Zwitserland
Nederlands onderwijs in Zwitserland

Van volledig Nederlandse lesprogramma’s tot een aantal losse vakken. Kies jouw pakket!

Zwitserland silhouette
Zwitserland vlag

Nederlands onderwijs in Zwitserland

Denk jij erover om te verhuizen naar Zwitserland of woon je daar al? En ben je op zoek naar Nederlands onderwijs in Zwitserland? De Wereldschool geeft wereldwijd al meer dan 75 jaar kwalitatief goed Nederlandstalig onderwijs aan leerlingen t/m 18 jaar.

Er is een ruim aanbod aan Nederlandse lesvormen en lespakketten die op afstand te volgen zijn. Van Nederlands tot rekenen, de Wereldschool is uniek in het aanbieden van diverse schoolvakken in het basis- en voortgezet onderwijs.

Flexibel en online
onderwijs volgen
Altijd en overal kwalitatief goed
Nederlands onderwijs
Persoonlijke
begeleiding

Onderwijsmogelijkheden bij de Wereldschool

Wil je het Nederlands taalniveau van je kind(eren) op peil houden, hem of haar juist de Nederlandse taal leren spreken óf het onderwijs laten volgens zoals hij of zij gewenst is, maar dan in Zwitserland? Op de momenten waarop het jullie uitkomt? De Wereldschool biedt verschillende onderwijsmogelijkheden aan. Van offline leren tot wekelijkse video-bellessen met een docent. Met onze ruime keuze in vakken, is er voor elk gezin een passende oplossing. Ook wanneer je in Spanje woont.

Wij bieden volledige Nederlandse lesprogramma’s aan binnen het basis- en voortgezet onderwijs. Uiteraard is het ook mogelijk om een aantal losse vakken te volgen vanuit Zwitserland. We lichten beide opties toe:

Bij een volledig pakket

Een compleet lesprogramma wil zeggen dat je kind niet alleen het vak Nederlands volgt, maar ook andere vakken zal volgen. Denk aan rekenen, aardrijkskunde of geschiedenis. Hier heb je de keuze uit een BO Compleet of VO Compleet, dit zijn complete lesprogramma’s in het basis- of voortgezet onderwijs. Hierbij leert jouw kind zelfstandig, maar ook samen met leeftijdsgenoten.

Het is binnen onze lesprogramma’s ook mogelijk om de vakken te volgen zonder enige interactie met andere leeftijdsgenoten. De samenstelling van het pakket wordt samengesteld op basis van het niveau, schooljaar en de leerbehoefte van je kind(eren).

Losse of een select aantal vakken

Volgen jouw kinderen vakken op een lokale school in Zwitserland? Dan is het mogelijk om naast het lokale onderwijs bij de Wereldschool losse vakken te volgen, zoals Nederlands, rekenen of natuur en techniek. Onze Nederlandse lesprogramma’s zijn flexibel inzetbaar; jij bepaalt wanneer jouw kind(eren) aan de slag gaan met het onderwijs.

Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar die een beperkte of geen beheersing hebben van de Nederlandse taal, hebben wij het NT2-lesprogramma ontwikkeld. Ook wel hét lesprogramma voor kinderen die Nederlands als tweede taal spreken. En geschikt om vanuit Zwitserland te volgen.

Voordelen van het afstandsonderwijs

In Zwitserland profiteren kinderen van de onderstaande voordelen bij het volgen van ons afstandsonderwijs:

Reviews

Ervaringen van onze leerlingen en ouders

Emigreren naar Zwitserland met kinderen? Bekijk deze tips!

Wil je een nieuw avontuur aangaan en met je kinderen emigreren naar Zwitserland? Wij hebben een aantal praktische tips voor jou op een rijtje gezet. Bekijk de emigratiechecklist voor ouders!

Gaat je kind het Nederlands bijhouden via de Wereldschool en overdag naar een Zwitserse of internationale school? Dan hebben wij een checklist ontwikkeld voor scholenbezoek in het buitenland.

Afstandsonderwijs in Zwitserland? Hier kun je op letten.

Gaat je kind niet naar een lokale school in Zwitserland? Informeer eerst bij de lokale overheid of thuisonderwijs is toegestaan. Verder heb je een goede inzet nodig voor het volgen van de lessen en als er gekozen wordt voor online lessen, een stabiele internetverbinding.

Thuisonderwijs in Zwitserland? We denken graag met je mee.

Onderwijskeuze in het buitenland

Hoe maak je een goede schoolkeuze in het buitenland? Voor vertrek is het altijd goed om stil te staan bij de toekomst; keren jullie ooit weer terug naar Nederland? En gaan jullie naar een lokale of internationale school in Zwitserland?

Het is van belang om altijd goed voorbereid te zijn en jezelf of je kind een soepele terugkeer te garanderen. Hierdoor houd je alle opties open voor in de toekomst. Maak daarom een goede afweging of je:

Of je nou binnen een jaar terugkeert of pas over vijf jaar, het blijven volgen van het Nederlands is goed voor de binding met Nederland.

VO Compleet Volledig voortgezet onderwijs in het buitenland
Zwitserland

Het Zwitserse schoolsysteem en de leerplicht

Het Zwitserse schoolsysteem en de leerplicht zijn in tegenstelling tot Nederlands geregeld op regionaal niveau (kantonnaal). Ieder kanton heeft zijn eigen onderwijssysteem en wetgeving. Over het algemeen is het Zwitserse schoolsysteem bekend om zijn hoge kwaliteit en flexibiliteit.

De leerplicht gaat meestal in op de leeftijd van 7 jaar en duurt tot ongeveer 16 jaar. Kinderen hebben de mogelijkheid om naar een openbare school (staatsschool) of een particuliere school te gaan. Binnen dit kantonnale systeem zijn verschillende variaties in de leeftijd, waarop kinderen de leerplicht beginnen en beëindigen.

Het Zwitserse onderwijssysteem is opgedeeld in drie niveaus: primair, secundair en tertiair. Het primaire onderwijs duurt meestal zes jaar, gevolgd door het secundaire onderwijs dat drie tot vijf jaar duurt. Na het volgen van het secundaire onderwijs hebben kinderen de keuze om door te gaan naar het hoger onderwijs, beroepsonderwijs of een vakopleiding.

Het Zwitserse onderwijssysteem legt sterk de nadruk op praktische vaardigheden en beroepsopleidingen. Daarnaast is het basisonderwijs over het algemeen gratis is, maar bij het hoger onderwijs is collegegeld vereist.

Voor uitgebreidere informatie over het Zwitsers onderwijssysteem raden we aan om te kijken op de website van Nuffic of om contact op te nemen met de Zwitserse overheid.

Nederlandse scholen in Zwitserland

Wil je je kind Nederlandse taal- en cultuurlessen laten volgen in Zwitserland? Dat is mogelijk! Er zijn diverse erkende lokale NTC-scholen en afstandsonderwijsaanbieders aangesloten bij Stichting NOB.

Wil je dat je kind naar een Nederlandse school in de buurt gaat? Of verblijf je ver van een school en wil je graag online Nederlands onderwijs volgen? Alles is mogelijk. Bij de Wereldschool heb je ruime keuze uit verschillende lesprogramma’s, meer dan alleen het Nederlands. Informeer naar de mogelijkheden.

Interesse in het Nederlands onderwijs in Zwitserland?

Wil je je kind laten aarden in jullie nieuwe thuisland Zwitserland, op afstand losse vakken laten volgen of jouw moedertaal meegeven onder begeleiding van bevoegde docenten?

Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze onderwijsadviseurs denken met jullie mee en kijken naar de beste onderwijsoplossing passend bij de gezinssituatie.

Veelgestelde vragen Nederlands onderwijs in Zwitserland

Voor elke situatie bieden wij een passende oplossing. Wat je omstandigheden ook zijn, ons aanbod is afgestemd op jouw leven in het buitenland. Bij de Wereldschool profiteer je van:

  • Professioneel advies bij inschrijving;
  • Een geschikt en erkend curriculum;
  • Persoonlijke begeleiding van bevoegde leraren;
  • De keuze tussen online en offline lesmateriaal;
  • De optie om meerdere vakken te volgen.

Bovendien kan jouw kind op elk gewenst moment bij ons instromen en in zijn eigen tempo het leertraject voltooien. Wil je meer te weten komen over ons? Kijk dan op onze pagina met uitgebreide informatie over de Wereldschool.

Het (afstands)onderwijs dat de Wereldschool verzorgt is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Veel kinderen van (wereld)reizigers, emigranten en expats maken gebruik van ons onderwijs. Als jouw kind een carrière in de topsport nastreeft, is ook hij of zij bij ons van harte welkom!

Ben je van plan om te reizen? We adviseren een minimale reisperiode van 4 maanden om in aanmerking te komen voor ons afstandsonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Nederlandse en Vlaamse kinderen hebben verschillende opties om het Nederlandse onderwijs te volgen in het buitenland. Ze kunnen naar lokale Nederlandse dag- of NTC-scholen gaan, of kiezen voor afstandsonderwijs waarbij ze het onderwijs op elke gewenste plek kunnen volgen. Daarnaast zijn er Europese scholen die het Europese curriculum aanbieden.

Het behouden van de Nederlandse taal en cultuur zorgt ervoor dat je kind verbonden blijft met zijn of haar roots. Bovendien kan je kind zonder enige taalachterstand terugkeren naar het Nederlandse onderwijssysteem, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding. Ontdek deze voordelen nu zelf.

Als je kind langer dan een half jaar geen Nederlands onderwijs heeft gevolgd en/of geen rapporten heeft van Nederlands onderwijs, kunnen we door middel van een intake en niveautesten het geschikte niveau voor je kind vaststellen.

Heb je meer vragen, bekijk al onze veelgestelde vragen. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook eens…

Heb je vragen over Nederlands onderwijs in het buitenland? Wij helpen je graag verder!