onderwijs in spanje

Hoe zit het met basisonderwijs in Spanje?

Spanje en Nederland… Grote voetbalrivalen. De 5-1 tijdens het WK van 2014 zal niet snel vergeten worden. Maar wat zijn nou de verschillen in onderwijs?

Leestip: Tips over emigreren naar Spanje met kinderen

Dana Heufkens heeft uit eigen initiatief een stukje geschreven over privéonderwijs (basisonderwijs) in Spanje.

In Spanje maken de kinderen vaak lange dagen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er vaak warm wordt gegeten en sportactiviteiten ook onder schooltijd worden gedaan.

Nederlandse kinderen zijn niet gewend aan zulke lange schooldagen. De overstap naar Spaans onderwijs kan voor sommige kinderen dus best groot zijn. In de onderbouw zijn kinderen namelijk al van 08:30 tot 17:00 op school aanwezig. Daarnaast horen we bij de Wereldschool regelmatig dat kinderen ook nog redelijk veel huiswerk meekrijgen. Zeker iets om als ouder rekening mee te houden.

Een voordeel is dat je je kinderen na schooltijd niet meer naar allerlei sportclubjes hoeft te brengen. Ook is het makkelijk(er) te regelen met je werk. Zo zie je maar: ieder nadeel heeft zijn voordeel!

Een schooldag in Spanje, hoe ziet dat eruit?

Mijn dochter begint om half 9 en heeft dan een lunchpauze om 14.00 uur. Aangezien de school niet om de hoek ligt, eet ze warm op school. Om 15.00 uur beginnen de lessen weer tot 17.00 uur.

Ze heeft vakantie met Kerst, Oud- en Nieuw en Drie Koningen (2 weken), met Pasen (1 week), en daarna in de zomervakantie (10 weken). 

Tip tussendoor van de Wereldschool: het afstandsonderwijs via de Wereldschool is flexibel in te richten. Kinderen in Spanje hebben veel en lange vakanties. Het is mogelijk om tijdens de vakanties meer aandacht aan de Nederlandse lessen te besteden. Wil je hier uitgebreid advies over? Vraag dan een vrijblijvend onderwijsadvies aan via het formulier op onze website.

Hoe is het onderwijs in Spanje ingedeeld?

Mijn dochter is begonnen met 2 jaar in de crèche op dezelfde school. Daarna stroomde ze door naar de kleuterschool van 3  t/m 5 jaar. Vanaf 6 t/m 12 volgt het lagere-schoolonderwijs en vanaf 12 t/m 16 het voortgezet onderwijs. Daarna volgt ,als ze dat wil, de voorbereidende school om naar de universiteit door te kunnen stromen. Dit is tot haar 18de en dit alles op één en dezelfde school. Bij de overgang naar elke leeretappe (kleuterschool, lagere school en middelbare school) worden de klassen van hetzelfde leerjaar door elkaar gehusseld zodat ze elke keer nieuwe klasgenootjes heeft. De klasgenootjes blijven tot de volgende leeretappe bij elkaar in de klas zitten. De vorige klasgenootjes zitten wel op dezelfde school, dus ze verliezen elkaar niet uit het oog. Mijn dochter heeft nog steeds dezelfde vriendjes als in de crèche en elke keer krijgt ze er meer bij.

Hoeveel kinderen zitten er in een Spaanse klas?

De klassen hebben ongeveer 28-30 leerlingen.

Hoe is het contact tussen de docent, ouders en leerlingen?

Heel intensief. De leerlingen hebben ook een agenda waarin zowel docenten als ouders opmerkingen voor elkaar kunnen noteren. Er is twee keer per jaar een reünie met de leerkrachten. Er is één mentor en één leerkracht die het Engelse lesgedeelte op zich neemt. Elke klas heeft dus feitelijk twee vaste leraren, tot de middelbare school, dan krijgen ze er één per vak. De lessen zijn voor de helft in het Spaans en voor de andere helft in het Engels. De ouders kunnen ten alle tijde een afspraak maken met beide leraren om het verloop van de studie van hun kind te bespreken. 

Geeft de Spaanse school veel huiswerk mee?

Tegenwoordig minder dan toen ze kleiner was. Er zijn twee keer per week examens waarvoor ze zich voor moet bereiden. Daarbij komt het huiswerk van taken die ze in de les niet af heeft gekregen. In de vakanties krijgen ze opdrachten mee, ook in de zomervakantie, dan krijgt ze een boekje mee.

Wat zijn de voor- en nadelen van een Spaanse school?

Leuk vind ik dat iedereen een uniform draagt. Dit is goedkoper in kleding, handiger ’s morgens bij het aankleden en het brengt minder discriminatie en pesterij met zich mee. Op deze school mogen de leerlingen geen tatoeages, piercings, geverfde haren, petjes, losse haren (meisjes) of andere kleding dan het uniform. Er mogen ook geen zichtbare religieuze tekens getoond worden, alhoewel er wel godsdienst (katholieke) gegeven wordt voor wie dat wil (anders maatschappijleer). Ik vind het ook fijn dat er opvang is, zowel voor als na school voor werkende ouders, tegen een kleine extra bijdrage. Er zijn veel keuze-activiteiten zoals zwemlessen, karate, basketbal, theater, muziek, dans, gymnastiek, tekenen, Russisch, chinees etc. Dit alles gedurende lestijden. De school beschikt over een eigen zwembad, een bioscoop en sportvelden. 

Minder leuk  is het prijskaartje dat eraan hangt natuurlijk, en het feit dat de resultaten van de leerlingen heel belangrijk zijn voor de school en hun ‘ranking’ op de nationale schoollijst (nº 35 van heel Spanje). De schoolprestaties gaan vaak voor, hetgeen dat de welzijn van de leerling niet ten goede komt; zolang het kind meekomt met het hoge leerritme is er niks aan de  hand, maar zodra dat niet gebeurt is er een probleem. Sommige leerlingen worden verzocht de school te verlaten. De kinderen kunnen niet een jaar blijven zitten.  Mijn dochter is slecht in wiskunde  en ze heeft nu, buiten schooltijden, 3 uur per week bijles in wiskunde zodat ze op de school mag blijven. 

Een ander thema zijn de boeken: elk jaar kosten die ons minstens 300 euro, plus de uniformen, in totaal 500 euro. Voor volgend jaar zijn we al aan het sparen want dan moet ze een Ipad kopen via school met bepaalde software erop. Deze Ipad gaat ons nog eens 600 euro gaat kosten. Al met al een flink geld bedrag. En volgend jaar begint haar kleine zusje ook op dezelfde school, dan zijn de kosten dus dubbel.

Onderwijs in Frankrijk?

Al eerder heeft een van de leerlingen een stukje geschreven over onderwijs in Frankrijk. Lees dat verhaal op onze website.

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen?

Wij zijn op zoek naar ouders en/of leerlingen die hun ervaringen met ons en andere ouders willen delen zodat we ouders verder kunnen helpen met hun vragen. Wij zijn vooral benieuwd naar de verschillen ten opzichte van het Nederlandse schoolsysteem. Onderstaand tref je de vragen die wij vaak krijgen van ouders.

  • Hoe ziet een schooldag eruit (wat zijn de tijden, wanneer en hoelang zijn de pauzes en hoevaak en hoelang hebben de leerlingen vakantie)?
  • Hoe is het onderwijs opgedeeld (vanaf welke leeftijd gaan kinderen naar school, hoeveel jaar basisonderwijs/voortgezet onderwijs)?
  • Hoe groot zijn de klassen?
  • Hoe is het contact met de docent en leerlingen?
  • Hoeveel huiswerk krijgen kinderen mee?
  • Wat vind je leuk of juist minder leuk aan het onderwijs?

Wil jij jouw ervaring delen? Laat het dan aan ons weten! Stuur een mail naar info@wereldschool.nl. Jouw stukje zal bij ons op de website komen te staan. Daarnaast kunnen wij ouders verwijzen naar het stukje wanneer zij vragen hebben over het onderwijs in een specifiek land.

Namens de ouders en de Wereldschool willen wij je alvast bedanken voor de moeite!

Advies over het basisonderwijs in Spanje ontvangen?

Advies ontvangen over het basisonderwijs in Spanje voor jouw kind(eren)? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jullie op!