vanuit Oostenrijk het Nederlandse taalniveau van je kind te onderhouden, Nederlands te laten leren, of het vertrouwde Nederlandse onderwijs vanuit Oostenrijk voort te zetten? De Wereldschool heeft diverse onderwijsopties, variërend van traditioneel leren tot wekelijks video-bellessen met een docent. Met een ruime keuze aan vakken, bieden we voor elk gezin een geschikte oplossing, inclusief gezinnen die in Oostenrijk wonen. Ook op de momenten dat het jullie uitkomt.

De Wereldschool biedt het volledig Nederlands lesprogramma aan, voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. Wil je dat je kind één of juist meerdere Nederlandse vakken gaat volgen? Ook dat is mogelijk. Maar wat houdt dit precies in?

Bij een volledig pakket

Er worden naast het vak Nederlands ook andere vakken gevolgd. Denk daarbij aan rekenen, begrijpend lezen, wiskunde of aardrijkskunde. Je hebt de keuze uit BO Compleet of VO Compleet, dit zijn de volledige lesprogramma’s in het basis- of voortgezet onderwijs. Hierbij leert jullie kind individueel, maar ook samen met leeftijdsgenoten.

Het is ook mogelijk om alle vakken te volgen zónder het contact met andere leerlingen. Afhankelijk van het niveau, schooljaar en leerbehoefte van jouw zoon of dochter volgt er een ideale samenstelling van het pakket.

Bij losse of een select aantal vakken

Jullie kind volgt via de Wereldschool bijvoorbeeld alleen Nederlands, economie, techniek of geschiedenis. Dit is een optie wanneer je kind ook naar een lokale school in Oostenrijk gaat en zich daar verder ontwikkelt binnen het lokale onderwijs. Door de flexibele lesprogramma’s van de Wereldschool bepaal je zelf wanneer je kind aan de slag gaat met een los vak of select aantal vakken.

Voor leerlingen van 6 t/m 12 jaar met beperkte of geen beheersing van de Nederlandse taal, omdat dit Nederlands niet de moedertaal is, is er het NT2-lesprogramma (Nederlands als tweede taal). Hét geschikte pakket voor beginners om te volgen vanuit Oostenrijk. Zo kan het contact met Nederlandstalige familieleden of vrienden op een soepele manier (blijven) verlopen en blijft de Nederlandse woordenschat op peil.

Voordelen van het afstandsonderwijs

Vanuit Oostenrijk profiteert jullie zoon of dochter van de onderstaande voordelen bij het volgen van ons afstandsonderwijs:

Reviews

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Emigreren naar Oostenrijk met kinderen? Ontdek onze tips!

Ben je van plan om met je kinderen naar Oostenrijk te emigreren en een nieuw avontuur aan te gaan? Wij hebben een aantal praktische tips op een rijtje gezet. Bekijk de emigratiechecklist voor ouders!

Gaat je kind alleen het Nederlands bijhouden via de Wereldschool en overdag naar een Oostenrijkse of internationale school? Bekijk dan onze handige checklist voor scholenbezoek in het buitenland.

Waarmee moet je rekening houden met afstandsonderwijs in Oostenrijk?

Als je kind niet naar een lokale school in Oostenrijk gaat, is het verstandig om eerst informatie in te winnen bij de plaatselijke autoriteiten over de mogelijkheid van thuisonderwijs. Daarnaast is het belangrijk om gemotiveerd te zijn om de lessen te volgen en, als er voor online lessen wordt gekozen, te zorgen voor een betrouwbare internetverbinding.

Geïnteresseerd in thuisonderwijs in Oostenrijk? We staan klaar om je te adviseren.

Onderwijskeuze in Oostenrijk

Hoe maak je een weloverwogen schoolkeuze in Oostenrijk? Voordat je vertrekt, is het verstandig om te overwegen wat de toekomst zal brengen; is er een mogelijkheid dat jullie ooit terugkeren naar Nederland? En kies je voor een lokale of internationale school in Oostenrijk?

Het is van belang om goed voorbereid te zijn en ervoor te zorgen dat zowel jijzelf als je kinderen een soepele overgang kunnen maken wanneer jullie besluiten om terug te keren. Zo blijven alle opties open voor de toekomst. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen en neem dit mee in je besluitvorming.

Of je nou binnen een jaar terugkeert vanuit Oostenrijk of pas over vijf jaar, het actief blijven volgen van het Nederlands is altijd gunstig voor de binding met Nederland.

Afstandsonderwijs bij emigratie moeder en kind
Architectuur Wereldschool

Schoolsysteem Oostenrijk en de leerplicht

Het onderwijssysteem in Oostenrijk is anders dan in Nederland. Het basisonderwijs begint op de leeftijd van zes en duurt vier jaar. Daarna volgen leerlingen het lagere secundaire onderwijs, dat vier jaar duurt. Na deze fase kunnen studenten ervoor kiezen om door te gaan naar het hoger secundair onderwijs óf om te worden opgeleid voor een beroep.

De leerplicht in Oostenrijk duurt negen jaar en omvat basis- en lagere secundaire onderwijsniveaus. Ouders hebben de mogelijkheid om hun kinderen naar openbare of particuliere scholen te sturen. Het schoolsysteem in Oostenrijk is goed ontwikkeld en biedt toegang tot kwalitatief hoogstaand onderwijs.

In het algemeen heeft het Oostenrijkse schoolsysteem een sterke nadruk op academische prestaties, met aandacht voor zowel theoretisch als praktisch onderwijs. Er is ook aandacht voor taalonderwijs, waarbij Duits de belangrijkste instructietaal is.

Leerlingen hebben de verplichting om tot het einde van de leerplichtige periode onderwijs te volgen, en er zijn strikte regels om ervoor te zorgen dat alle kinderen toegang hebben tot kwalitatief hoogstaand onderwijs. Voor meer informatie over het Oostenrijkse schoolsysteem adviseren wij om de website van Nuffic te raadplegen of contact te zoeken met de Oostenrijkse overheid.

Nederlandse scholen in Oostenrijk

Willen jullie je kind(eren) de Nederlandse taal- en cultuurlessen laten volgen in Oostenrijk? Dat is mogelijk! Er zijn diverse erkende lokale NTC-scholen en afstandsonderwijsaanbieders aangesloten bij Stichting NOB.

Wil je dat jullie zoon of dochter naar een Nederlandse school in de buurt gaat? Of verblijf je ver van een school en wil je graag online het Nederlands onderwijs volgen? Alles is mogelijk. Bij de Wereldschool heb je een ruime keuze uit verschillende lesprogramma’s, meer dan alleen het Nederlands. Informeer naar de mogelijkheden.

Interesse in het Nederlands onderwijs in Oostenrijk?

Wil je dat jullie kind zich snel thuis voelt binnen het onderwijs in Oostenrijk, op afstand losse vakken uit het Nederlandse schoolsysteem volgt óf jouw moedertaal meekrijgt onder begeleiding van bevoegde docenten? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze onderwijsadviseurs denken graag met jullie mee. Samen kijken we naar de beste onderwijsoplossing, passend bij de gezinssituatie.

Veelgestelde vragen Nederlands onderwijs in Oostenrijk

Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wat je omstandigheden ook zijn, ons aanbod is afgestemd op jouw leven in het buitenland. Bij de Wereldschool profiteer je van:

  • Professioneel advies bij inschrijving;
  • Een geschikt en erkend curriculum;
  • Persoonlijke begeleiding van bevoegde leraren;
  • De keuze tussen online en offline lesmateriaal;
  • De optie om meerdere vakken te volgen.

Bovendien kan jouw kind op elk gewenst moment bij ons instromen en in zijn eigen tempo het leertraject voltooien. Wil je meer te weten komen over ons? Kijk dan op onze pagina met uitgebreide informatie over de Wereldschool.

Het (afstands)onderwijs dat de Wereldschool verzorgt is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Veel kinderen van (wereld)reizigers, emigranten en expats maken gebruik van ons onderwijs. Als jouw kind een carrière in de topsport nastreeft, is ook hij of zij bij ons van harte welkom!

Ben je van plan om te reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Nederlandse en Vlaamse kinderen hebben verschillende opties om het Nederlandse onderwijs te volgen in het buitenland. Ze kunnen naar lokale Nederlandse dag- of NTC-scholen gaan, of kiezen voor afstandsonderwijs waarbij ze het onderwijs op elke gewenste plek kunnen volgen. Daarnaast zijn er Europese scholen die het Europese curriculum aanbieden.

Het behouden van de Nederlandse taal en cultuur zorgt ervoor dat je kind verbonden blijft met zijn of haar roots. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand terugkeren naar het Nederlandse onderwijssysteem, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding. Ontdek deze voordelen nu zelf.

Als je kind langer dan een jaar geen Nederlands onderwijs heeft gevolgd en/of geen rapporten heeft van Nederlands onderwijs, kunnen we door middel van een intake en niveautesten het geschikte niveau voor je kind vaststellen.

Heb je meer vragen, bekijk al onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook eens…

Heb je vragen over Nederlands onderwijs in het buitenland? Wij helpen je graag verder!