Portugal
Nederlands onderwijs in Portugal

Van volledige Nederlandse lesprogramma’s tot een aantal losse vakken. Kies jouw pakket!

Portugal silhouette
Portugal vlag

Nederlands onderwijs volgen in Portugal

Denk jij erover om te verhuizen naar Portugal of woon je daar al? En ben je daarom op zoek naar Nederlands onderwijs in Portugal? Of ben je je nog aan het oriënteren? Weet dan dat de Wereldschool al meer dan 75 jaar kwalitatief goed Nederlandstalig onderwijs biedt aan leerlingen tot en met 18 jaar, wereldwijd!

Er is een ruim aanbod aan lesvormen en lespakketten die op afstand te volgen zijn. Van Nederlands tot rekenen, de Wereldschool is uniek in het aanbieden van verschillende schoolvakken in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

Flexibel en online
onderwijs volgen
Altijd en overal kwalitatief goed
Nederlands onderwijs
Persoonlijke
begeleiding

Onderwijsmogelijkheden vanuit Portugal bij de Wereldschool

Wil je vanuit Portugal het Nederlands taalniveau van je kind bijhouden, hem of haar juist Nederlands laten leren óf het onderwijs dat je gewend bent blijven volgen? En dat natuurlijk het liefst op een moment dat het jou uitkomt? De Wereldschool biedt verschillende onderwijsmogelijkheden. Van offline leren tot wekelijkse video bellessen met een docent. Dankzij onze ruime keuze in vakken is er voor elk gezin een passende oplossing, uiteraard ook wanneer je in Portugal woont.

Bij de Wereldschool vind je het volledige Nederlandse lesprogramma in het basis- of voortgezet onderwijs. Liever één vak of een aantal verschillende vakken volgen? Dat is ook zeker mogelijk vanuit Portugal. Dit houdt het in:

Bij een volledig pakket

Een volledig pakket wil zeggen dat je naast het Nederlands ook andere Nederlandse vakken vanuit Portugal volgt. Denk bijvoorbeeld aan rekenen, begrijpend lezen, aardrijkskunde of wiskunde. Je hebt de keuze uit BO Compleet of VO Compleet, dit zijn volledige lesprogramma’s in het basis of voortgezet onderwijs. Jouw kind leert individueel, maar ook samen met leeftijdsgenoten.

Het is zelfs mogelijk om de vakken te volgen zonder interactie met andere leerlingen. Afhankelijk van het niveau, schooljaar en leerbehoefte van jouw zoon of dochter volgt er een samenstelling van het pakket.

Bij losse of een select aantal vakken

Gaan je kinderen naar een lokale school in Portugal? Dan kan hij of zij naast het lokaal onderwijs, ook losse vakken volgen via de Wereldschool. Voorbeelden zijn Nederlands, economie, geschiedenis of natuur en techniek. Door de flexibele lesprogramma’s bepaal je zelf wanneer je kind aan de slag gaat met het onderwijs.

Is jouw kind tussen de 6 en 12 jaar en is Nederlands niet de moedertaal? Maar is dat wel wenselijk met het oog op de toekomst of vanwege de communicatie met andere familieleden, zoals opa en oma? Dan is het NT2-lesprogramma (Nederlands als tweede taal) hét geschikte pakket om te volgen vanuit Portugal. Zo leert óf blijft jouw kind zelfverzekerd Nederlands spreken.

Voordelen van het afstandsonderwijs vanuit Portugal

Jullie kind profiteert van de onderstaande voordelen bij het volgen van ons afstandsonderwijs vanuit Portugal:

Reviews

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Kind online studeren

Emigreren naar Portugal met kinderen? Bekijk deze tips!

Wil je een nieuw avontuur aangaan in Portugal en gaan er (jonge) kinderen mee? Wij hebben een aantal praktische tips voor jullie op een rijtje gezet. Bekijk de emigratiechecklist voor ouders!

Gaat jullie kind vanuit Portugal de Nederlandse taal bijhouden via de Wereldschool en overdag naar een Portugese of internationale school? Wij hebben een checklist ontwikkeld voor scholenbezoek in het buitenland.

Afstandsonderwijs in Portugal, waar kun je rekening mee houden?

Afstandsonderwijs in Portugal? Gaat je kind niet naar een lokale school in Portugal? Informeer eerst bij de lokale overheid of het thuisonderwijs daar is toegestaan. Verder heb je een goede inzet nodig voor het volgen van de lessen. Indien er wordt gekozen voor online lessen, dan is een stabiele internetverbinding essentieel.

Thuisonderwijs in Portugal? We denken graag met je mee.

Onderwijskeuze in Portugal

Hoe maak je een goede schoolkeuze in het buitenland, specifiek in Portugal? Voor vertrek is het altijd goed om stil te staan bij de toekomst, want keren jullie bijvoorbeeld ooit weer terug naar Nederland? Hoe groot is die kans? En gaat jullie zoon of dochter naar een lokale of internationale school in Portugal?

Het is van belang om altijd goed voorbereid te zijn en jezelf en je kind een soepele terugkeer te garanderen, mocht die situatie zich (al dan niet onverwachts) voordoen. Hierdoor houd je alle opties open voor in de toekomst.

Maak dus een goede afweging of je:

Het blijven volgen van Nederlands onderwijs is goed voor de binding met Nederland. Of je nou binnen een jaar terugkeert vanuit Portugal of pas over vijf jaar.

VO Compleet Volledig voortgezet onderwijs in het buitenland
Portugal

Het Portugese schoolsysteem en de leerplicht

Het Portugese schoolsysteem is gestructureerd en verplicht voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar oud. Leerplichtige kinderen moeten basisonderwijs volgen vanaf de leeftijd van 6 tot 12 jaar. Dit basisonderwijs biedt een brede basis van kennis in vakken, zoals wiskunde, talen, wetenschappen en sociale studies. Na het basisonderwijs kunnen leerlingen kiezen voor een van de drie richtingen in het voortgezet onderwijs: algemeen onderwijs, technisch onderwijs of beroepsonderwijs.

Het algemeen onderwijs, genaamd “Ensino Secundário,” duurt drie jaar en bereidt leerlingen voor op hoger onderwijs. Technisch onderwijs richt zich op praktische vaardigheden en voorbereiding op specifieke beroepen, terwijl beroepsonderwijs gericht is op hands-on ervaring en vakmanschap.

De Portugese overheid legt veel nadruk op de kwaliteit van het onderwijs en streeft naar een inclusieve leeromgeving voor alle leerlingen. Naast academische vakken is er aandacht voor sociale vaardigheden, sport en kunst. Het Portugese schoolsysteem speelt een cruciale rol bij het voorbereiden van jongeren op hun toekomstige carrières en draagt bij aan de algemene ontwikkeling van het land.

Voor meer informatie over het Portugese schoolsysteem, kun je terecht bij de website van Nuffic of contact opnemen met de Portugese overheid.

Nederlandse scholen in Portugal

Wil je je kind Nederlandse taal- en cultuurlessen laten volgen vanuit Portugal? Er zijn diverse erkende lokale NTC-scholen en afstandsonderwijsaanbieders aangesloten bij Stichting NOB.

Wil je dat je kind naar een Nederlandse school in de buurt gaat? Of verblijf je in Portugal juist ver van een school en wil je graag online Nederlands onderwijs volgen? Alles is mogelijk. Bij de Wereldschool heb je ruime keuze uit verschillende lesprogramma’s, meer dan alleen het Nederlands. Informeer naar de mogelijkheden.

Interesse in het Nederlands onderwijs in Portugal?

Wil je je kind op de juiste manier laten aarden in jullie nieuwe thuisland Portugal, op afstand losse vakken laten volgen óf jouw moedertaal meegeven onder begeleiding van bevoegde docenten? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan. Onze onderwijsadviseurs denken met jullie mee en kijken naar de beste onderwijsoplossing passend bij de gezinssituatie.

Veelgestelde vragen Nederlands onderwijs in Portugal

Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wat je omstandigheden ook zijn, ons aanbod is afgestemd op jouw leven in het buitenland. Bij de Wereldschool profiteer je van:

  • Professioneel advies bij inschrijving;
  • Een geschikt en erkend curriculum;
  • Persoonlijke begeleiding van bevoegde leraren;
  • De keuze tussen online en offline lesmateriaal;
  • De optie om meerdere vakken te volgen.

Bovendien kan jouw kind op elk gewenst moment bij ons instromen en in zijn eigen tempo het leertraject voltooien. Wil je meer te weten komen over ons? Kijk dan op onze pagina met uitgebreide informatie over de Wereldschool.

Het (afstands)onderwijs dat de Wereldschool verzorgt is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Veel kinderen van (wereld)reizigers, emigranten en expats maken gebruik van ons onderwijs. Als jouw kind een carrière in de topsport nastreeft, is ook hij of zij bij ons van harte welkom!

Ben je van plan om te reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Nederlandse en Vlaamse kinderen hebben verschillende opties om het Nederlandse onderwijs te volgen in het buitenland. Ze kunnen naar lokale Nederlandse dag- of NTC-scholen gaan, of kiezen voor afstandsonderwijs waarbij ze het onderwijs op elke gewenste plek kunnen volgen. Daarnaast zijn er Europese scholen die het Europese curriculum aanbieden.

Het behouden van de Nederlandse taal en cultuur zorgt ervoor dat je kind verbonden blijft met zijn of haar roots. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand terugkeren naar het Nederlandse onderwijssysteem, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding. Ontdek deze voordelen nu zelf.

Als je kind langer dan een jaar geen Nederlands onderwijs heeft gevolgd en/of geen rapporten heeft van Nederlands onderwijs, kunnen we door middel van een intake en niveautesten het geschikte niveau voor je kind vaststellen.

Heb je meer vragen, bekijk al onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook eens…

Heb je vragen over Nederlands onderwijs in het buitenland? Wij helpen je graag verder!