Zweden
Nederlands onderwijs in Zweden

Van volledige Nederlandse lesprogramma’s tot een aantal losse vakken. Kies jouw lespakket!

Zweden silhouette
Zweden vlag

Nederlands onderwijs in Zweden volgen

Denk jij erover na om te verhuizen naar Zweden of woon je daar al? En ben je op zoek naar Nederlands onderwijs in Zweden? De Wereldschool geeft wereldwijd al meer dan 75 jaar kwalitatief goed Nederlandstalig onderwijs aan leerlingen tot en met 18 jaar.

Er is een ruim aanbod aan lesvormen en lespakketten die op afstand te volgen zijn. Van Nederlands tot rekenen, de Wereldschool is uniek in het aanbieden van diverse schoolvakken in het basis- en voortgezet onderwijs.

Flexibel en online
onderwijs volgen
Altijd en overal kwalitatief goed
Nederlands onderwijs
Persoonlijke
begeleiding

Onderwijsmogelijkheden vanuit Zweden bij de Wereldschool

Wil je vanuit Zweden het Nederlandse taalniveau van je kind onderhouden, hem of haar juist laten kennismaken met de Nederlandse taal of ervoor zorgen dat hij of zij het onderwijs blijft volgen zoals gewend? Op een passend moment? De Wereldschool biedt verschillende onderwijsmogelijkheden. Van offline leren tot wekelijkse videobel-lessen met een docent. Wij hebben een ruime keuze in vakken en er is voor elk gezin een passende oplossing. Ook vanuit Zweden.

De Wereldschool biedt het volledige Nederlandse lesprogramma aan in het basis- of voortgezet onderwijs. Wil je kind liever één of een aantal vakken volgen? Dat is ook mogelijk. Maar wat houdt dit in?

Bij een volledig pakket

Een volledig pakket wil zeggen dat je naast het Nederlands ook andere vakken volgt, denk aan rekenen, begrijpend lezen, aardrijkskunde of wiskunde. Je hebt de keuze uit BO Compleet of VO Compleet, dit zijn volledige lesprogramma’s in het basis of voortgezet onderwijs waarbij jouw kind individueel leert, maar ook samen met leeftijdsgenoten. 

Ook is het mogelijk om de vakken te volgen zonder interactie met leeftijdsgenoten. Onze onderwijsadviseurs stellen het lesprogramma samen op basis van het niveau, schooljaar en leerbehoefte van jouw zoon of dochter.

Losse of een select aantal vakken

Volgt of gaat je kind lokaal onderwijs volgen in Zweden? Dan kan hij of zij naast het lokale onderwijs, ook losse vakken volgen via de Wereldschool. Denk hierbij aan vakken zoals Nederlands, economie, geschiedenis of natuur en techniek. Dankzij onze flexibele lesprogramma’s bepaal je zelf wanneer je kind aan de slag gaat met het onderwijs.

Is jouw kind tussen de 6 en 12 jaar en spreekt jouw kind Nederlands als tweede taal? Dan is het NT2-lesprogramma hét geschikte lesprogramma om te volgen vanuit Zweden. Zo leert óf blijft jouw kind zelfverzekerd Nederlands spreken.

Voordelen van het afstandsonderwijs

Jullie kind profiteert van onderstaande voordelen bij het volgen van afstandsonderwijs via de Wereldschool, vanuit Zweden:

Reviews

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Emigreren naar Zweden met kinderen? Bekijk deze tips!

Wil je een nieuw avontuur aangaan en met je kinderen emigreren naar Zweden? Wij hebben een aantal praktische tips voor jou op een rijtje gezet. Bekijk de emigratiechecklist voor ouders!

Gaat je kind het Nederlands onderwijs bijhouden via de Wereldschool en overdag naar een Zweedse of internationale school? Dan hebben wij een checklist ontwikkeld voor scholenbezoek in het buitenland.

Afstandsonderwijs in Zweden? Neem dit ook mee.

Gaat je kind niet naar een lokale school in Zweden? Informeer eerst bij de lokale overheid of het thuisonderwijs is toegestaan. Verder heb je een goede inzet nodig voor het volgen van de lessen en, indien er gekozen wordt voor online lessen, een stabiele internetverbinding.

Thuisonderwijs in Zweden? We denken graag met je mee.

Nederlandse onderwijskeuze in het buitenland

Hoe maak je een goede schoolkeuze in het buitenland? Voor vertrek is het altijd goed om stil te staan bij de toekomst; keren jullie ooit weer terug naar Nederland? En ga je voor een lokale of internationale school in Zweden?

Het is van belang om altijd goed voorbereid te zijn en jezelf of je kind een soepele terugkeer te garanderen. Hierdoor houd je alle opties open voor in de toekomst. Maak daarom een goede afweging of je:

Of je nou binnen een jaar terugkeert of pas over vijf jaar, het blijven volgen van het Nederlands is goed voor de binding met Nederland.

VO Compleet Volledig voortgezet onderwijs in het buitenland
Zweden

Het Zweedse schoolsysteem en de leerplicht

Het Zweedse schoolsysteem staat bekend om zijn progressieve benadering en legt een sterke nadruk op individualiteit en creativiteit. Voor kinderen start de leerplicht vanaf 7 tot 16 jaar. Net als in veel andere landen is het schoolsysteem in Zweden opgesplitst in verschillende fases.

Kinderen starten op de Grundskola (basisschool) die zij voor 9 jaar volgen. Vanaf 7 tot 16 jaar volgen zij het basisschoolonderwijs. De basisschoolfase is verdeeld in 3 cycli van elk 3 jaar, waarbij kinderen in de eerste 6 jaar een breed en algemeen curriculum volgen. Binnen de laatste 3 jaar zit er meer variatie in vakken, waarbij kinderen verschillende studiepaden kunnen kiezen op basis van hun interesses en toekomstplannen.

Na het afronden van de basisschool gaan kinderen naar het gymnasium, dat vergelijkbaar is met het voortgezet onderwijs zoals wij dat hier kennen. Het voortgezet onderwijs duurt hier 3 jaar, waarbij er verschillende studieprogramma’s en specialisaties gevolgd worden. Kinderen kunnen kiezen uit academische programma’s die hen voorbereiden op hoger onderwijs of beroepsgerichte programma’s die hen voorbereiden op specifieke beroepen. Na het succesvol afronden van hun voortgezet onderwijs krijgen zij toegang tot het hoger onderwijs, zoals een universiteit of een hogeschool.

Ook relevant is het idee van ‘friluftsliv’, wat staat voor buitenleven. Scholen in Zweden moedigen outdoor-activiteiten aan en integreren natuur en milieueducatie in het schoolcurriculum.

Voor uitgebreidere informatie over het Zweedse onderwijssysteem raden we aan om te kijken op de website van Nuffic of om contact op te nemen met de Zweedse overheid.

Nederlandse scholen in Zweden

Wil je je kind Nederlandse taal- en cultuurlessen laten volgen in Zweden? Dat is mogelijk! Er zijn diverse erkende lokale NTC-scholen en afstandsonderwijsaanbieders aangesloten bij Stichting NOB.

Wil je dat je kind naar een Nederlandse school in de buurt gaat? Of verblijf je ver van een school en wil je graag online Nederlands onderwijs volgen? Alles is mogelijk. Bij de Wereldschool heb je ruime keuze uit verschillende lesprogramma’s, meer dan alleen het Nederlands. Informeer naar de mogelijkheden.

Interesse in het Nederlands onderwijs in Zweden?

Wil je je kind laten aarden in jullie nieuwe thuisland Zweden, op afstand losse vakken laten volgen of jouw moedertaal meegeven onder begeleiding van bevoegde docenten?

Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze onderwijsadviseurs denken met jullie mee en kijken naar de beste onderwijsoplossing passend bij de gezinssituatie.

Veelgestelde vragen Nederlands onderwijs in Zweden

Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wat je omstandigheden ook zijn, ons aanbod is afgestemd op jouw leven in het buitenland. Bij de Wereldschool profiteer je van:

  • Professioneel advies bij inschrijving;
  • Een geschikt en erkend curriculum;
  • Persoonlijke begeleiding van bevoegde leraren;
  • De keuze tussen online en offline lesmateriaal;
  • De optie om meerdere vakken te volgen.

Bovendien kan jouw kind op elk gewenst moment bij ons instromen en in zijn eigen tempo het leertraject voltooien. Wil je meer te weten komen over ons? Kijk dan op onze pagina met uitgebreide informatie over de Wereldschool.

Het (afstands)onderwijs dat de Wereldschool verzorgt is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Veel kinderen van (wereld)reizigers, emigranten en expats maken gebruik van ons onderwijs. Als jouw kind een carrière in de topsport nastreeft, is ook hij of zij bij ons van harte welkom!

Ben je van plan om te reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Nederlandse en Vlaamse kinderen hebben verschillende opties om het Nederlandse onderwijs te volgen in het buitenland. Ze kunnen naar lokale Nederlandse dag- of NTC-scholen gaan, of kiezen voor afstandsonderwijs waarbij ze het onderwijs op elke gewenste plek kunnen volgen. Daarnaast zijn er Europese scholen die het Europese curriculum aanbieden.

Het behouden van de Nederlandse taal en cultuur zorgt ervoor dat je kind verbonden blijft met zijn of haar roots. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand terugkeren naar het Nederlandse onderwijssysteem, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding. Ontdek deze voordelen nu zelf.

Als je kind langer dan een half jaar geen Nederlands onderwijs heeft gevolgd en/of geen rapporten heeft van Nederlands onderwijs, kunnen we door middel van een intake en niveautesten het geschikte niveau voor je kind vaststellen.

Heb je meer vragen, bekijk al onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook eens…

Heb je vragen over Nederlands onderwijs in het buitenland? Wij helpen je graag verder!